Back to Top
Vrijdag 28 Feb
86419 users - nu online: 1671 people
86419 users - nu online: 1671 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
How to be Gay: wereldwijde zoektocht naar het reilen en zeilen van homo’s


door Redaktie in Media & entertainment , 27 november 2018

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Komende vrijdag is Margriet van der Linden op NPO 2 weer te zien in het nieuwe KRO-NCRV-programma How to be gay. Hierin poogt zij antwoord te geven op de vraag hoe het is om gay te zijn. In zes afleveringen bezoekt ze onder meer Rusland, China, en Libanon. Haar reis leidt tot een reeks bijzondere en intieme ontmoetingen met mensen die vertellen over hun seksuele voorkeur.


Margriet van der Linden over ‘How to be gay’.  In hoeverre kunnen ze zichzelf zijn? En wat moeten ze doen of laten om te worden geaccepteerd?

Waarom wilde je deze serie maken?
“Na het verschijnen van mijn roman De liefde niet, een coming-of-age verhaal met autobiografische elementen, ontving ik honderden reacties van mensen die hun verhaal met mij deelden. Wat mij trof in die verhalen – en ook in de gesprekken die ik tot nu toe in mijn leven over homoseksualiteit heb gevoerd –, was de hunkering te worden gehoord zonder rekening te hoeven houden met de gevolgen of gevoeligheden van anderen. Die behoefte, niet alleen van jongeren, maar vooral ook van volwassenen, legde de basis voor de serie.”


Welke landen bezoek je en waarom heb je voor deze landen gekozen?
“We bezoeken Amerika, Groot-Brittanië, Zwitserland, China, Rusland, Nederland en Libanon. De landen zijn gekozen op basis van thema’s. In China bijvoorbeeld voelen kinderen een sterke verantwoordelijkheid voor hun ouders en het voortzetten van de familie; in Rusland gaat het over veiligheid. En in Libanon over de invloed van religie die een cultuur van zwijgen domineert, maar waar mensen desondanks een weg voor zichzelf vinden.”

Hoe heb je je voorbereid?
“Dat was niet zo ingewikkeld: het leven zelf. Voor de achtergronden in de verschillende landen, de thema’s, hebben we veel research gedaan.”

Hoe vond je het om deze serie te maken?
“Geweldig! In alle opzichten, maar vooral om echt contact te kunnen maken met mensen over de meest kwetsbare momenten en emoties in hun leven.”

Wat viel je het meest op?
“Wat een ongelooflijk weerbare soort ‘we’ zijn. Weerbaar en tegen de klippen op bezig met aanpassing, waaruit eigenlijk maar één universele wens spreekt: houd van mij.”

Welke reis / gesprek / geïnterviewde heeft je het meest geraakt?
“Daar kan ik onmogelijk in kiezen. Wat me vooral raakte was de emotie: een mengeling van bezorgdheid, gemis, een vorm van vermoeidheid soms en ontroering. Dat verbindt de negentien-jarige jongen in de stad Tripoli in Libanon met de topvrouw van E&Y, die ik in Davos bij het World Economic Forum ontmoette.”

Ben je na het maken van deze serie hoopvol gestemd – dat homoseksualiteit langzamerhand in steeds meer landen wordt geaccepteerd – of juist treurig gestemd; dat er nog een lange weg te gaan is in veel landen?
“Ik blijf hoopvol, maar ik ben niet hoopvoller gestemd. Niet omdat er in wetgeving in talloze landen en in relatief rap tempo niet enorme vooruitgang is geboekt – Nederland is daar een voorbeeld van – maar omdat door het maken van de serie nog maar eens duidelijk is geworden dat wij kwetsbaar zijn. Simpelweg omdat we met minder zijn en wereldwijd afhankelijk zijn van de gunsten van de meerderheid. Als de meerderheid – niet zelden onder invloed van religie, politiek, de economische situatie – ergens voelt dat zij in het gedrang is, dan worden onder andere minderheden de focus van onbehagen. Van die kwetsbare positie ben ik me bewuster geworden.”

Hoe verschilt dit programma van andere programma’s die je hebt gepresenteerd?
“Het maken van deze serie is niet per se te vergelijken met het presenteren van een tv-programma. Ik ben ook niet een presentator die een serie presenteert; dit komt uit mijzelf. Maar eigenlijk wil ik in alles zo te werk gaan, ook in M, de talkshow. Ik houd van het werken met mijn team - waarvan ik veel vraag – omdat ik hen als eerste wil en moet meetrekken in de manier waarop we het gaan doen.

Dat is een fase waar we veel tijd in stoppen. We praten veel, maar dat is cruciaal: zo leren we van elkaar hoe de ander denkt en graag werkt en hoe we het met elkaar gaan doen. We moeten elkaar en elkaars expertise volledig kunnen vertrouwen.”

“Het is bij het maken van How to be gay vaak voorgekomen dat we na een dag filmen in onze bus terugreden naar het hotel, een beetje stil uit het raam keken, maar allemaal hetzelfde dachten: wat is het een ongelooflijk voorrecht, een eer, dat iemand zo intiem, kwetsbaar en eerlijk met ons durfde te zijn. Ik denk dat het vertrouwen dat wij in elkaar hebben als team, de toon zette voor die gesprekken.”


   How to be gay is nog tot en met 28 december 2018 elke vrijdag rond 21.00 uur te zien op NPO 2.

Overzicht van de afleveringen:


30 november: The Killer Plague
Margriet ontmoet het wereldberoemde homomannenkoor in Los Angeles. Meer dan honderdvijftig koorleden stierven in de jaren tachtig aan aids. En ze ontdekt het ware verhaal achter de gecensureerde videoclip van de hit Relax van Frankie goes to Hollywood.


7 december: A Jailed Freedom
In Rusland bezoekt Margriet het stadje Vyborg, waar volgens de burgemeester geen homo’s wonen. Tijdens een lesbisch feest blijkt dat de vrouwen het beleid van Poetin zo gek nog niet vinden.

14 december: The Dark Years
Margriet is in Utah, het hart van de Mormonengemeenschap. Hier bestaan nog heropvoedingsinstituten voor kinderen met “homoseksuele neigingen.” En ze ontmoet Steven Carrington uit de tv-serie Dynasty, de eerste acteur die in de Verenigde Staten op prime time een relatie met een man had.

21 december: The Bubble
Margriet is in Libanon, waar homoseksualiteit verboden is. Ze ontmoet zowel in Hezbollah-gebied als in het conservatieve noorden bijzondere mensen die zich niet laten weerhouden door de wet. En de kleine man Lary, die van zijn nood een deugd maakt.

28 december: Molly & Me
In de laatste aflevering onderzoekt Margriet de positie van homo’s binnen grote bedrijven tijdens het World Economic Forum in Davos. En ze ontmoet de schrijfster die voor haarzelf het verschil heeft gemaakt: Rita Mae Brown. Margriet weet haar enorm te verrassen met een bijzonder cadeau.

Meer info over de serie: https://www.kro-ncrv.nl/howtobegay
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

How to be Gay: wereldwijde zoektocht naar het reilen en zeilen van homo’s

Redaktie, in Media & entertainment op 01 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media