Back to Top
Maandag 15 Oct
86202 users - nu online: 1555 people
86202 users - nu online: 1555 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
De Amsterdam Pride ambassadeurs van 2018: Mieke Martelhoff


door Paul Hofman in Evenementen & Agenda , 22 juli 2018

This article is also available in English


De Pride wordt elk jaar extra uitgedragen door haar ambassadeurs. De organisatie presenteert dan ook jaarlijks vol trots haar ambassadeurs, en dit jaar had het thema voor hen niet beter gekozen kunnen worden, stuk voor stuk met veel inzet en lef voor de LHBTI-community of het uitdragen daarvan. Mieke Martelhoff.

Mieke Martelhoff by Noah ValentynMieke Martelhoff
“Blijf bij jezelf”


Mieke Martelhoff (71) is 37 jaar lang het gezicht van het wereldwijd bekende lesbische vrouwencafé Vivelavie geweest. Een legendarisch café waar het altijd feest was. Voor haar inzet krijgt ze in 1999 een koninklijke onderscheiding. En als kroon op haar werk nu het ambassadeurschap van de Amsterdam Pride. Ze straalt van trots. “Vorig jaar ben ik gestopt. Het was tijd dat ons kindje op eigen benen ging staan.”

Toen ze gevraagd werd ambassadeur van de Pride 2018 te worden schoot ze vol. “Het betekent iets heel bijzonders voor mij.” Ruim twintig jaar geleden stond ze aan de wieg van de eerste Gay Pride. Ze herinnert het zich nog als de dag van gisteren. “Het was zo anders dan nu maar ook zo mooi.”

Ze is een spraakwaterval die in rap tempo anekdotes uit haar mouw schudt. “Een van de hoogtepunten was toen ik samen met vriendinnen op mijn boot tijdens de eerste Canal Parade meevoer. We hadden ons allemaal uitgedost als matroos. Het was de truttigheid ten top. De botenparade werd echter een doorslaand succes.” Ze vervolgt: “Dat de Vivelavie een thuishaven was voor veel lesbiennes had ik niet kunnen dromen.”

Dat ze als boegbeeld wordt gezien verbaast haar. “Zelf ben ik geen held. Wat ik heb gedaan is voor mij normaal. Ik heb er nooit over nagedacht bepaalde taboes te doorbreken, het is gewoon zo gelopen.”  Boegbeelden heeft ze niet direct maar ze heeft wel bewondering voor de mensen die vroeger op de barricades hebben gestaan voor het vrije LGBT-leven zoals wij dat vandaag de dag in Nederland kennen.


De toenemende intolerantie tegenover de LGBT-gemeenschap baart haar zorgen. “Dat je niet meer als homo- of lesbisch paar in de stad hand in hand kunt lopen vind ik afschuwelijk. De vrijheid staat absoluut onder druk.” Zelf ondervond ze met haar vrouw aan den lijve hoe het is als je gediscrimineerd wordt. “Dat is op zijn zachtst gezegd afschuwelijk.”

Haar advies: “Blijf bij je zelf, wees niet bang en gedraag je zoals jij dat zelf wilt.”


     Amsterdam Pride 2018, van 28 juli tm 5 augustus
zie ook www.pride.amsterdam 

Rubrieken:

Icarus Rickarus wil naar de Uitdekastmarkt


Help Mee! Materiële herinneringen aan de homo-horeca gezocht


Verkiezing Mister Leather Netherlands 2019


Zorgen om tientallen onbehandelde hiv-patiënten onder internationale studenten


La Demence 29th Anniversary Weekend: 26 tm 28 oktober

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 326, oktober 2018


Meer uit Evenementen & Agenda
Meer uit nummer 324
Meer van Paul Hofman

Bronx


Well known gay shop

meer info |visit


Man to Man


Cinema ticket valid all day
With darkroom!

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media