Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1206 people
86437 users - nu online: 1206 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 11 min. Printervriendelijke Pagina  
Een nicht-vriendelijke vakantie in het enige gay hotel in Turks Alanya


door Vincent van der Kraan in Reizen en weekendtrips , 15 december 2003

This article is also available in English
lengte: 11 minuten


Gay News onderzocht "The Only Turkish, Gay Only Hotel," Ada Livadi in Alanya. Vertrek vanaf Schiphol 19:15 uur, aankomst Alanya Airport 22:30 uur (23:30 Turkse tijd). De afstand van het vliegveld naar Alanya is honderddrieëntwintig kilometer. Onderweg valt op dat er bijzonder grootse, moderne Turks-classicistische hotels zijn gebouwd met grote oprijlanen en hoge pilaren bij de ingang... heel Amerikaans, ofwel: ze lijken duur en zijn evenzogoed stijlloos. Bij Ada Livadi Otel stappen de nichten uit de heterobus.

Prima geslapen met airconditioning waarvan je de werking past beseft als je ’s morgens de voordeur opendoet om naar het ontbijt te gaan. Dan bots je tegen een muur van warmte aan. Om half acht zit ik aan het ontbijt. Koffie, twee soorten koude limonade, selfservice buffet, waarop broodjes, boter, marmelade, kaas, geitenkaas, olijven, tomaat en die is, let op, zoals tomaat werkelijk moet smaken: volle smaak met diep rode kleur. Eitje om de boel kompleet te maken. De meeste gasten zijn op dit vroege uur ook al op en na het ontbijt wordt het zwembad ingedoken en gezond. In het zwembad vang ik het volgende gesprek op: “Vanavond is surpriseparty; weet jij wat de surprise is?” “Ja, de surprise is dat we alleen maar vrouwelijke buikdanseressen krijgen en dan gaan wij ons daar gezamenlijk op aftrekken!”Om twaalf uur komt Hamdi, onze Nederlands sprekende reisleider, die ons uitlegt dat we hem vierentwintig uur per dag mobiel mogen bellen als er iets is (na 20:00 uur graag alleen in noodgevallen). De temperatuur is vandaag achtendertig graden en die loopt in het weekend op naar veertig. Winkels kennen geen openingstijden maar gaan meestal tussen acht en negen open en sluiten tussen tien en elf uur 's avonds, siësta tussen een en drie.

Het hotel ligt ongeveer vijf kilometer van het centrum van Alanya, maar voor de deur van het hotel kan je aan de weg gaan staan, want daar komt om de tien minuten een bus langs; je steekt je hand op en ze stoppen. Steek je je hand niet op dan stoppen ze ook! De bus kost 750.000,00 lira, maar je kan ook gewoon vijftig eurocent betalen. Eén euro is 1.600.000 Turkse lira; één miljoen lira is ongeveer zestig eurocent.De disco’s en bars zijn open tot vier à vijf uur ’s nachts. Bussen rijden tot 01.00 uur en daarna kan je een “Taksi” nemen. Op maandag komen de mensen uit de bergen op de Manaka-markt hun spullen verkopen.
Op de vraag waar homobars zijn moet de reisleider bekennen dat hij die niet weet. Er is geen homo-uitgaansleven in Alanya. Eén van de medepassagiers weet echter te melden dat de Bristol-bar wel gay is en dat daar een Nederlandse jongen werkt die Jack heet. Hij is ook zo vriendelijk ons uit te leggen hoe je bij de Bristol-bar komt. Begint meestal ’s avonds na 22:30 uur.

