Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1204 people
86402 users - nu online: 1204 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
De Nederlandse meesters van de dans


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 30 oktober 2018

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


“Thank God for @NDTdance,” verzuchtte Carice van Houten op Twitter. En nee, dan heeft de Game of Thrones-ster het niet over onze top-dj’s, maar over de geniale rebellen van Nederlands Dans Theater. Hun voorstellingen krijgen juichende recensies in binnen- en buitenland en trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers in Europa, Amerika, Australië en Azië.


Dit najaar reizen ze door het land met twee programma’s: Saisonnier door NDT 1 en Significant Moments door NDT 2 met het verrassende debuut van Phillip “PacMan” Chbeeb.

The Washington Post noemt ze “the Dutch masters of dance.” Volgens Sydney’s Daily Telegraph laat NDT zien hoe heerlijk opwindend hedendaagse dans kan zijn: “Duizelingwekkende metaforen, verbluffende dansers en choreografie van wereldklasse.” The Guardian spreekt van “een uitmuntende groep dansers” en volgens Le Figaro is het gezelschap “een van de zeven wonderen in de wereld van de dans.” The New York Times omschrijft het nog het meest eloquent: “Als de dansgezelschappen van de wereld de schappen van een bar in beslag zouden nemen, zou NDT comfortabel op de hoogste staan, als een uitgelezen likeur - zacht, complex, krachtig.”

Niet alleen de internationale pers komt woorden tekort om de kwaliteiten van Nederlands Dans Theater te loven, ook het publiek staat wereldwijd in de rij om een kaartje voor een voorstelling te bemachtigen. De komende maanden reist NDT van Berlijn via onder meer Singapore, Seoul, Istanboel, New York en Athene naar Bordeaux. Bijna alle voorstellingen zijn al uitverkocht.

Ook in eigen land staat NDT garant voor vijfsterrenrecensies en hebben ze een grote schare fans, Carice van Houten voorop. Voor wie echter nog niet bekend is met het topgezelschap een korte introductie. Nederlands Dans Theater werd een kleine zestig jaar geleden opgericht. Achttien dansers van het Nationale Ballet besloten een nieuwe, vooruitstrevende weg in te slaan en verruilden Amsterdam voor Den Haag. Met een onweerstaanbare mix van moderne dans en traditioneel ballet maakten de rebellen al snel wereldwijd faam. Non-conformistisch, avant-gardistisch en altijd verrassend waren en zijn de sleutelwoorden.

Choreografen en artistiek leiders zoals Hans van Manen, Nacho Duato en Ji?í Kylián brachten het gezelschap op een steeds hoger niveau. Toptalenten uit de hele wereld kwamen naar Den Haag en groeiden uit tot dansers en choreografen van wereldformaat. Energiek, virtuoos en elegant, met een perfecte lichaamsbeheersing.

Twee van hen zijn Sol León en Paul Lightfoot. Zij begonnen als dansers bij het gezelschap en zijn sinds 2002 de huischoreografen. Lightfoot is sinds 2011 bovendien de artistiek directeur, León sinds 2012 artistiek adviseur.

Het productieve choreografenduo is niet alleen verantwoordelijk voor tientallen bekroonde werken, maar zorgt met het binnenhalen van internationale topchoreografen en -talenten – van Ohad Naharin en Sharon Eyal tot associate choreographers Marco Goecke en Crystal Pite – ook voortdurend voor vernieuwing, verfrissing en verrassing.

Veertig jaar geleden al ontstond het idee om het dansgezelschap in tweeën te delen. NDT 2 was oorspronkelijk vooral gericht op talentontwikkeling, maar is inmiddels een volledig onafhankelijk gezelschap met een eigen, divers repertoire met werken van gerenommeerde choreografen.

NDT 1, dat bestaat uit achtentwintig internationale toppers die zich onderscheiden door hun unieke kwaliteiten, geeft de meer volwassen dansers de kans hun artistieke persoonlijkheden verder te ontwikkelen. Zij zijn wereldberoemd vanwege hun virtuositeit, ongelooflijke techniek en ongeëvenaarde expressie. Prijzen voor onder anderen Jorge Nozal, Imre van Opstal en de huidige gastchoreograaf Medhi Walerski onderstrepen het hoge niveau in beide gezelschappen.

