Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1024 people
86447 users - nu online: 1024 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 14 min. Printervriendelijke Pagina  
Malediven, een droomvakantie in een Derde-Wereldland...


door Jasper van Capelle in Reizen en weekendtrips , 03 januari 2004

This article is also available in English
lengte: 14 minuten


Wie is uitgekeken op de Hollandse lol in Alanya of aan de Costa del Sol, en ook geen zin heeft in de hectiek van werelsteden als New York of Londen, kan verder van huis een vakantie boeken. Op de Malediven bijvoorbeeld...

De Malediven zijn een islamitisch, exotisch eilandenrijk van tweeduizend koraaleilandjes, gelegen tussen India en Afrika en verpreid over 100.000 vierkante kilometer rond de evenaar. Bij eb is het totale landoppervlak 298 vierkante kilometer en drieëndertig eilanden zijn groter dan één vierkante kilometer. Tweehonderd eilanden zijn bewoond en vijfenzeventig eilandjes zijn toeristenresorts.

De Malediven staan bekend als exclusieve vakantiebestemming met zon, spierwitte stranden, gezonde lucht en helder warm zeewater. Boven water zijn het mooie bounty-eilanden, onder water horen ze bij de top drie van duikbestemmingen. Het hoogste eiland is slechts drie meter en er mag niet hoger gebouwd worden dan de grootste palmboom. Enorme flatgebouwen zoals aan de Spaanse kusten blijven je dus bespaard. Uitzondering is de hoofdstad Male, dit is een soort Manhattan in het klein.

Op dit eiland van een paar vierkante kilometer wonen 70.000 van de 300.000 Maledivers en hier bepalen wolkenkrabbers de skyline. De luchthaven Male ligt op een apart eilandje naast de hoofdstad. De laaggelegen Malediven dreigen in deze eeuw onder water te verdwijnen als gevolg van de zeespiegelstijging; als dit daadwerkelijk gebeurt is er een contract met Australië dat zij de bevolking opnemen.

Bevolking en cultuur

Het toerisme wordt gescheiden gehouden van het gewone leven op de andere eilanden, je kunt niet zonder speciale toestemming een bewoond eiland bezoeken. De almachtige president Gayoom heeft een goede reden om toeristen niet met zijn bevolking te mengen: de meeste inwoners verdienen een appel en een ei (beter: een kokosnoot en een vis), terwijl het gemiddelde inkomen dankzij toerisme het hoogste in de regio is. Een kleine elite verdient handen vol geld aan de resorts en het is voor een president dus wel zo handig als het eilandgepeupel niet kan rekenen en lekker aan het vissen is.

Toerisme bestaat pas sinds 1973, dankzij een avontuurlijke Italiaanse duiker die het onderwaterparadijs ontdekte. De Italiaan trof een prachtig eilandenrijk aan, waar de tijd leek te hebben stilgestaan. De ongesluierde moslimvrouwen liepen topless en zorgden voor de kinderen, de mannen hielden zich bezig met de visserij. Geen scholen, geen voorzieningen, geen radio, et cetera. Kruidenvrouwtjes zijn inmiddels vervangen door echte dokters uit India en er zijn ziekenhuizen van goede kwaliteit op Male. Een universtiteit is in aanbouw.

De bevolking is islamitisch, maar met een eigen interpretatie. Omdat er geen vlees is op de eilanden, wordt er bijvoorbeeld geen schaap geofferd. Seks voor het huwelijk is uit den boze, ongetrouwde zwangere vrouwen worden van hun eiland verbannen. Trouwen en scheiden zijn echter een fluitje van een cent, waardoor veel meisjes al op zeer jonge leeftijd trouwen (twaalf jaar is geen uitzondering). Mannen betalen een bruidschat die de vrouw houdt en door dit systeem zijn vrouwen relatief onafhankelijk. Het echtscheidingspercentage is rond de vijfentachtig procent en één-derde van het bezit is in vrouwenhanden.

