Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1016 people
86447 users - nu online: 1016 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Scheur elke dag een nieuwe man: Your Daily Male 2019


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 09 november 2018

This article is also available in English


Een jaar vol van mannen, maar met kritische ondertoon. Voor de vierde maal verschijnt Your Daily Male, de enige scheurkalender ter wereld met de man als thema, uitgegeven door Galerie MooiMan male-art. Opnieuw hebben tweeënvijftig internationale kunstenaars bijgedragen aan een ruim één kilo zwaar en ruim vier centimeter dik, kleurrijk boekwerk waarin de man in de kunst centraal staat.

Your Daily Male werkt doorgaans niet met een thema, maar ditmaal komt toch een thema bovendrijven: kunstenaars geven een kritische reactie op de huidige maatschappelijke situatie, over hoe homoseksualiteit zich verhoudt tot de samenleving en soms ook politieke kleur.

Jan van Stralen, één van de uitgevers van Galerie MooiMan, geeft uitleg over de omslag en de keuze daarbij van kunstwerken waarin uitsluitend mannenkoppels te zien zijn.

“Deze kalender gaat niet alleen over kunst, maar ook over de vrijheid om je te uiten. De werken verbeelden mannelijk schoon, maar kunnen ook een sociale, politieke of maatschappijkritische achtergrond hebben, zoals de nieuwe serie foto’s van Ron Amato, getiteld “Gay in Trumpland.” Binnen een uur na de inauguratie van Trump waren alle verwijzingen naar homoseksualiteit uit de website van het Witte Huis verwijderd... En dit jaar werd in Apeldoorn werk van Peter Kooij niet geaccepteerd op een expositie. Zie daarvoor in de kalender de pagina’s van 25 en 26 november. Het is onbegrijpelijk dat deze twee mooie portretten in Nederland niet getoond mochten worden.”

“Erotiek speelt uiteraard ook een rol en is in deze editie meer dan gemiddeld vertegenwoordigd. Ik kan me indenken dat enkele daarvan op weerstand zouden kunnen stuiten. Maar het blijft kunst en de vrijheid van de kunstenaar te maken wat hij wil. Die vrijheid laten we ons niet afnemen, ook niet in Trumpland, zeker niet nu we dit jaar de vijftigste verjaardag vieren van de Stonewall Inn-rellen, die de start waren van de strijd voor gelijke rechten.”


Facebook versus vrijheid van meningsuiting

Actueel speelt de discussie over de vrijheid van meningsuiting en hoe Facebook zich daarin verhoudt ten opzichte van kunstenaars bij wie homoseksualiteit een rol speelt in hun werk. Want hoe pijnlijk Facebook omgaat met “artistiek naakt” en homoseksualiteit, blijkt uit hoe galerie MooiMan onlangs met een expositie in Dordrecht door Facebook voor dertig dagen werd geblokkeerd vanwege een foto van video-kunstenaar Maurice Nuiten, die ook is vertegenwoordigd in Your Daily Male 2019.

Het beeld waarom het draait komt uit Nuiten’s video-installatie uit 2017, “Baby, did you know we already moved more than 768.800 kilometers together.” De video-installatie – genomineerd voor de prestigieuze Blooom Award – was te zien tijdens de expositie Kwetsbaar Verlangen, die onderdeel was van de vierde Dordrecht Pride. Centraal in de expositie stond recent geweld tegen homo’s in Dordrecht, die in de val gelokt waren via de dating-app Grindr. Op de verbannen foto is een still uit de video-installatie te zien met twee in elkaar verstrengelde mannen. Er zijn benen te zien, geen geslachtsdelen. Een universeel beeld van twee personen die de oneindigheid van de liefde bespreken en de vraag stellen of die meetbaar is.

 Your Daily Male, een schitterende kalender van 368 pagina’s full color, € 32,50 exclusief verzendkosten (€ 7,50). Te bestellen bij iedere boekwinkel, maar uiteraard te koop bij galerie MooiMan. Online ga je naar www.yourdailymale.nl.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Scheur elke dag een nieuwe man: Your Daily Male 2019

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 13 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media