Back to Top
Woensdag 03 juni
86440 users - nu online: 1072 people
86440 users - nu online: 1072 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Nog nooit was het zo warm en droog als tijdens de drieëntwintigste editie van onze Pride. Met alle dagen temperaturen van boven de 25 ºC en een gemiddelde van 27,9 ºC kunnen we spreken van een Tropische Pride. De dag voor aanvang stond het kwik zelfs op 37 ºC maar gelukkig is dat drama ons bespaard gebleven en viel er ’s nachts een bak water uit de lucht waarmee het kwik naar een aangename 25 ºC daalde.

door Lucien Spee - 02 september 2018

lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Pride Amsterdam 2018, een tropische editie


This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Pride Walk en Park

Toen we zaterdag in het Vondelpark druk waren met het opbouwen van tenten, marktkramen en speelvelden was het dit keer niet de regen die mijn onderbroek doorweekte maar waren het de stralen zweet die langs mijn rug naar beneden liepen. Anita en ik keken elkaar tevreden aan en voelden dat het een succesvolle dag ging worden. Het park zag er prachtig uit en klaar om haar gasten te ontvangen.

Om 12.00 uur was het een drukte van jewelste bij het Homomonument, waar op dat moment de Pride Walk in gang werd gezet. Overal kwamen op het laatste moment nog meer mensen vandaan, uit trams en zijstraten.

Voordat de laatste groep kon gaan lopen was de kop al via de Raadhuisstraat over de Dam het Rokin opgegaan. Ik voelde me supertrots en aangezien mijn man en ik elkaar op Curaçao heb leren kennen liepen wij met de brassband en de delegatie van Curaçao Pride mee.

Aangekomen in het park werd onze ambassadeur Jip van Leeuwen door wethouder Kukenheim in het Openluchttheater onderscheiden met de Frans Banninck Cocq Penning, maakten we twee personen blij met een originele Pride Bike en genoten de mensen van workshops, sportclinics en optredens, waaronder een opzwepende show van Dragqueen La Voix uit Londen.
In het Vondelpark bij het OpenluchttheaterTransPride
 Burgemeester Halsema
Op zondag werd de TransPride geopend door onze kersverse burgemeester Femke Halsema. Het was dit jaar alweer de vijfde editie en het programma - met dit jaar extra aanbod voor transmannen, vluchtelingen, biculturele transgenders en sekswerkers - was nog nooit zo uitgebreid. Ondanks dat we met transgenderwetgeving in Nederland al behoorlijk ver zijn, staat het acceptatieproces van transgenders nog maar in de kinderschoenen.

Iets wat ik echt verbazingwekkend en onbegrijpelijk vind is het gebrek aan acceptatie binnen onze eigen HLBT community. Vorig jaar zijn in Nederland kort na elkaar twee transgenders op gruwelijke wijze vermoord, in Enschede en Duivendrecht. Kun jij je de reactie van de community nog herinneren? Hoe anders was dat toen twee homo’s over een brug liepen en door een tik met een betonschaar een paar tanden verloren.


Zandvoort Beach for Pride

Optocht in Zandvoort
Maandag gingen we met de trein naar Zandvoort, waar we door de burgemeester van het strandplaatsje werden opgewacht en verwelkomd. Dit jaar koos ik ervoor om naast de auto te gaan lopen en als de parade via de boulevard naar het dorp trekt valt het me op dat de tweede editie van Pride at the Beach flink is gegroeid en aanzienlijk meer mensen trekt.

Met de burgemeester van ZandvoortIn het dorp stonden dit jaar drie podia met elk een diverse programmering, waardoor er voor iedere smaak aanbod was. Er was zelfs een verkiezing van de Queen of the Beach, waarvan de winnaar om 23.00 uur nog door de burgemeester werd onderscheiden. De sfeer was super-relaxed en bij mijn vertrek benadrukte de wethouder mij dat we volgend jaar wederom zeer welkom zijn.Jezelf kunnen zijn in West

Open Air cinema op het Mercatorplein
We zijn dit jaar om meerdere redenen met de bioscoop verhuisd naar het Mercatorplein. Niet iedereen was even blij met onze keuze en sommige overheidsdiensten hebben ons er zelfs dwangmatig van proberen te weerhouden. Maar met steun van de gemeente en met name stadsdeel West is het toch gelukt en was het een ongekend succes. Op woensdag bleek de door ons ter beschikking gestelde zitcapaciteit (300) al snel te weinig en gingen mensen naar huis om strand- en campingstoeltjes te halen. De sfeer was super-relaxed en positief en het publiek net zo divers als onze community.