De bevolking is klein en tenger gebouwd en ze lijken op Tamils. Door geen vlees, eenzijdig voedsel en moeders die te jong zijn om een gezond kind te baren, zijn de Maledivers die wij gezien hebben niet de mooiste mensen. Voor de toerist is er uiteraard wel een overbloedig buffet met alle soorten vlees, fruit, groente, toetjes en drank, bereidt door chefkoks. Het blootlopen van vroeger is voorbij, de boete voor topless is bijvoorbeeld duizend dollar.

Drugs en gevangenisopstand

Drugs zijn uit den boze en worden zwaar bestraft, een Nederlandse jongen met een moeder van de Malediven zit nu zes jaar in de Maafushi-gevangenis vanwege het roken van één joint op het strand. Na de gevangenisstraf geldt tevens verbanning van zijn moeders eiland. Een Italiaan met een halve gram coke en drie joints heeft in 1999 zelfs levenslang gekregen, maar is onder druk van de Italiaanse toeristenindustrie inmiddels terug naar Italië gezonden. Money talks, but don’t take the risk!

Op het gevangeniseiland zitten ook journalisten die te kritisch over president Gayoom hebben geschreven. Martelingen in de gevangenis komen regelmatig voor, en toevallig was er tijdens onze vakantie op vrijdag 19 september een opstand op Maafushi, waarbij een paar gevangenen zijn doodgeslagen. In Male onstonden vervolgens rellen doordat een menigte van woedende familieleden uit protest de politie met stenen bekogelde en regeringsgebouwen in brand stak. Door de inzet van zwaarbewapende politiemannen, tanks, traangas, arrestaties, stokslagen en een avondklok was de situatie op zondag weer onder controle.

Rellen zijn overigens een zeldzaamheid op de Malediven, de laatse keer was vijftien jaar geleden. Als toerist merk je hier overigens niets van, we zijn dat weekend nog op de luchthaven van Male geweest, onderweg naar Velaveru, en de piloten (met korte broek en blote voeten) maakten een ontspannen indruk.

Gay

Homoseksualiteit is verboden, en het is niet verstandig om openlijk met je vriendje op het strand te gaan vrijen. In de resorts kom je voornamelijk in contact met Europese toeristen die er geen moeite mee hebben. Ook zijn we homostelletjes tegengekomen die op huwelijksreis waren. Als je een seksvakantie zoekt met een spannend uitgaansleven is dit niet de bestemming.

Op de resorts is het personeel dat in de bars en restaurants met gasten in contact komt geïmporteerd uit India of Sri Lanka. Het keukenpersoneel en de roomboys zijn wel autochtoon. De enige met wie je contact kunt hebben is de roomboy en op ons tweede eiland verscheen hij continu als wij van het duiken terugkwamen. Zogenaamd voor een praatje, om een lampje te verwisselen, maar continu in zijn kruis graaiend. Hij woonde een paar eilanden verderop, maar omdat de reis naar zijn familie zo lang duurde (voor hem geen watervliegtuig) ging hij maar één keer in de drie maanden naar zijn eigen eiland.

Vrouwen werken niet op een resort, en onze roomboy z'n hormonen speelden duidelijk op. Helaas voor hem was hij totaal ons type niet, want het is wel verleidelijk om hem voor een paar dollar een showtje op te laten voeren, maar vast niet politiek correct.

De reis

Tot een paar jaar geleden was de enige manier om je resort te bereiken een hele onderneming. Eerst veertien uur vliegen vanuit Duitsland naar de Luchthaven Male en vervolgens vier of vijf uur in een speedboot om op je droomeiland te komen. De speedboten zijn inmiddels vervangen door watervliegtuigjes, die je in een half uurtje afzetten op het strand van je resort.Er gaan op dit moment geen directe vluchten vanuit Amsterdam

(de directe vlucht van Sri Lanka Airways is gecanceled bij gebrek aan vliegtuigen nadat de Tamil Tijgers er een paar hebben opgeblazen op Sri Lanka).


