Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 897 people
86447 users - nu online: 897 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
Tien jaar ChUrch: Over drie mannen en een seksclub


door Gerrit Jan Wielinga in Scene , 23 augustus 2018

This article is also available in English
lengte: 7 minuten


Club Church viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Wim Peeks, Elard Diekman en Richard Keldoulis zijn de drie mannen achter het succes van de populaire cruiseclub. Gay News sprak met hen.

Elard, Wim en Richard met Hennie (2e v. links)
Wim: “Ik kom uit een klein dorp in Drenthe en was als jonge jongen al heel nieuwsgierig naar piemels van andere mannen. Toen ik op mijn twaalfde hoorde dat dit betekende dat ik ‘van de verkeerde kant’ was, werd ik ontzettend pissig. Ik vond het zo onlogisch. Waarom waren wij van de verkeerde kant en niet die anderen? En wie had dat dan zo bepaald?”

Elard: “Mijn familie was heel links-liberaal en toen ik uit de kast kwam rond mijn zestiende was dat totaal geen probleem. Zodra ik in Amsterdam ging wonen hoorde cruisen er bij. Als ik tijdens het uitgaan geen leuke jongen was tegengekomen, dan belande ik vaak tussen de rododendrons op het Weteringcircuit. Dat was op weg naar huis. Eén keer werd mijn fiets gejat terwijl ik aan het neuken was. Daar stond ik met mijn broek op de enkels terwijl ik de dief zag wegfietsen.”

Wim en ElardWim: “Op mijn zeventiende ging ik het huis uit en met verstandelijk beperkten werken, eerst in Drenthe en na een paar jaar in Groningen. Echt openlijk homo was ik niet, dat kwam pas nadat ik de Roze Zaterdag 1982 in Amersfoort bezocht. Ik weet nog dat ik de trein uitkwam en dacht: ‘wat zijn het er veel!’ Later die dag werd de sfeer grimmig en vielen er klappen. Terugkijkend was die dag een omslagpunt in de homo-emancipatie, voor mij was het de dag dat ik wist: hier hoor ik bij.”

Elard: “Tijdens mijn studie Engelse letterkunde raakte ik geïnteresseerd in toneel. Samen met wat medestudenten heb ik toen een amateurgezelschap opgericht. We speelden Oscar Wilde en Shakespeare. Zo rond die tijd ben ik Richard tegengekomen in de darkroom van de Exit.”


Veranderingen

Jennifer Hopelezz (links)Richard: “Na wat omzwervingen in Australië, Zuid-Afrika en Japan ben ik in Amsterdam terechtgekomen. Ik voelde me onmiddellijk thuis. Zelf kom ik uit Sydney en die stad was toen nog niet zo vooruitstrevend. Homoseksualiteit was daar zelfs strafbaar tot 1984, dus Amsterdam voelde als een ‘breath of fresh air.’ Na mijn studie medicijnen had ik een tijdje een bar in Adelaide, ‘Lenin’s.’

Binnen de kortste keren was Lenin’s de coolste bar in town, iedereen die kunstenaar of artiest was kon bij ons tentoonstellen of optreden. Daar ben ik ook mijn eerste serieuze vriendje tegengekomen en vanaf dat moment ben ik vooral voor de mannen. Daarvoor had ik altijd wel vriendinnetjes en ging dan stiekem cruisen in de sauna of in de duinen van het naaktstrand.”

Wim: “Voor mij was de actie vooral op parkeerplekken, in Grolloo ging ik zomers altijd naar het naakstrand bij de zandafgraving, daar was het vaak ook druk. Zo rond mijn dertigste ben ik naar Amsterdam verhuisd. Ik had hier al wat vrienden en vond het hoog tijd voor verandering. Toevalligerwijs kwam ik in een woongroep boven de Trut te wonen. Van het één komt het ander en ik stond binnen mum van tijd achter de bar en later zat ik ook in het bestuur van de Trut. Juist op dat moment was Stichting Gala ook op zoek naar nieuwe bestuursleden. Ik had tijd over, want ik was aan het revalideren van een aanrijding met een taxi waarbij mijn linkerbeen verbrijzeld was.”


Elard: “Richard en ik waren eigenlijk direct na onze ontmoeting een stel, we hadden veel lol samen. We werkten allebei bij een taalinstituut, maar dat was best saai, dus zijn we in onze vrije tijd grappige dingen gaan doen. Op een dag hebben we met een groep mensen gekke gipsen lijsten voor spiegels gemaakt, die eigenlijk best mooi waren. Dus hadden we op een zondag een tentoonstelling. De verkoop ging eigenlijk best goed, dus toen kwam het volgende idee: een stal op het Waterlooplein.”

Richard: “Daar stonden we op het Waterlooplein met onze spiegels. We hebben het zes maanden volgehouden. Best een ervaring om daar tussen door de wol geverfde marktkoopmannen te staan. Voor mij was het ook een spoedcursus Nederlands. Het viel me op dat er toen nog geen hippe zondagsmarkt in Amsterdam was, dus toen hebben we het Waterlooplein opgegeven en zijn met vrienden een zondagsmarkt begonnen in de Akhnaton. Dat was veel organisatie, maar ook ontzettend leuk, met optredens en vooral een heel gezellige sfeer.”