Zowel NDT 1 als NDT 2 toert dit najaar door het land met een prikkelende triple bill. NDT 1 danst in het muzikale programma Saisonnier wereldpremières van associate choreographer Marco Goecke en van de Israëlische choreograaf en componist Hofesh Shechter. De derde choreografie is Singulière Odyssée uit 2017 van León & Lightfoot. Max Richter componeerde speciaal voor dit meesterwerkje het ontroerende Exiles. Broadway World, na de première in Washington: “Het publiek kon niet snel genoeg op de voeten springen aan het eind van het nummer.”

Ook NDT 2 brengt in het programma Significant Moments een topchoreografie van León & Lightfoot. Het expressieve en virtuoze, flitsende en elegante Signing Off, op Philip Glass’ Concerto for Violin and Orchestra, werd in 2003 bekroond met de prestigieuze Benois de la Danse. De andere twee werken in Significant Moments zijn wereldpremières.

 Van de Zweed Alexander Ekman, die zoveel dynamiek en humor in zijn groepschoreografieën stopt, en van misschien wel de grootste verrassing van het dansseizoen, de Amerikaanse wereldster Phillip – PacMan – Chbeeb. Een debuut om naar uit te kijken. Om een bekende actrice te citeren: “Thank God for @NDTdance.”


Phillip ‘PacMan’ Chbeeb De negenentwintig-jarige Amerikaan Phillip – PacMan – Chbeeb is de afgelopen elf jaar als freestyle danser en choreograaf uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. Hij trad op met en voor vele celebrities en is een graag geziene gast in tv-shows over de hele wereld. Phillip was pas zestien jaar toen hij in zijn Texaanse geboorteplaats Houston met vrienden de befaamde Marvelous Motion Studio oprichtte. Zijn grote doorbraak beleefde hij in het derde seizoen van So You Think You Can Dance.

Met zijn kneedbare lichaam en zijn originele, muzikale en technisch volmaakte hiphop-stijl maakte hij een overdonderend debuut in de populaire Amerikaanse tv-show. Twee keer werd hij teruggevraagd, als topact in de finale van seizoen vier en als sterdanser bij de officiële tournee van het vijfde seizoen. Het was het begin van een razendsnelle carrière. Bij MTV’s America’s Best Dance Crew leidde Phillip de Texaanse hiphop crew I.aM.mE naar de overwinning en met hetzelfde internationale team schitterde hij in Paramount’s League of Extraordinary Dancers.

De film- en theaterwereld waren inmiddels overtuigd van zijn unieke talenten. Phillip maakte zijn Hollywood-debuut als danser in Step Up 4 Revolution, terwijl Cirque du Soleil hem contracteerde als choreograaf voor hun MJ Immortal Tour. Bruce Ikanji, de oprichter van Juste Debout, selecteerde hem in 2012 voor Red Bull Beat It en in 2013 was Phillip te zien in commercials van Microsoft, Virgin America en Puma.

De afgelopen jaren waren al even productief. Phillip was de choreograaf en een van de dansers in de film Step Up All In, danste in Ed Sheeran’s video voor zijn hit Don’t en produceerde muziekvideo’s voor Elliott Moss, Smalpools en Camila Cabello. Dit jaar was hij de creative producer van China’s grootste dansshow op tv, Street Dancer of China, en maakt PacMan in november zijn choreografiedebuut bij Nederlands Dans Theater met een wereldpremière in Significant Moments van NDT 2. Een combinatie die je niet mag missen.
 
 Saisonnier door NDT 1 is van 27 september tot en met 21 december te zien in Den Haag, Amsterdam, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

NDT 2 reist met Significant Moments van 15 november tot en met 20 december langs Den Haag, Amstelveen, Amsterdam, Den Bosch, Eindhoven, Arnhem, Haarlem, Tilburg, Utrecht, Amersfoort, Breda, Enschede, Groningen, Zwolle en Maastricht.

Tickets: www.ndt.nl

mmv Peter Paul / foto’s NDT © Rahi Rezvani

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

De Nederlandse meesters van de dans

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 03 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 326
okt 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 4 min.


sep 2019        lengte: 9 min.
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media