LTU is een Duitse luchtvaartmaatschappij die direct vliegt vanuit Düsseldorf en heeft, zoals de meeste Europese luchtvaartmaatschappijen, een soort van kinderstoeltjes waarin je behoorlijk klem zit: tien op een rij en je knieën raken de stoel voor je. Ik wilde deze opgevouwen reis niet bewust meemaken, en een combinatie van een reistabletje met een sterke slaappil zorgde ervoor dat ik pas in Male weer bij mijn positieven kwam.

Aangekomen bij de douane op Male heb ik onder invloed van de droompilletjes mijn taxfree-tas zo lomp op de grond neergezet, dat elke randdebiel kon horen dat er flessen drank in zaten. Mijn drankvoorraad werd dan ook in beslag genomen. Wel kreeg ik keurig een briefje waarmee ik de drank weer kon ophalen toen ik het land uitging. Een Honeymoon-stel na ons moest zelfs hun fles champagne inleveren! Alcohol mag op de Malediven, maar alleen als je het koopt op je eigen resort.

Tip voor verre reizen: reistablet koop je bij kruidvat en is een officieel middel tegen reisziekte. Belangrijker is dat het ook een soort slaapmiddel is en een echte slaappil versterkt. Deze neem je een half uur voor het vliegen. Nadat je ingecheckt bent, meteen de slaappil nemen. Geen alcohol of eten nuttigen in het vliegtuig. Nadeel van een vliegreis in coma is dat je nuchtere reisgenoot zich doodverveelt en doordat je veertien uur in dezelfde houding met je volle gewicht tegen een leuning ligt, kun je enorme blauwe plekken oplopen.

Welk resort?

Neem de tijd om resorts te vergelijken, de meeste eilanden zijn zo’n tweehonderd bij driehonderd meter, dus (te) snel bekeken en je zit echt vast als je eiland niet naar wens is. Als je resort tegenvalt is het vrijwel onmogelijk om eiland te hoppen. Een resort wordt meestal vooruit betaald. Let op faciliteiten en controleer of alles klopt. (Zoek op internetforums: www.reisweb.nl bijvoorbeeld).

Wij zijn op twee resorts geweest, Helengeli en Velavaru. De eerste had volgens het reisbureau een windsurfschool en de tweede volgens het resort zelf een sportschool. Dit bleek onjuist! www.visitmaldives.com is de toeristensite waarop vrijwel alle eilanden een link hebben. Een all-inn arrangement lijkt verstandig omdat je geen idee hebt hoe duur de water- of drankprijzen op je resort zijn. Het eten is vrijwel altijd al inclusief, dus eigenlijk gaat het alleen om drankprijzen. Maar wat all-incl betekent is niet altijd duidelijk. Op Velaveru bijvoorbeeld kost all-in veertig euro per dag extra, en all-in bleek: inclusief bier, frisdrank, ondrinkbare huiswijn, locale rum, locale whiskey, water per glas!

De vakantie naar de Malediven hebben we spontaan twee weken van te voren besproken via Diving Holidays waar we goede ervaringen mee hebben. We hadden geen rekening gehouden met het klimaat, in de veronderstelling dat de zon er altijd schijnt. Foutje.

Het is altijd rond de 28 graden, maar er is een droog seizoen en een regenseizoen. In september zaten we er tussenin: we hebben veel tropische buien gehad, met vijf minuten later stralende zon.

Helengeli

Het eerste eiland was Helengeli. Dit is een langwerpig eiland met parelwitte stranden, ruim opgezet, veel privacy. Elke ochtend wordt het hele eiland geharkt en schoongemaakt. De bungalows hebben een enorme badkamer in de open lucht met meerdere douches en voor de deur een enorm privéstrand. Een gezellige bar en een goed restaurant, een duikschool en de nodige excursiemogelijkheden. Het merendeel van de toeristen is Zwitsers. Heel gezellig mee gebabbeld, hoewel ze geen Engels verstaan. En onder water is het echte paradijs.

