Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 996 people
86442 users - nu online: 996 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Scene

Een bericht van mijn zus: “Hey Wil, kan je een presentatie geven in Enkhuizen? Neem contact op met Lia Brouwer, zij werkt voor Bibliotheken West-Friesland.” Even later heb ik Lia aan de lijn en krijg ik uitleg waarom zij het leuk zou vinden als ik een presentatie ga doen tijdens de Roze Week van West-Friesland. “Graag zouden wij willen dat jij als homo-schrijver het HLBTI vertegenwoordigt. "

door Wil Groot - 25 december 2018

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Stigma en identiteit, een impressie van de Roze Week West-Friesland


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Ik ben even verrast, omdat ik nog nooit van de Roze Week heb gehoord en die al sinds 2010 gaande is. Wanneer ik even later de website bekijk ben ik onder de indruk. Meteen mail ik het bestuur en bied mij aan als vrijwilliger.

De Roze Week staat in het teken van acceptatie en respect voor de HLBTI-gemeenschap. Deze editie van de Roze Week heeft als thema “Liefde mag gezien worden!” Het credo is: mensen passen niet in een hokje, de liefde past niet in een hokje en liefde is er voor iedereen. Het programma is veelzijdig en kleurrijk met meer dan twintig activiteiten gedurende de hele week. De vrijbuiter in mij ontwaakt.

Ik ontmoet mensen die zich actief inzetten tegen stigma. Stigmatiseren betekent in negatieve zin: brandmerken. Persoonlijk heb ik een pesthekel aan hokjes. Naar mijn mening is ieder mens een hokje van zichzelf. Wij vechten tegen stigma en daarom worden er protestmarsen en bijeenkomsten georganiseerd om ongelijkheid aan te pakken. Op de dinsdagavond zie ik de documentaire Monument van Trots. Veel bekenden passeren het witte doek en zelf kom ik ook enkele keren langs.

Zo was er het studentenprotest, waardoor in 1971 Scholieren debatartikel 248-bis uit het Wetboek van Strafrecht werd afgeschaft, waardoor de minimumleeftijd voor homoseksuele contacten weer gelijk werd aan die voor heteroseksuele contacten. Deze protestactie was mij onbekend.

Dat er sprake is van stigma wordt mij al snel duidelijk. Zo vertelt een van de aanwezige dames mij dat maatschappelijke acceptatie en tolerantie van seksuele en gender diversiteit niet vanzelfsprekend zijn, ook al zijn wij wettelijk beschermd. Op het Clusius College ben ik jurylid bij een debat, waar vier groepen studenten debatteren over acceptatie en strijden tegen pesterijen.


Wethouder Kholoud al Mobayed zit naast mij. Zij heeft diversiteit in haar pakket en zet zich deze week voor honderd procent in. Vechten tegen discriminatie. Na het debat heb ik een kort gesprek met een student. “Uitgemaakt worden voor vieze homo doet zeer. Alle jongens en meisjes die in de kast zitten blijven er dan ook meteen in,” laat hij mij weten.

Mijn gedachten gaan terug naar een gesprek waar ik het afgelopen weekend op het voetbalveld getuige van was. Alle voetbalclubs in West-Friesland spelen vanwege de Roze Week met een regenboogbal en de vlag hangt ook uit. Sommige teams hebben zelfs roze schoenen aan. Een toeschouwer laat weten dat hij het overdreven vindt. “Waarom al dat homo-gedoe?,” roept hij.

In de raadzaal Een vrouw geeft hem meteen antwoord: “Ik weet niet of je op de hoogte bent, maar homo-jongeren plegen vijf maal zoveel keer zelfmoord als hetero-jongeren. De reden daarvan is discriminatie en pesterij. Wanneer ze zo een opmerking zoals jij net maakt horen, springen ze meteen de kast weer in en wie weet maakt hij of zij er over een paar jaar een eind aan omdat jij dat zo hebt gezegd.” Het is even stil. De man kijkt de vrouw aan. “Sorry, dat wist ik niet. Je hebt een punt.”

’s Avonds ben ik aanwezig bij het debat religie en homoseksualiteit. Mounir Samuel presenteert. Een prachtige man in woord en presentatie. Twee moslim-meisjes en een jongen die Jehova getuige is vertellen over hun gevecht met identiteit. “Het geloof brengt onzekerheid. Ik weet niet hoe ik mijn geloofsbeleving een plaats moet geven.” Kholoud zit naast mij en steekt haar hand op. “God zit in je, accepteer het, want wij zijn allemaal een klein stukje God. Wat voor geloof je beleidt maakt niet uit. We komen allemaal uit dezelfde wortels.”

Ik kijk haar aan, want het is alsof ik mijzelf hoor en ik kom uit een katholiek nest. Kholoud is moslima, bloedmooi en ze straalt. Even later vertelt Mounir mij dat hij tot enkele jaren terug Monique heette. Zijn laatste boek heet God is Groot, waarin hij ook zijn omwenteling beschrijft. Ik koop het meteen. Betreffende identiteit zie ik mijzelf als multicultureel en zie de mensheid als één grote puzzel, waarvan een ieder één puzzelstukje is.


De volgende dag hijsen we de regenboogvlag voor het stadhuis van Hoorn. Het is Nationale Coming Out Dag. Natuurlijk is Kholoud ook aanwezig. Ik kijk even naar de wapperende vlag. De Roze Week van West-Friesland is voor deze vrijbuiter een leerzame week, vol met diversiteit en identiteiten die vechten tegen stigmatisering. En dat zo dicht bij huis, mijn geboortegrond.Over de auteur
Wil Groot heeft, nadat bij hem hiv werd gediagnosticeerd, zijn “uitbundige levensstijl” radicaal omgegooid en is ondertussen al weer vele jaren in Zuid-Afrika actief in de strijd tegen hiv en aids. Eerder dit jaar publiceerde hij het boek Droom van een vrijbuiter, waarin hij zijn ervaringen in een land dat in bijna alles verschilt van het onze heeft vastgelegd. Kijk op www.willenendoen.com voor meer informatie.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Stigma en identiteit, een impressie van de Roze Week West-Friesland

Wil Groot, in Scene op 29 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media