Ook de volgende dag, toen we de capaciteit hadden uitgebreid (400), was die niet voldoende en kwamen er nog meer mensen op de film af. Wat ons betreft zal het plein de komende jaren onderdeel blijven uitmaken van de Pride en daarmee is stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki, die beide avonden aanwezig was, het volkomen eens. Supertrots sprak zij de menigte toe en had vier woorden voor de sceptici: “Ook dit is West.”


Wij doen dit voor de oudjes

Eén van de redenen waarom we met de openluchtbioscoop zijn verhuisd was het succes van het Senior Pride Concert, waardoor de oude locatie te klein was geworden. Uitwijken naar de Nieuwmarkt was de enige optie waarbij de sfeer vergelijkbaar zou zijn.

Nog steeds in de buurt van de rooie lichtjes en de Zeedijk. Sinds dit jaar behoor ik officieel tot de doelgroep, maar stiekem ga ik al jaren naar het concert en geniet van de Burlesque optredens. Dit jaar ging ik niet alleen om te genieten, maar ook om iemand die al sinds 2006 verbonden is aan het concert in het zonnetje te zetten, namelijk Oebele Kooistra.

In 2014 leek het evenement een stille dood te sterven maar sinds 2015 heeft Oebele er beide schouders ondergestoken en met hulp en steun van AGP het concert weer laten bloeien tot iets waarvan een volle Nieuwmarkt dit jaar heeft kunnen genieten.

Oebele, Van Harte!
Vanwege al die jaren van inzet, compassie en visie mocht ik hem het Roze Amsterdammertje 2018 uitreiken. Ook zijn vaste productieteam van vrijwilligers is enorm trots op hun producer - hij is echt hun, maar ook onze held!


‘Crash’ op het Beursplein

Het was eindelijk vrijdag 3 augustus en de spanning liep op. Hoe zou Amsterdam de fetisj-scene op straat ontvangen? In de voorbereidingen liepen we van het ene tegen het andere obstakel aan en leek het doek meerdere keren te vallen. Maar door goed overleg en de inzet van de organisatoren klonken om 19.00 uur dan toch echt de eerste klanken over het plein en was Crash een werkelijkheid. Zoals te verwachten viel waren er ook veel mensen niet in fetisj gekleed, maar waren die toch een leuke avond aan het beleven, waaronder ikzelf.

De laatste keer dat ik mijn chaps uit de talkpoeder heb gehaald is vijfentwintig jaar geleden en ik denk niet dat ik die nog pas of dat iemand erop zit te wachten mij daarin te zien lopen. Op zaterdag ging het plein helemaal vol en wat hebben we genoten van de shows. Ik hoop met recht dat dit feest ook een traditie gaat worden binnen ons Pride-programma.


Take me to Church

Voordat het slotfeest zou losbarsten waren er op zondag nog twee evenementen die ik moest bezoeken. De hangover brunch van onze Pride Business Club in het W-Hotel, waar we onder het genot van een hapje en een drankje nog even, in alle rust, gezellig konden napraten en alvast een beetje vooruit kijken naar 2019.


Maar eerst ging ik met mijn man naar de traditionele Pride-dienst in de Keizersgrachtkerk. Dit jaar stond die in het teken van Female Heroes en werd mede vormgegeven door de huwelijksceremonie van twee Russische heldinnen uit Moskou, die, omdat ze daar niet kunnen trouwen, elkaar bij ons het jawoord wilden geven.

Tijdens de dienst werd ik emotioneel en voelde blijdschap en verdriet tegelijk. Blij voor hen dat hun droom uitkwam en dat ze ten overstaan van god konden trouwen en hun samenzijn gezegend werd en verdriet omdat ze dit speciale moment zonder familie en/of vrienden moesten doen. Het deed me tegelijkertijd wel weer beseffen dat, ondanks dat sommige zaken nog niet goed gaan en we moeten waken voor achteruitgang, ik toch heel dankbaar ben dat mijn wieg in Nederland heeft gestaan.


   Lucien Spee is directeur van Amsterdam Pride.  Zie ook www.pride.amsterdam
Foto's Jeroen Ploeger
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Pride Amsterdam 2018, een tropische editie

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 06 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media