Duikmogelijkheden te over. Je kan bijvoorbeeld gewoon een tank halen en het water in gaan om te duiken op het huisrif, of met de boot naar zo’n veertig bestemmingen. De duikschool heeft ook Nitrox (duikflessen met een hoger zuurstof percentage), en een Belgische instructeur die ons aan een Nitrox-diploma heeft geholpen. Met slechts een snorkel kan je op dit eiland al van alles zien, als het meezit zelfs haaien. Pijlstaartroggen kun je vanaf de kant al zien, dus voorzichtig het water in lopen!

Op het eiland is geen telefoon of internet, en de bungalows hebben geen tv of koelkast. Ik heb ze niet gemist, en dit prachtige eiland is daardoor relatief goedkoop (hoewel geen budget-bestemming), inclusief eten. Water is gratis, maar de overige drankjes kostten ons een behoorlijk bedrag voor de hele week.
Na een fantastische week op Helengeli werd na het ontbijt een vliegtuigje gebeld om ons naar het volgende resort te brengen.

Velaveru

De tweede week hadden we gekozen voor het niet zo toeristische Zuid Atol. We hadden een luxe bungalow all-in geboekt op het cosmopolitische vijf-sterren-resort Velaveru. Dit eiland leek ideaal voor de verwende toerist: optimale privacy door eigen privéstrand voor je bungalow, Spa & Gym, een goede duikschool, Water Sport Centre, internet, kortom een comfortabel droomeiland.
Om er te komen met een, ditmaal volgestouwd, watervliegtuig (de koffers pasten er niet meer in en moesten een vliegtuig later komen).

Door de informatie van het reisburo en de kosten hadden we op Velaveru een paradijs verwacht. Omdat de standaardkamer niet vrijstaand is, hadden we gekozen voor de duurste vrijstaande superdeluxe bungalow.

Bij aankomst op Velaveru kregen we zeker drie drollen op één dag:
1. De superdeluxe bungalow bleek niet beschikbaar maar wel een andere kamer, die volgens de receptie zo perfect gerenoveerd was dat het eigenlijk ook een luxe bungalow was, gelegen op het beste punt van het eiland! Na een korte wandeling over het ongeharkte eiland konden we toch echt niet anders dan constateren dat we een gehorige standaardkamer hadden gekregen. Je kon de badkamergeluiden (ok, knetterende scheten) van de buren horen. Het beste stuk van het eiland bleek ook nog het verst van alle faciliteiten. Het eiland heeft ongeveer dezelfde oppervlakte als Helengeli maar er staan twee keer zoveel bungalows waardoor die het uitzicht bepalen
2. Geïrriteerd na deze eerste leugen bekeek ik het fitness-centrum waar ik me op verheugd had. Het fitness centre bestaat uit één Kettler Machine uit de jaren '80 ("Let’s get physical," Olivia Newton John), die half uit elkaar lag met schroevendraaiers erbij. De ruimte heeft de grootte van een badkamer en een onvoldoende werkende airco. Later in de week, toen bleek dat we vastzaten op het eiland, ben ik zelf het apparaat maar in elkaar gaan zetten. Het was nooit geolied, is uit de tijd en gevaarlijk zonder instructeur.
3. De receptionist geeft een lijst waarop staat wat het all-in pakket betekent, namelijk alleen de drankjes, dus alle overige faciliteiten moeten worden betaald. De drankjes mag je alleen per glas bestellen, en het gaat om bier, fris, bottled water, whiskey, rum en vodka. De alcoholische dranken zijn een soort eigen brouwsels, en voor een merk moet je weer wel betalen. Een glas water is gratis, een fles kost drie dollar. Een gevaar bij duiken is uitdroging, en standaard drinkt een duiker een fles water op de boot leeg. Raar gevoel om voor water te moeten betalen op een eiland waar meer neerslag valt dan in Nederland.

In de twee uur dat we op het eiland zijn begint ons humeur toch een beetje om te slaan. Wanneer we in het restaurant willen lunchen en niet aan het strand mogen zitten maar een tafeltje naast de keuken krijgen aangewezen, is de maat vol. Dat laten we aan de receptie weten: je kunt het niet maken om gasten die de duurste bungalow boeken (waarin het resort al in gebreke was) ook nog eens de slechtste tafel te geven.

