Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 820 people
86447 users - nu online: 820 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Zijn homoseksuele artsen beter aanvaard dan lesbische artsen?


door De Ket in Columns & Opinie , 28 november 2018

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Lieve Noorderburen, Ondergetekende werkt en beweegt zich in het Belgische zorglandschap. Ik ken het door en door. Een bevriende medische journalist en columnist met een bijzonder scherpe en analytische pen liet me tijdens een telefoontje weten dat er van zijn hand binnenkort een column zou verschijnen op een medisch-professionele website.


Hij had namelijk gesproken met een Franstalige lesbische arts-specialiste die in een Brussels ziekenhuis werkt en zich beklaagde over de gemiste promotiekansen én over het feit dat er haast geen lesbische artsen zijn in België. Tussen de regels door kon je lezen dat ze eigenlijk niet op zoek was naar een lesbische professionele evenknie, maar vooral een partner-arts. Haar verhaal leek verdacht veel op een verdoken contactadvertentie.

Toch had ze ook zinnige dingen te vertellen, die voor de buitenwereld misschien wat gek klinken, maar voor ingewijden niet echt wereldschokkend meer zijn. Ze zei wel lesbische artsen te kennen, maar de meerderheid van die vrouwen koos er toch voor een man te huwen om vervolgens kinderen op deze wereld te zetten. Persoonlijk kende ze slechts één lesbische arts die er geen moeite mee had om hiermee naar buiten te komen. Ze beweerde echter dat er in België verder geen lesbische artsen waren.

Deze Franstalige en Brusselse arts heeft waarschijnlijk nooit de moeite gedaan om eens in Vlaanderen te kijken. In het noorden van ons land zijn wel degelijk heel wat openlijk lesbische artsen en specialisten aan het werk.

Ondergetekende kent er met gemak een tiental, die ik hier niet met naam en toenaam hoef aan te duiden. Ik geef wel de naam van een lesbische arts mee, die in de Vlaamse reality-serie Topdokters de reportagemakers niet alleen liet meekijken in haar dagdagelijkse leven, maar ook in haar privé-leven. Prof. dr. Inez Rodrigus is een van de meest eminente hartchirurgen in België op dit ogenblik, verbonden aan het Universitaire Ziekenhuis Antwerpen. Haar partner werkt zelfs samen met haar, als perfusioniste die de hart-longmachine tijdens operaties bedient. In de Belgische hartchirurgie werkt trouwens wel meer dan één lesbische confrater.

“Lesbische artsen grijpen vaak naast promotie, net omwille van hun geaardheid. Nochtans, we hebben geen kinderen, zijn flexibel en springen graag in voor wachtdiensten,” klinkt het. Dat lesbische artsen ook promotie kunnen maken, heeft Prof. Rodrigus toch wel heel duidelijk bewezen. En het is niet de ambitie van elke intelligente arts of specialist om het daadwerkelijk tot het hoogleraarschap te schoppen. Dat geldt eveneens voor mannen.

“Homoseksuele artsen zijn veel beter aanvaard dan lesbische artsen,” is een andere verzuchting. “Die homoseksuele artsen komen zelfs met hun geadopteerde kinderen pronken op de familiedagen voor het personeel die de ziekenhuizen organiseren. Zij schamen zich niet voor hun geaardheid.”

Dat laatste kan ik beamen. Toen de meerderheid van de Belgische ziekenhuizen nog in katholieke handen was, kon een homoseksuele arts onmogelijk met zijn voorkeur naar buiten komen. Althans niet openlijk. Was er ook maar een vermoeden dat een arts-specialist homoseksueel was, dan kon hij alvast de functie van kliniekhoofd vergeten, laat staan een zitje in de raad van bestuur van het ziekenhuis. Gelukkig is dit nu veranderd, niet in het minst omdat de katholieke zusters en broeders niet langer meer het roer in handen hebben bij het beleid in Belgische ziekenhuizen.

Wat meteen ook impliciet aangaf dat de discriminatie van weleer mede was ingegeven door de toenmalige kerk als instituut. Vlaanderen kent inmiddels ook, opnieuw mede dankzij de reportageserie Topdokters, een homoseksuele arts-professor. Piet Hoebeke is niet alleen professor in de urologie verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Gent, maar intussen maakte hij eveneens promotie tot decaan van de faculteit geneeskunde van de Universiteit Gent. Als dat geen promotie is. Het bewijs dat homoseksuele artsen hogerop kunnen. Een bevriende homoseksuele plastisch chirurg kent heel wat homoseksuele artsen en bij zijn lichting die afstudeerde, zaten volgens hem best wel veel lesbiennes.

Dat homoseksuele artsen open zijn over hun voorkeur, is uiteraard een mooie en positieve evolutie. Het is jaren anders geweest. Niet elke homoseksuele ziekenhuisarts heeft de ambitie om een hiërarchische trap hoger te klimmen, maar met enkele voorbeelden in het achterhoofd ken ik er toch die er wel in slagen, out of the closet. Maar die halen de pers of een tv-serie uiteraard niet.

De Brusselse lesbische confrater mag dan wel haar verzuchtingen hebben, het professioneel-medische leven wordt niet bepaald door het lesbisch of hetero zijn. De reductie van haar nobele beroep tot het aspect van seksuele voorkeur lijkt me niet gezond. Ik heb niet de behoefte om homoseksuele collega’s op de werkvloer te hebben, wel de behoefte om samen te werken in een goede sfeer, op een professionele manier. Voor dat laatste speelt de seksualiteit geen enkele rol. Hopelijk beseft deze brave dame dit (binnenkort) ook. En vindt ze haar lesbische arts-partner ooit.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Zijn homoseksuele artsen beter aanvaard dan lesbische artsen?

De Ket, in Columns & Opinie op 02 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media