Ik ben na de uitleg van de reisleiding met de bus naar Alanya vertrokken. Inderdaad, binnen tien minuten stopte er een bus. Ik kon achterin plaats nemen en tot het centrum heb ik verder niemand gezien die geld kwam ophalen. Ik stapte verbaasd uit, omdat ik kennelijk voor niets was meegereden.Het centrum van Alanya is een soort badplaats waar de straten zijn gevuld met kledingwinkel naast kledingwinkel naast kledingwinkel en zo kilometers lang. In elke kledingwinkel verkopen ze zo ongeveer hetzelfde als in de voorgaande. Verder heb je nog enige variatie als je ook nog een herhaling op de koop toeneemt van juweliers en lederzaken, die ook allemaal hetzelfde verkopen. Ken je een kledingszaak, een juwelierszaak en een lederzaak, dan ken je Alanya.

Stoeien in het zwembad

De zee is spiegelglad en redelijk helder. De sfeer op straat is zeer gemoedelijk en ik ga op zoek naar een internetcafé om mijn post af te handelen. Weer terug even een bus zoeken die naar het hotel gaat. Agent gevraagd, die wees me keurig in het Engels de weg. Om drie uur terug in het hotel, waar zich rond het zwembad al een twintigtal nichten verzameld had. Dit hotel is absoluut gay only. Wat vooral heerlijk is: geen krijsende kinderen (hooguit krijsende nichten).


Ik vroeg hotelgasten naar hun overweging hier naartoe te gaan. Wim uit Maastricht vertelde me: “Ik vind dat dit moet blijven. Ik heb hiervoor gekozen voor de uitdaging.

Voor Turkije is dit heel wat en de eigenaar verdient alle respect dat hij dit durft in deze niet zo gay minded cultuur.

Het voordeel van een gay-hotel is dat het opvallend veel rustiger is dan een heterohotel. Als ik in m'n eentje in een heterohotel kom, dan kan ik er twee weken zitten zonder dat iemand een woord tegen me zegt. Hier schuif je aan en je hebt aanspraak. Mensen gedragen zich onderling of we een familie zijn. Nieuwkomers worden direct opgenomen.”

Fons uit Den Bosch vertelt: “Wat ik ook heerlijk vind aan een homohotel is dat ik gewoon met mijn vriendje kan zoenen en vrijen, in het zwembad kan stoeien en naakt kan zonnen en rondlopen langs het bad en de bar zonder dat iemand opkijkt. Dat is toch wel heel relaxed. Ik ken geen heterohotel waar dat kan.”
Er komen nieuwe gasten aan. “We zijn in een oude Haman geweest. Wat lekker zeg! De masseur blijft wel verdacht lang langs je billen gaan!"
Tot een uur of zeven is het buitengewoon gezellig op het terras langs het zwembad. Dan gaan we met een groep van een man of twintig naar boven naar het restaurant.

De reis is standaard half-pension, ofwel: avondeten inbegrepen. De selfservice ziet er prima uit.In Turkije is het onbeleefd een leeg bord op tafel te laten staan, dus als je je laatste hap gegeten hebt is het heel gewoon dat je bord meteen onder je neus weggetrokken wordt. Dat is niet onbeleefd maar, ’s lands wijs, ’s lands eer!

Het is vandaag een nationale feestdag en rond een uur of elf begint vanaf de burcht van Cleopatra het vuurwerk. Het hotel ligt op een hoge rots, honderd meter uitstekend boven zee. We hebben prachtig uitzicht op het vuurwerk ter ere van de vijfentachtigste verjaardag van de Nieuwe Grondwet. Dan komt de surprise en, je wilt het geloven of niet, maar het is inderdaad een buikdanseres! Maar wel een trava, dus dat scheelt iets. Even twintig minuten door de zure toeristenappel heen bijten en daarna vrij dansen. Gutsend van het zweet zocht ik om twee uur mijn airconditioned kamer op.