We willen dit eiland verlaten, en bellen met het reisbureau in Nederland om een ander eiland te vinden. Terwijl we wachten op antwoord van ons reisbureau, zijn we zelf ook resorts gaan bellen, maar de betere blijken allemaal volgeboekt. Na een paar uur belt ons reisbureau terug en kan helaas geen ander resort regelen. Wel krijgen we de volgende dag de vrijstaande bungalow en wordt ons vanuit Nederland toegezegd dat we ‘s avonds al de beste tafel krijgen.

Bij het avondeten worden we wederom naar het tafeltje bij de keuken verwezen, het kwartje is nog niet gevallen. We verlaten het restaurant met buffet en willen bij het à la carte restaurant op de pier gaan eten. De receptionist laat weten dat we daarvoor hadden moeten reserveren en dat het niet inclusief is. Na een scheldkannonade met een paar grove bedreigingen konden we echter wel in dit restaurant eten en kregen we de garantie dat de volgende dag zowel de bungalow als een goede tafel geregeld zouden zijn.

De volgende ochtend hadden we inderdaad een goede tafel, de beste ober, en het beloofde huisje. Het huisje kijkt niet uit op het strand maar op wat struiken met daarvoor andere huisjes, waarvan er één elke middag werd vertimmerd en geverfd, waardoor je in de verfstank zit. De duikschool was wel goed, en onderwater hebben we enorm genoten.

Duiksport

De Malediven zijn vooral populair bij duikers door de schitterende onderwaterwereld.
Heb je nog nooit gedoken? Dan leer je het toch gewoon op vakantie! Duiken is een fantastische, relaxte sport die door vrijwel iedereen beoefend kan worden, en is erg verslavend. De kick van duiken bestaat onder andere uit:
- de gewichtloosheid (alsof je in een spaceship zit);
- de rust (je komt ook, hoe dieper je gaat, in een soort extase. Als je onder de aanbevolen veilige diepte van dertig meter gaat, raak je een beetje van de wereld en is alles nog mooier; een beginner mag niet dieper dan 18 meter);
- de ontdekking van een prachtige onderwaterwereld met sprookjesachtige koralen en schitterende vissen. Om te mogen duiken heb je een duikbrevet, van bij voorkeur Padi, nodig.


Dit haal je in drie of vier dagen. De theorie is het meeste werk en wel handig om in Nederland te doen, alleen al omdat je in het buitenland het lesboek in het Engels of Duits krijgt.

De kans is groot dat als je één maal een duikvakantie gemaakt hebt, je alleen nog maar duikvakanties uitzoekt. Een diploma in Nederland halen kan ook, maar is niet echt aan te bevelen. De helft van je kick is een goed zicht onderwater met schitterende vissen.

In de koude Loosdrechtse Plassen, met een meter zicht, een snoek of vette paling zien is niet de ultieme ervaring. De praktijklessen zijn ook veel moeilijker doordat je niet ziet wat je doet.


Op duikvakanties maak je ook leuke contacten. De meeste duikers die we tegenkomen uit Noord-Europa duiken alleen maar in tropisch water. Egypte is een goede en goedkope duikbestemming. Diving Holidays heeft vaak voordelige aanbiedingen (www.divingholidays.nl).
Balie is ook een mooie duikbestemming, en nu lekker goedkoop. Het beste kun je dan een hotel in Nusa Dua boeken of naar Lembongan (een spotgoedkoop eilandje voor de kust van Bali) gaan. Op Lembongan heb je voor een paar euro je hutje op het strand naast de duikschool.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN JASPER VAN CAPELLEMEEST GELEZEN VAN JASPER VAN CAPELLE

Malediven, een droomvakantie in een Derde-Wereldland...

Jasper van Capelle, in Reizen en weekendtrips op 04 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 148


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media