Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 894 people
86447 users - nu online: 894 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
In Dood kind blijft iedereen alleen achter


door Norbert Splint in Films & boeken , 15 december 2018

This article is also available in English


Begin november vond in VOC Café de Schreierstoren te Amsterdam de presentatie plaats van de eerste verhalenbundel van Norbert Splint. Titel van het bij de Haagse uitgeverij U2pi verschenen boek: Dood kind. Dat doet het ergste vermoeden. En inderdaad: kinderen komen levenloos ter wereld of halen nog net de middelbare schoolleeftijd waarna ze zelfmoordneigingen krijgen.

Er komt een compleet rariteitenkabinet langs. Dat bestaat onder meer uit aan lager wal geraakte advocates, overbezorgde huismoeders en neurotische pubers die worstelen met van alles, maar vooral met hun homoseksualiteit. De overeenkomst: ze staan er allemaal alleen voor. Niemand onderhoudt warme, liefdevolle of zelfs maar vriendschappelijke banden met elkaar. En uiteindelijk blijft iedereen alleen achter.

In Dood kind gaat bijna alles fout. Verschillende vrouwen zien hun kinderwens stranden in ziekenhuizen in Parijs of Amsterdam. En als hun kinderen wél levend ter wereld komen, dan worden typisch moederlijke ambities - kleinkinderen! – trefzeker de grond in geboord. Bijvoorbeeld doordat hun al dan niet hoogbegaafde zoon homo blijkt te zijn.

Wat valt verder op? In bijna elk verhaal wordt gebraakt, het alcohol- en medicijngebruik ligt hoog en voortdurend worden mannen aangesproken met “dokter.” Terwijl ze het niet zijn.

Over mannen gesproken: de zogenaamde kerels in dit boek zijn – zacht uitgedrukt – nogal beklagenswaardige wezens. In plaats van zich te ontpoppen tot een soort stand in van George Cloony of Daniel Craig, veranderen ze tijdens hun – hetero - huwelijk in mentaal en fysiek beperkte zielenpoten die de beknoptheid van hun woordenschat trachten te camoufleren met dooddoeners of met geweld. Of ze zijn afwezig, waardoor hun zoekende tienerzonen zich geen raad weten met hun veranderende lijf en brein.


Mislukte Gay Pride

Dood kind bevat tien verhalen die zich afspelen in Amsterdam of de kop van Noord Holland. In het verhaal “Koffie” bijvoorbeeld, zit een freelance tekstschrijver in de Coffee Company aan de Amstelstraat. Daar gaat hij finaal los op zijn truttige ouders. Hij heeft van alles op ze aan te merken: zijn vader is qua muzieksmaak blijven steken in de jaren vijftig en qua alle andere dingen ook. Zijn moeder is voortdurend in de weer met het huishouden en drukt haar stoïcijnse zoon op het hart vooral niet over zijn homoseksualiteit te praten aangezien “er zo gekletst wordt op de markt.”

Dit alles tegen het decor van een mislukte Gay Pride. De hoofdfiguur schuift de schuld daarvoor in de schoenen van de burgemeester: “...een stuurse elitejood zonder affiniteit met de Pride.” De man had laten weten dat de oorzaak van het fiasco lag in het langs elkaar heen leven van verschillende bevolkingsgroepen. En dat laat de hoofdfiguur nou net volkomen koud.

Ku-Klux-Klanjurken

Voor andere ontwikkelingen heeft hij wel oog: “...de sof kwam ook doordat de Pride kleiner was opgezet dan voorheen. Vergunningen kwamen niet rond, sponsors haakten af en net als alle andere jaren vlogen verschillende homobelangengroepen elkaar al maanden van tevoren in de haren over futiliteiten. Vanuit een radicale moskee was een oproep gedaan het feest te verstoren. Op een persconferentie had de hoofdcommissaris van politie een waarschuwing gegeven.

Niet aan de moslimfundamentalisten die eventueel aan het verzoek gehoor wilden geven, maar aan de feestvierders om toch vooral zélf op te letten. De politie kon niet overal zijn. Dat was gebleken: het vrijdagfeest op de Zeedijk was verstoord door bebaarde mannen in witte Ku-Klux-Klanjurken met een gebedsmutsje op en de dag daarna waren op het Thorbeckeplein twee Marokkanen met een scooter op de menigte ingereden. Het resultaat: achttien gewonden, nul arrestaties.”

In de verhalen uit Dood kind wordt de lezer telkens op het verkeerde been gezet: diverse zelfmoordmethodes komen aan de orde, maar worden nuchter besproken en nog nuchterder uitgevoerd. Telkens als je denkt dat het goed komt, blijkt het tegendeel het geval. Hoofdfiguren verdienen een knuffel, maar krijgen fysiek of mentaal een klap voor hun kop. Goddank leest Dood kind lekker weg. De verhalen zijn tijdloos en kunnen, op een enkele internetaansluiting na, zich afspelen in 2017 of 1947 en alles daartussenin. Want alleen zijn is van alle tijden.


Norbert Splint, Dood kind, Den Haag: Uitgeverij U2pi, 2018, 182 blz., ISBN 9789087598082, € 17,50. O.a. verkrijgbaar bij Scheltema.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN NORBERT SPLINTMEEST GELEZEN VAN NORBERT SPLINTokt 2016       


dec 2017        lengte: 5 min.
In Dood kind blijft iedereen alleen achter

Norbert Splint, in Films & boeken op 19 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media