Op het Homomonument

Richard, Elard en rechts WimWim: “Stichting Gala had tijdens de EuroGames van 1994 veel geld verloren en we moesten door middel van feesten proberen dit geld weer terug te verdienen. Bij het organiseren van de Factory Parties kwam ik eigenlijk voor het eerst echt in aanraking met allerlei verschillende fetisjen, een wereld ging voor me open. Daarnaast bleek dat er behoorlijk vraag was naar dit soort feesten, dus gingen we daar meer van organiseren. Ook hield de organisatie die de festivals op het Homomonument organiseerde er mee op, dus toen zijn we dat ook gaan oppakken.”

Elard: “Voor de feesten op het Homomonument zijn ik en Richard ingehuurd, klaarblijkelijk zag Stichting Gala wat in ons. Maar we moesten in sneltreinvaart van alles leren. We hadden wel een hele creabea club om ons heen verzameld, maar een feest met dj’s en optredens in de buitenlucht organiseren was behoorlijk nieuw voor ons. Aan de andere kant zat organiseren in ons bloed, en wat is er stoerder dan een programma voor een meerdaags festival te programmeren?”

Richard: “Ik en Elard gingen elk jaar rond Mardi Gras een maand naar Sydney voor familiebezoek, maar we hielpen ook altijd mee om praalwagens te maken die meevoeren in de parade. Toen al werd Mardi Gras behoorlijk professioneel aangepakt met feesten en partijen, terwijl hier de Amsterdam Pride nog uitgevonden moest worden, dus we hebben de kunst goed kunnen afkijken. Een ander voordeel was dat we zelf altijd vrijwilligers waren, en goed wisten wat de motivatie van vrijwilligers is.”

Pink Point op de bakfietsWim: “Die festivals op het Homomonument waren financieel een behoorlijk risico. Als het een Koninginnedag regende, dan zaten we zo met een paar duizend euro schuld. En hoewel die feesten fantastisch waren, wisten we ook dat we op zoek moesten naar iets regelmatigs. Dat werd SOS, of Sex On Sundays.

We zaten eerst bij de Argos in de Warmoesstraat, dat was best spannend. Krijgen we de bar vol met geile mannen? Na wat tegenvallende eerste maanden begon het flink te lopen en zat de zaak elke zondagmiddag vol.”

Pink Point's kiosk, opening door Anne Lize van der StoelRichard: “Tijdens de Gay Games van 1998 ben ik met het Pink Point begonnen op het Homomonument. Eerst tien dagen in een bakfiets, en na vijf jaar stond de kiosk er. We hebben later Stichting Homomonument opgericht, zodat we ons langzaamaan uit het organiseren van de festivals konden onttrekken. Die festivals waren natuurlijk te gek om te organiseren, maar kostten ook veel tijd en energie. Ook merkten we door de SOS dat seksfeesten organiseren ons erg lag, dus zijn we verder gegaan in die richting.”


Oprichting Club Church

Wim: “Op een gegeven moment kregen we de vraag van de eigenaar van Club La in de Kerkstraat om één van onze concepten daar te organiseren, ‘(z)onderbroek.’ Dat bleek onmiddellijk een succes in een tent die tot dan toe eigenlijk helemaal niet goed liep. We zijn toen steeds meer op die locatie gaan organiseren, totdat de eigenaar ons liet weten de club wel te willen verkopen.

Ik heb daar niet lang over nagedacht en samen met Richard en Elard hebben we geld bij elkaar gesprokkeld en een goeie deal gesloten. Vanaf dat moment waren we ineens de eigenaren van onze eigen cruiseclub.”

Richard: “Die eerste jaren Club Church was behoorlijk het ei uitvinden. Elard wilde een break, dus moesten Wim en ik aan de bak als eigenaar. Dat was niet altijd eenvoudig, maar omdat we beiden flink hadden geïnvesteerd, wilden we ons allebei ook overal mee bemoeien. Uiteindelijk kwamen we erachter waar we goed in waren. Zo is Wim de man van het geld en het personeel, en ik de man van de concepten en de PR. Toen Elard zich weer met de club ging bemoeien, bleek hoe goed we eigenlijk op elkaar ingespeeld waren. Toen durfden we ook de stap te nemen om de NZ sauna op te richten.”

Elard: “Het geheim van Club Church is dat er een zekere soort geregelde chaos bestaat waardoor er van alles kan gebeuren. Er kan heel veel misgaan, maar op de momenten dat alles samenkomt, is het geniaal en dat is gelukkig heel vaak. In principe mag je alles doen waar je zin in hebt. Creativiteit, samen met een groot gevoel van seksuele vrijheid maken van Club Church een unieke plek.”

Wim: “Ik ben enorm trots op wat we hebben neergezet. De club en de sauna voorzien de stad van twee bijzondere vrijplaatsen waar mannenseks en creativiteit worden gevierd. We sponsoren en bieden ruimte aan initiatieven uit de gemeenschap. Daarnaast zijn ik, Elard en Richard werkgever geworden van een hele nieuwe generatie leuke, spannende en creatieve homomannen. Dit had ik nooit kunnen bedenken als jongetje uit de provincie. Hoe mooi wil je het hebben?”
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERD

Tien jaar ChUrch: Over drie mannen en een seksclub

Gerrit Jan Wielinga, in Scene op 27 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media