Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1211 people
86437 users - nu online: 1211 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
COC-voorzitter en anderen geportretteerd in tentoonstelling Palet van Verzet


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 16 november 2018


Tot eind maart 2019 reist de reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta. Momenteel is deze te zien in het Onderduikmuseum Aalten. Een van de geportretteerde vrouwen is COC-voorzitter Tanja Ineke.


In Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu – gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs – worden veertien vrouwen geportretteerd. Ze zijn gekozen op grond van drie aspecten: een diepgewortelde verontwaardiging over maatschappelijk onrecht, de bereidheid om de eigen veiligheid op het spel te zetten en willen of kunnen zijn wie je bent. De grote gemene deler van de veertien vrouwen zijn: ze wilden een verschil maken en ze maakten het verschil.

Freddie OversteegenVijf daarvan zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (lid Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven) en Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft). Deze vijf verzetsvrouwen maken integraal onderdeel uit van de Aaltense expositie.

De vertellingen van negen moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog worden in het museumcafé in het Onderduikmuseum gepresenteerd: Hedy d’Ancona, feministisch politicus en een van de grondleggers van de eerste feministische golf; Shirin Musa, oprichter Femmes for Freedom; Iris Kenmil, kunstenares die de positie van zwarte vrouwen in de geschiedenis wil terugbrengen; Mariëlle van Uitert, oorlogsfotograaf die ontvoerd is geweest in Syrië; Ebru Umar, columniste die landarrest heeft gekregen in Turkije; Liesbeth Zegveld, mensenrechtenadvocaat; Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland die zich sterk maakt voor gelijkberechtiging van LHBTI’s; Metje Blaak, ijvert voor de rechten van hoeren en Farah Karimi, verzet tegen de shah en de mullahs in Iran eind jaren zeventig, jaren tachtig van de vorige eeuw en al tien jaar directeur Oxfam Novib.

Palet van Verzet maakt onderdeel uit van de Aaltense expositie over De Vrouw als Spil van het Verzet. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 2018: Jaar van Verzet.


 OnderduikmuseumReisschema & Locaties van de reizende tentoonstelling "Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu":
- vanaf 15 december 2018 in NM Kamp Vugt;
- op 28 maart 2019 in de grote hal van de bibliotheek in Rotterdam, in het kader van 100 jaar Vrouwenkiesrecht in Nederland

Het boek "Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu" van Simone Jacobs is te bestellen via Boom Uitgeverij of via Stichting Aletta, en kost Eur. 20.

Deze reizende tentoonstelling is samengesteld door historicus Dineke Stam en vormgegeven door Peter Jonker. De foto’s van de vrouwen zijn gemaakt door fotograaf Chris van Houts. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het vfonds, de Stichting Maatschappij tot Nut der Israeliëten en crowdfunding van Stichting Aletta.


 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

COC-voorzitter en anderen geportretteerd in tentoonstelling Palet van Verzet

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 20 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media