Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 825 people
86447 users - nu online: 825 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
De Amsterdam Pride ambassadeurs van 2018: Loena Maas


door Paul Hofman in Evenementen & Agenda , 18 juli 2018

This article is also available in English


De Pride wordt elk jaar extra uitgedragen door haar ambassadeurs. De organisatie presenteert dan ook jaarlijks vol trots haar ambassadeurs, en dit jaar had het thema voor hen niet beter gekozen kunnen worden, stuk voor stuk met veel inzet en lef voor de LHBTI-community of het uitdragen daarvan.

Loena Maas, door Noah ValentynSchrijver Paul Hofman interviewde ze en Noah Valentyn heeft ze prachtig geportretteerd. Het resultaat is een verwijzing naar de oudheid waarin seksuele en sociale diversiteit vaak een belangrijke rol speelde. Het zit in de natuur van de mens.

De verhalende stijl van Noah is duidelijk herkenbaar en speciaal voor de Pride in de kleuren van de regenboog geschoten. De ambassadeurs zijn afgebeeld als ridders, prinsessen, keizers en keizerinnen. Als helden, strijdend voor vrijheid en identiteit.


Loena Maas
“Er is nog veel onbegrip”


Ze is trots dat ze de eerste Youth Pride Ambassadeur wordt. “Dat ik dit al op mijn twintigste heb bereikt, betekent veel voor mij.” Met haar verhaal en aanstekelijke lach valt de jonge Loena Maas (20) als geen ander op. Dat ze werd gekozen uit negen genomineerden verraste haar enorm. “Ik was ontzettend gespannen en het duurde dan ook een tijdje voordat het tot mij doordrong.” Het was alsof haar meisjesdroom uitkwam.

Haar ouders gaven haar op voor de titel. Dat ze online de meeste stemmen kreeg, was volgens directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam te danken aan het feit dat “ze zich enthousiast door haar openhartigheid inzet voor de transgender community”. Dat ze wordt gezien als rolmodel voor jonge transgenders ontroert haar. “Ik kan nu iets teruggeven.” Als Queer kind was Lady Gaga haar held. “Haar boodschap en muziek raken me. Vecht altijd voor iemand is haar motto. Dat spreekt mij enorm aan. Het was alsof de eerste dominosteen voor mij omviel.”Loena vertelt kort over haar jeugd die ze in Limburg doorbracht. “Hier werd ik als jongetje geboren.” Ze ontdekt dat ze niet lekker in haar lichaam zit.  Als ze de documentaire over transvrouw en voormalig Pride ambassadeur Valentijn de Hingh ziet weet ze het zeker. “Die prachtige film deed mij het licht zien.” Op haar veertiende komt Loena als transgender uit de kast. Een jaar later begint haar transitietraject. Het is een zware periode waarin ze tegen veel vooroordelen vanuit haar omgeving aanloopt.  Loena denkt er niet graag aan terug. Ze gaat zich nu nog harder inzetten voor transgenders. “Er is nog veel onbegrip. En ook is er een gebrek aan kennis over ons.”

Op haar armen heeft ze een aantal bijzondere tattoos laten aanbrengen die direct in het oog springen. Of ze er eentje toevoegt van Pride Amsterdam? “Zeker. Ik denk alleen nog na over het ontwerp.” Ze staat te popelen aan de slag te gaan.


   Amsterdam Pride 2018, van 28 juli tm 5 augustus
zie ook www.pride.amsterdam
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN PAUL HOFMANMEEST GELEZEN VAN PAUL HOFMAN

De Amsterdam Pride ambassadeurs van 2018: Loena Maas

Paul Hofman, in Evenementen & Agenda op 22 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media