Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 825 people
86447 users - nu online: 825 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Russische minderjarige homo veroordeeld: 'Ik blijf vechten'


door Redaktie in Historie & Politiek , 08 september 2018


In Rusland is de 16-jarige tiener Maxim Neverov veroordeeld voor het verspreiden van homopropaganda. En dat is opmerkelijk: nooit eerder werd een minderjarige hiervoor aangeklaagd en schuldig bevonden. Hij kreeg een boete van 50.000 roebel, omgerekend 600 euro. Maxim vertelde zijn verhaal aan de NOS.


Een maandsalaris voor drie plaatjes


"Het begon in mei. Toen wilden we een evenement organiseren: 'Gay of Poetin'. Ze haalden me op van school om vragen te stellen. Het werd me verboden het evenement te organiseren. Vanaf dat moment sta ik op een zwarte lijst", vertelt Maxim.

Het is geen geheim dat Rusland geen homo-vriendelijk land is.Sinds de invoering van de anti-homowet in 2013 zijn verschillende Russen veroordeeld voor het verspreiden van homopropaganda. De wet verbiedt het propaganderen van niet-traditionele seksuele relaties, omdat het "schadelijk zou zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen, met als doel het beschermen van kinderen tegen informatie de ontkenning van traditionele familiewaarden propageert".

Een maand geleden viel er opeens een brief van de politie op de deurmat van Maxim. Daarin stond dat de minderjarige moest verschijnen voor een commissie omdat hij schuldig zou zijn aan het verspreiden van homo-propaganda. Waarom precies wist hij toen nog niet, maar dat werd hem vorige week duidelijk in de rechtszaal. Het ging om drie afbeeldingen van halfnaakte mannen in een privé-album op zijn VKontaktepagina, een soort Russisch Facebook. "Ik vind het echt bizar. Ik ben 16 jaar oud en moet nu een volwassen maandsalaris betalen voor drie plaatjes die ik 3 jaar geleden heb gepost."

Maxim woont bij zijn ouders in Biejsk, een stadje in het zuidoosten van de Russische autonome republiek Altaj. Zijn ouders hebben hem altijd gesteund en accepteren dat hij homoseksueel is. Maxim vertelt: "Over het algemeen is de jonge generatie heel open-minded. Het is vooral de overheid die moeilijk doet. Het is wij tegen hen."
 

23.00 uur

Maar het is niet alleen de overheid die hem dwarszit. "Ik krijg wel eens berichtjes op VKontakte van jongens die willen afspreken. Dan kom ik erachter dat ze me uiteindelijk in elkaar willen slaan." Ook gaat hij niet na 23.00 uur de straat op in Biejsk. "Dan gaan de lichten uit en is het echt niet veilig. Hooligans slaan tieners in elkaar, en wat doet de politie? Zij pakken mensen op, waaronder mij, voor plaatjes op het internet."

De boete van 50.000 roebel kon Maxim zelf niet betalen. Daarom startte hij een crowdfundingsactie. Hij is overweldigd door alle steun uit de LGBT-community in Rusland. "Ik krijg ontzettend veel steun. Van vrienden, familie en van onbekenden. Ik ben zo dankbaar, inmiddels heb ik al het geld binnen en kan ik de boete betalen." Maxim gaat nog wel in hoger beroep. Als hij dat wint, gaat al het geld van de crowdfundingsactie naar mensenrechtenorganisaties.


Een vrij Rusland

Ruslandcorrespondent David Jan Godfroid zegt dat de veroordeling niet veel losmaakt in Rusland. "Het is fijn voor Maxim dat hij lokaal zoveel steun krijgt, maar de ophef gaat gegarandeerd weer voorbij. Dat doet het altijd hier", zegt hij.

Dat de staatsmedia in Rusland geen aandacht besteden aan de zaak, helpt ook niet mee. "We zoeken de media op, maar ze negeren ons compleet. Hopelijk vertellen de internationale media hoe we hier behandeld worden", laat Maxim weten. Maxim is strijdlustig. Hij heeft een protestorganisatie opgezet die strijdt voor de vrijheid en gelijkheid van iedereen.

"Dat wil ik al sinds ik klein ben. Ik wil een vrij Rusland waarin we niet bang hoeven te zijn. We blijven vechten en ik weet het zeker: op een dag zal Rusland vrij zijn!"
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Russische minderjarige homo veroordeeld: 'Ik blijf vechten'

Redaktie, in Historie & Politiek op 12 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media