Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 963 people
86447 users - nu online: 963 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Dost, over lompheid als hoogst haalbare & opbloeiende liefde


door Redaktie in Films & boeken , 20 oktober 2018

This article is also available in English


Wanneer Alko verliefd wordt op de stoere, vijftien-jarige Marie, oefent hij schuchter met Björn hoe hij moet tongzoenen en fantaseren ze over seks. Als Björn later hoort dat Alko en Marie hebben gezoend is hij zichtbaar aangedaan. Vanaf dat moment heeft Alko alleen maar oog voor “zijn” Marie.


Björn heeft het daar duidelijk moeilijk mee. Als Alko troostend een arm om hem heen slaat, zoent Björn hem plotseling. Het nieuwtje dat Alko en Björn hebben gezoend gaat als een lopend vuurtje door het dorp en Alko is degene die het moet bezuren. Wanneer hij zijn wanhoop niet langer kan bedwingen, verraadt hij zijn beste vriend. Te laat beseft Alko wat hij is kwijtgeraakt om bij de groep te kunnen horen.

Op zaterdag 6 oktober start op NPO 3 de dertiende reeks van een van de belangrijkste filmprojecten voor jonge, talentvolle filmakers: de One Night Stands. Zes jonge regisseurs krijgen hiermee de kans om in vijfenveertig minuten te laten zien wat ze in huis hebben.

Eén van de films van jong talent die in het oog springt is Dòst (2018) van regisseur Joren Molter (1993). Hij won met zijn eindexamenfilm In Kropsdam is iedereen gelukkig tot nu toe elf prijzen, en is de eerste Nederlander die door de European Film Promotion geselecteerd werd voor Future Frames: Ten New Directors to Follow.

“Vuil dat aan je armen kleeft, dat je er niet vanaf krijgt, hoe hard je ook boent. Dat is ‘dòst’ (uitspraak: ‘dust’). Met Dòst keer ik terug naar de plek waar ik opgroeide: het Groningse platteland. De jongens vormen een hechte vriendengroep en hun kameraadschap lijkt onvoorwaardelijk. Hier is lomp zijn het hoogst haalbare goed. De jongens gaan vaak fysiek met elkaar om en lopen te trekken en te duwen. Tijdens de puberteit kan dit plotseling een andere lading krijgen. De onbezonnen fysieke connectie die Björn en Alko hebben, wordt hierdoor gecompliceerd en komt onder druk te staan. In het dorp is nauwelijks diversiteit waardoor men het moeilijk vindt om ermee om te gaan. Zowel Björn als Alko zijn in mijn ogen slachtoffers van deze verstikkende kracht.”

“We denken dat Nederland geëmancipeerd is, maar het is schijntolerantie. Op veel plekken kun je nog steeds niet zijn wie je bent. Ik heb ervoor gekozen om het verhaal vanuit het perspectief van een dader te vertellen, omdat ik het belangrijk vind te laten zien dat dit soort situaties niet zo eendimensionaal zijn als sommige mensen denken. Daders zijn vaak bang om slachtoffers te worden. Ik wil laten zien hoe sterk groepsdruk is en hoe gevoelig wij daar als mens voor zijn. Soms is het erg moeilijk om niet met de kudde mee te lopen, want voor je het weet ben jij het volgende slachtoffer.”

 Dòst is op zaterdag 27 oktober 2018 rond 22.00 uur te zien op NPO 3.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Dost, over lompheid als hoogst haalbare & opbloeiende liefde

Redaktie, in Films & boeken op 24 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media