De Bristol-bar

De volgende avond gaan we na het eten op zoek naar de Bristol-bar. We lopen heel wat straten op en af, maar niks te vinden. Dan vragen we aan een paar heterojongens of ze gay-bar Bristol weten. “Ja hoor, twee straten verderop en dan zo’n vijfhonderd meter aan je rechterkant. Ja, die bar is gay, dat weet iedereen hier, dat vinden we heel gewoon, hoor.” Onderweg nog een paar keer vragen voor de zekerheid en wie we het ook vragen, iedereen wijst ons keurig de weg en weet dat het een homocafé is.In de Bristol-bar staat de Amsterdammer Jack, die bevriend is met een van de obers. Jack helpt mee in de bar. De Bristol-bar bestaat al elf jaar als enige gay bar van Alanya. De eigenaar heet Aladin. Het café heeft achtentwintig zitplaatsen op het terras en zestien binnen.
Het is een terras waar elke avond gays zitten. Open vanaf twaalf uur 's middags uur tot drie uur ‘s-nachts, maar de gays komen pas rond half elf.

Jack vertelt me hoe de vork in de steel zit met het Murathan hotel dat bij GayTours als "Gay Only" werd verkocht. Het was inderdaad zo dat de gay-only-contracten al gesloten waren met de eigenaar, doch twee weken nadat de eerste gasten kwamen, kwam opa er achter dat het gay geworden was en verbood zijn zoon die wijziging. Die heeft het toen op eigen houtje teruggedraaid zonder dat GayTours in Nederland daarvan op de hoogte werd gesteld.Toen kwam tot overmaat van ramp ook nog eens een journalist van De Telegraaf hier, die midden op de markt begon te roepen of iemand het gay hotel Murathan kende. Ja, daar reageert niemand op natuurlijk. Maar Roland van GayTours heeft toen onmiddellijk maatregelen genomen en Ada Livadi Beach Hotel gecontracteerd als Gay Only Hotel, het eerste van Turkije. Het is als wij er zijn net een maand homo. De eerste weken moest het personeel nog wennen, maar nu zijn ze al helemaal aangepast. De bevolking weet het, maar maakt zich er niet druk over.

Jack legt me ook uit waar de cruising area’s zijn. Eén is er op het waterhoofd in de haven, maar die is erg gevaarlijk. Alleen maar business. Je raakt er slechts je geld en niet je kwak kwijt.
Er is ook een cruising place rechts aan het einde van de straat bij het Damlatas Restaurant in het gelijknamige park. Aansluitend aan het eind daarvan het Cleopatra-strand waar ook gecruised wordt.

Excursies

En dan natuurlijke de onvermijdelijke excursies. We hebben met zeven man een rafting-excursie (met rubbervlot op snelle rivier) geboekt. We worden om 08:40 uur opgehaald met de bus om te gaan raften in Köprülükanyon, zo’n honderd kilometer van Alanya vandaan. Dat is ongeveer anderhalf uur met de bus. We pikken onderweg gasten van andere hotels op, allemaal Nederlanders. Bij de boten moeten we ons in groepen van acht opsplitsen. Wij zijn met zeven nichten, en een beeldschoon meisje uit onze bus vraagt of ze met ons mee mag. “Zou je dat wel doen meid, met zeven nichten?” “Juist wel!” zegt ze, “dan kan je tenminste lachen, die hetero’s zijn zo saai.”

Onze bootgids, een knappe Turkse jongen, is helemaal verguld dat zij met zijn boot meegaat, alleen weet hij nog niet welke ramp hem te wachten staat. De bedoeling is dat er vier links en vier rechts gaan zitten en, lettend op de voorste, gaan peddelen. De instructies van de gids moeten stipt worden opgevolgd, maar al gauw maken wij er zelf instructies bij, zoals: BEA!, waarbij we de peddels koket omgedraaid omhoog voor ons uit houden, als een soort saluutvaren, tot ontsteltenis van onze gids. Als er een boot langs komt waar ze fanatiek roepen: "SNELLER, HUP, HUP HUP" om het tempo van het roeien op te voeren, roepen wij uitermate lijzig: "HUH (ademhalen)...UP, ...HUH (ademhalen) ...UP, ...HUH (ademhalen) ...UP", daarbij elegant onze peddel in het water stekend waarbij er, tot overmaat van ramp voor onze gids, nog eens regelmatig door ons als commando gekreund wordt: "HARDER en vooral DIEPER!"

