Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 851 people
86440 users - nu online: 851 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
De Spijker Bar, al veertig jaar een baken in de Amsterdamse homo-scene


door Oebele Kooistra in Scene , 22 juli 2018

This article is also available in English


Het is zomer en velen gaan op vakantie, maar ondertussen wordt er op de achtergrond door menig team, bedrijf of organisatie gewerkt aan de vele feesten, festivals en andere manifestaties van Pride Amsterdam 2018 en natuurlijk de botenparade op de Prinsengracht. We gingen eens kijken bij het team van de Spijker Bar, de enige homobar die deze Pride een boot over de gracht vaart.

De Spijker Bar bestaat dit jaar veertig jaar en dat zal zeker bij de ballotage-commissie van Pride Amsterdam hebben meegespeeld om de Spijker Bar een plek te gunnen in de optocht over het water. De vergadering wordt gehouden boven de bar, in het huis van eigenaar Paul Tarrant.

Er is een heuse modeshow aan de gang, want de T-shirts waarop een bedrukking komt te staan, moeten natuurlijk wel lekker zitten. Al wordt ook geopperd dat de dames er waarschijnlijk een hals in zullen knippen om te tonen wat ze hebben en de mannen de mouwen eraf zullen scheuren. Maar toch. De tekeningen van het ontwerp van de boot liggen her en der verspreid en dat ontwerp ziet er goed uit. Grant Slingo heeft het gemaakt en natuurlijk staan spijkers centraal. Ook komt er een catwalk. De plannen zijn groots. Ergens achterop is een toiletpot te zien, overal is rekening mee gehouden. De reis duurt dan ook wel vier uur.


Het team van zes mensen is al vanaf de loting elke drie weken bezig met daar tussendoor nog andere afspraken. Jupiler zal de hoofdsponsor zijn van de boot. De dj’s Alex Kaseta en Doornroosje zijn inmiddels besproken. Jerry Dunk heeft de kostuums ontworpen, want het thema Heroes wordt op een eigen manier ingevuld. Hij vertelt enthousiast over welke gay iconen op de boot te zien zullen zijn, hoe de kostuums eruit zullen zien, wie die kostuums gaan dragen en welke muziek te horen zal zijn. Allemaal in het teken van veertig jaar Spijker Bar. De Drag Queens Didi Licious en Dora Royale zullen een prominente rol innemen.

Het enthousiasme van de groep werkt aanstekelijk. Maar wát een werk. We realiseren ons dat er op dit moment nog vele anderen net zo hard aan het werk zijn om een evenement of boot te bedenken en uit te voeren en dat dan ook nog binnen het thema van Pride Amsterdam. Want deze zomer in augustus staan onze helden centraal, helden die ons zijn voorgegaan om voor onze rechten te vechten, zichtbaarheid te promoten en een voorbeeld te zijn voor de jongere generaties. De bezoekers zullen genieten van het vele spektakel en onze helden zullen geëerd worden.

De emancipatie van HLBT’ers is begonnen in de bars en de discotheken. Daar konden we elkaar ontmoeten. En hoewel de huidige generatie in dit digitale tijdperk veel meer mogelijkheden heeft om elkaar te ontmoeten en dat wellicht ook deels een reden is waarom er steeds minder bars zijn, mogen we nooit vergeten wat ondernemers zoals Paul Tarrant voor de HLBT-gemeenschap hebben gedaan. Dat gaan we vieren tijdens Pride Amsterdam 2018 en eigenlijk elke Pride.


 Spijkerbar, Kerkstraat 4 Amsterdam
open dagelijks van 16u- 01u (vrij/zat -03)
www.spijkerbar.nl foto Rob van den Heuvel
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN OEBELE KOOISTRAMEEST GELEZEN VAN OEBELE KOOISTRA

De Spijker Bar, al veertig jaar een baken in de Amsterdamse homo-scene

Oebele Kooistra, in Scene op 26 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media