Back to Top
Zaterdag 28 maart
86425 users - nu online: 1062 people
86425 users - nu online: 1062 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
1 december Wereld Aids Dag 2018


door Redaktie in Health & Body , 28 november 2018
lengte: 4 minuten


Op 1 december is het Wereld Aids Dag. Die dag staat de strijd tegen aids overal ter wereld in de schijnwerpers. Overal in de wereld is er aandacht en vinden er veel initiatieven, evenementen en acties plaats. Waarom is deze aandacht nog steeds noodzakelijk anno 2018?

In 78 landen is homoseksualiteit bij wet verboden en in zeven landen staat er de doodstraf op. In die landen is er geen hiv-preventie en zorg voor mannen die seks hebben met mannen. In Rusland zijn nieuwe hiv-infecties met zestig procent toegenomen sinds 2010. Veel andere landen in Oost-Europa en Centraal-Azië – maar ook Indonesië en Oeganda – behoren nu ook helaas in dit rijtje.

‘Men sprak wereldwijd af, binnen de Verenigde Naties, dat we aids in 2030 willen beëindigen. En dat kan. Maar er moet wel wat veranderen in de opstelling van sommige landen – en donoren moeten nu niet hun geld terugtrekken.’

De aanpak van aids moet gebaseerd zijn op respect voor rechten van homo’s, transgenders, sekswerkers en druggebruikers. ‘Wetenschappelijk onderzoek leert ons welke aanpak werkt’. Goede preventie door voorlichting die specifiek gericht is op risicogroepen die kwetsbaar zijn voor het virus, gevolgd door testen en snelle behandeling met medicijnen, waardoor verdere verspreiding wordt voorkomen.
‘Maar conservatisme en religieus fanatisme zit die aanpak vaak in de weg’.

Het is dan ook niet alleen harde wetenschap die de aidsbestrijding heeft geholpen. De verklaring voor veel van het succes is dat mensen die tegen aids strijden en mensen met hiv samen een beweging vormen en zich persoonlijk erbij betrokken voelen.

Een groot gevaar is dat de grote internationale donoren nu dreigen af te haken, omdat ze denken dat het de goede kant opgaat met aids. Toen begin deze eeuw de ernst van de epidemie in Afrika eenmaal tot de grote donoren was doorgedrongen – pas jaren na de feitelijke nood – werden er grote fondsen opgericht, door de Verenigde Staten voorop.
Het Aids monument in Amsterdam

In 2003 begon president George W. Bush het President’s Emergency Plan for Aids Relief (Pepfar). Sindsdien besteedden de VS 72 miljard dollar aan aidsbestrijding. In 2002 werd ook het Global Fund opgericht, ter bestrijding van hiv, tuberculose en malaria, waarvan de VS ook de grootste donor zijn – maar hun hulp neemt de laatste jaren af. Maakten zij in 2013 nog 5,6 miljard dollar vrij, in 2016 was dat 4,9 miljard en president Trump is van plan het verder te beperken.

Er is veel bereikt, maar we zijn er nog lang niet. ‘Een van de grootste doorbraken was de ontwikkeling van de combinatietherapie in 1996’. Een idee van professor Joep Lange, de in 2014 bij de MH17-vliegramp omgekomen aidsonderzoeker naar wie het instituut is vernoemd.

De nieuwe pil combineerde een aantal bestaande hiv-remmers, waardoor patiënten maar eenmaal per dag een pil hoefden te slikken, in plaats van veel verschillende middelen. Die pil werd in de jaren daarop door farmaceuten geproduceerd, aanvankelijk voor een hoge prijs. In 2000 werd in de Wereldhandelsorganisatie afgesproken dat de armste landen patenten mochten negeren, waardoor de pillen ook tegen een lagere prijs konden worden gemaakt. In die jaren, waren het vooral bedrijven die in Afrika aan aidsbestrijding deden.Toen rond 2003 de grote internationale donoren over de brug kwamen met investeringen van miljarden dollars in aidsbestrijding, konden de tegen die tijd goedkopere hiv-remmers massaal uitgerold worden door overheden overal ter wereld. Het resultaat: in 2015 kregen meer dan vijftien miljoen mensen hiv-remmers. De keerzijde van dit medisch succes is dat preventie van hiv te veel is verwaarloosd. We hebben het probleem te veel gemedicaliseerd. Het bestrijden van hiv met pillen alleen zal aids nooit helemaal verhelpen.’

Wat nodig is, is een combinatie van preventie en behandeling. Pillen werken alleen bij mensen die weten dat ze hiv-geïnfecteerd zijn en met toegang tot de medicijnen. Goede aidszorg verlangt drie stappen. Mensen moeten in de eerste plaats weten dat ze hiv hebben en zich dus laten testen. Daarna moeten ze behandeld worden met hiv-remmers. En vervolgens moeten ze die behandeling volhouden en elke dag op tijd hun pillen slikken.

Slikt de patiënt niet trouw de medicijnen omdat die er geen geld voor heeft, de bijwerkingen te vervelend zijn, het stigma te groot is of omdat ze niet voorhanden zijn in de apotheek, dan dreigt resistentie tegen de medicijnen.

Dit zijn een aantal maar beslist niet alle reden waarom we elk jaar weer stilstaan bij Aids. We herdenken en kijken vooruit.

Op 1 december 2016 werd het AIDSmonument aan de De Ruyterkade onthuld: een baken van hoop en steun in de rug voor iedereen die nu met hiv leeft. Een ode aan alle buddies, verzorgers, ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers. Een eerbetoon aan alle dierbaren die aan aids zijn gestorven. Opdat zij niet worden vergeten.


Wereld Aids Nacht- Lovedance wordt Transformer

Lovedance is het kloppende hart van Wereld Aids Nacht in Amsterdam. De jaarlijkse benefietavond/nacht vind plaats in Paradiso. Op feestelijke wijze wordt stil gestaan bij het nog steeds heersende hiv/aids probleem en wordt zoveel mogelijk geld opgehaald voor het Aids Fonds. Dit jaar is Lovedance omgedoopt in Transformer, in navolging van het succes tijdens Milkshake.

 Voor meer info & tickets: website van Paradiso
zaterdag 1 december 2018, Paradiso, 20:30 tot 05:00


 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

1 december Wereld Aids Dag 2018

Redaktie, in Health & Body op 02 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media