Na de eerste pauze geneert onze gids zich enorm tegenover zijn andere collega’s, totdat hij er achter komt dat die eigenlijk allemaal staan te trappelen om met hem te ruilen vanwege het knappe meisje dat bij ons zit en die gays vinden zijn collega’s juist heel leuk. Een aantal zoent ons zelfs. Hierop verandert zijn gedrag als bij toverslag en is hij opeens apetrots op ons. "MY Gay Team!" roept hij vanaf nu. In dezelfde pauze komt de vriendin van het meisje als spijtoptant vragen of ze ook bij ons aan boord mag. Tegen de opdringerige Turkse gidsen heeft ze verteld dat ze lesbisch is en dat ze daarom bij haar vriendin wil zijn. Onze gids vindt het allang goed, om zijn boot wordt inmiddels al gevochten door zijn collega’s.We gaan weer verder, nu met twee meiden aan boord. Als we een Hollandse boot gewaar worden, krijsen we: “HETERO'S... ENTERRUH... RAMMUH... VAN ACHTEREN DURIN!”
Sportieve watergevechten ontstaan en iedereen ligt dubbel van het lachen. Als we gelijk moeten peddelen en het nieuw bijgekomen meisje steeds haar peddel op de mijne slaat omdat ze niet zit op te letten, roep ik: “Kan iemand die pot achter mij even een stoomcursus synchroonpeddelen geven?” Al met al deden we het niet eens zo slecht en kwamen we als een van de eerste aan. Een excursie om niet gauw te vergeten!

Voor- en nadelen

De voor- en nadelen van deze reis op een rijtje: Deze bestemming is heel leuk voor een gay-stel dat graag met elkaar naakt in het zwembad wil liggen en met elkaar wil zoenen zonder dat hotelgasten en personeel ervan opkijken. Het personeel is uitermate gay-vriendelijk en ze doen enorm hun best om het de homo's naar de zin te maken. Voor mensen die alleen zijn is het ideaal, want nergens heb je zo snel aansluiting met medegasten als hier.

Voor mensen die op hun vakantie vooral seks zoeken is deze bestemming minder. Buiten seks met medegasten (die er overigens best mochten zijn toen ik er was) is er in Alanya niets te doen. Wat de prijs/kwaliteit-verhouding betreft is deze reis uitermate redelijk te noemen. Verwacht geen vijf sterren luxe, maar het hotel ligt fantastisch, het zwembad is heerlijk, je kan naakt rondlopen in het zwembad en bij de bar. Het eten is prima. Alle kamers zijn met airco uitgerust. Alleen het water in de douche is redelijk vaak afwezig, daar moeten ze iets aan doen.

De Haman en bootexcursies raden we af, te toeristisch voor woorden. De rafting-excursie is een aanrader en zorgt voor de leukste dag van je leven als je het met een groep adremme nichten doet.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Een nicht-vriendelijke vakantie in het enige gay hotel in Turks Alanya-


Reactie van dd. 22 augustus 2004
kan iemand mij het e-mailadres cq boekingsadres geven van dit hotel? Of welke reisorganisatie heeft deze accomodatie, zodat ik eventueel kan boeken? Bedankt!

Uw reacties kunt u mailen naar dutchbird@msn.com


Reactie van wroc dd. 17 september 2007
Is the Ada Hotel gay or gayfriendly? I was there in 2001 and I didn't see any gay people there :(
No I'm going to Alanya and I'll be happy I can find any gay places. Do you know smthg?


Reactie van Stephan dd. 26 oktober 2013
İs deze informatie nog up to de date?


GERELATEERDMEER VAN VINCENT VAN DER KRAANMEEST GELEZEN VAN VINCENT VAN DER KRAAN

Een nicht-vriendelijke vakantie in het enige gay hotel in Turks Alanya

Vincent van der Kraan, in Reizen en weekendtrips op 21 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 147


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media