Back to Top
Dinsdag 02 juni
86440 users - nu online: 1049 people
86440 users - nu online: 1049 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Een Servische zomer


door Sandro Kortekaas in Theater, Kunst & Expo , 01 augustus 2018

This article is also available in English


Nog tot begin september 2018 toont galerie MooiMan, Noorderstationsstraat 40, Groningen, een bijzondere dubbel-expoitie waarin twee uitersten tezamen komen.


Intens kleurrijk als de zomer en meesterlijk in licht zijn de schilderijen van de Servische schilder Nebojsa Zdravkoviç (Belgrado, Servië) waarin hij begeerlijke mannen laat zien. Veelal is zijn atelier en woning in Belgrado het decor. Hij bracht ons in contact met zijn landgenote en veelzijdig kunstenaar Biljana Petroviç (Bologna, Italië).

Biljana Petroviç werd in 1975 geboren in Belgrado. In 1996 accepteerde ze de uitnodiging van een familielid om naar Italië te verhuizen. Biljana schreef zich in bij de Academie voor Schone Kunsten in Bologna voor schilderkunst maar besloot al snel zich toe te leggen op de traditionele wijze van beeldhouwen in marmer en brons. Haar enige onderwerp is de menselijke figuur als een onuitputtelijke bron van zowel zintuiglijke als spirituele ervaringen. Geïnspireerd door ballet, waardoor het lichaam de top bereikt van harmonie en perfectie in zowel vorm als beweging, probeert zij iets etherisch en spiritueels over te brengen. Voor haar is het de eerste keer dat haar mansgrote, zeer krachtige beeld in Nederland getoond wordt.


Mannelijk naakt in Belgrado

Servië staat niet bepaald bekend als homo-vriendelijk land. Opmerkelijk is dat eind mei 2018 Galerija ULUS in hartje Belgrado een vrij toegankelijke tentoonstelling samenstelde waarin de man in de kunst onderwerp was. Gewaagd, met zelfs een life-sessie waarin een mannelijk naaktmodel door studenten en met publiek erbij getekend werd. Reden om Nebojsa, die samen met tien andere kunstenaars van dit experiment deel uitmaakte, enkele vragen te stellen.

Van onze bezoeken aan Belgrado kennen we deze galerie, die ligt in de meest belangrijke en drukke winkelstraat van Belgrado. Wat was de aanleiding om een tentoonstelling over dit gewaagde thema te maken?

“De titel van de expositie was Oog in oog met de Winnaar. De curator ontleende die titel aan het meest toeristische symbool van Belgrado: Pobednik (De Winnaar), een beeld dat in 1928 is gemaakt door beeldhouwer Ivan Mestrovi?. Het bronzen beeld staat op een veertien meter hoge sokkel op het historische fort van Kalemegdan aan de rand van het centrum van Belgrado. Het stelt een heroïsche mannelijke figuur voor met een valk in zijn linkerhand en een zwaard in zijn rechterhand, maar dan wel naakt. Het beeld werd gemaakt om de overwinning te herdenken van Servië op het Ottomaanse en Oostenrijks-Hongaarse rijk tijdens de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog.”

Hoe reageerden mensen op dit experiment om louter de man te laten zien in een expositie waarin onder andere een levensgroot beeld van een man met erectie te zien was?
“De expositie was onderdeel van de nacht van de musea samen met een debat, wat de reden was waarom die maar een paar dagen duurde. Echter, de expo trok weinig bezoekers, zelfs hier in Servië, ook al was het maar heel kort en een primeur dat er zoiets dergelijks georganiseerd werd.”


De jongeling; een zeldzame privé-collectie

Naast Servië als thema wordt er tevens een grote en zeer bijzondere privé-collectie getoond, waarin de klassieke jongeling een zeldzaam en ook in Nederland gewaagd thema is. Een kwalitatief hoogwaardige en breed georiënteerde verzameling waaronder zeldzame vintage foto’s door Vincenzo Galdi en Guglielmo Plüschow naast fotowerk van hedendaagse fotografen als Jan Mattheus de Grauw en Jan Carel Warffemius. Daarnaast diverse bronzen beelden van onder anderen de Duitse kunstenaar Sacrevoir alsmede ook zijn schilderwerk. Maar ook inmiddels zeldzame keramieken borden van Eddy Varekamp. Een uitgebreide en zorgvuldig samengestelde collectie waaraan een levenlang verzamelen vooraf ging.


 Te zien t/m 9 september 2018
Open: Vrijdag t/m zaterdag 14.00-18.00 uur of op afspraak.
www.mooi-man.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN SANDRO KORTEKAASMEEST GELEZEN VAN SANDRO KORTEKAAS

Een Servische zomer

Sandro Kortekaas, in Theater, Kunst & Expo op 05 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media