Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 897 people
86447 users - nu online: 897 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie onder homo- en bimannen


door Redaktie in Health & Body , 13 december 2018

This article is also available in English


Een breed gebruik van de hiv-preventiepil PrEP kan op termijn een einde maken aan de hiv-epidemie onder mannen die seks hebben met mannen. Dat is de conclusie van een wiskundig modelleringsonderzoek, onder leiding van Nederlandse onderzoekers, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS.


“We wisten al dat inzet van PrEP kosten effectief is, maar deze nieuwe studie laat zien dat PrEP ons kan helpen om van Nederland het eerste land te maken met nul nieuwe hiv-infecties. Belangrijke voorwaarde is wel dat PrEP breed wordt gebruikt door degenen die het hoogste risico lopen op hiv. Dat is in Nederland nog niet het geval. Het onderzoek laat zien dat we vaart moeten maken. Er is geen enkele reden om nog langer te wachten om PrEP breed beschikbaar te stellen voor iedereen die risico loopt op hiv. Liever vandaag dan morgen”, reageert directeur Louise van Deth van Aidsfonds-SoaAidsNederland.

Wiskundig model

Het nieuwe onderzoek laat zien dat het nodig is dat 82 procent van de mannen die seks hebben met mannen en die het hoogste risico op hiv hebben, PrEP gebruiken voor gemiddeld vijf jaar. Dan kan verwacht worden dat het aantal nieuwe hiv-infecties daalt met 50 procent binnen 15 jaar en geen enkele hiv-infectie meer voorkomt binnen 40 jaar. De onderzoekers schatten in dat op dit moment maar 10 procent van deze groep PrEP gebruikt.

De uitkomst van dit onderzoek is gebaseerd op een wiskundig model dat toekomstige aantallen van nieuwe hiv-infecties kan voorspellen.

Het onderzoek werd financieel mogelijk gemaakt door Aidsfonds en stond onder leiding van dr. Ganna Rozhnova, van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het UMC Utrecht.

PrEP

PrEP beschermt tegen een hiv-infectie. Het is een pil die dagelijks wordt ingenomen door een persoon die nog niet is geïnfecteerd en risico loopt op hiv. Elk jaar vinden in Nederland ongeveer 800 nieuwe hiv-infecties plaats, het merendeel onder mannen die seks hebben met mannen. In de meeste gevallen gebeurt dit voordat mensen zelf weten dat ze hiv hebben.

Zorgverzekeraars dekken nog niet de kosten (€ 50,- per maand) voor PrEP, hoewel gebruik van PrEP wel de kosten voorkomt van een levenslange behandeling van hiv.  Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat hij de komende vijf jaar PrEP wil verstrekken aan mannen die seks hebben met mannen. Na een evaluatie van die periode wordt een besluit genomen of PrEP wordt opgenomen in het basisverzekering.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie onder homo- en bimannen-


Reactie van E.E. dd. 13 december 2018
Als iemand een nare ziekte krijgt die niet verkomen kan worden, zoals bijvoorbeeld kanker, vind ik het heel goed dat de medicatie wordt vergoed.
Het oplopen van HIV kan m.i. heel goed voorkomen worden door bijvoorbeeld niet met jan-en-alleman seks te hebben of een condoom te gebruiken. Moeten we dan met z’n allen gaan betalen om die luxe keuze (seks met onbekenden zonder condoom) te financieren. Het lijkt me niet.


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie onder homo- en bimannen

Redaktie, in Health & Body op 17 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media