Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1207 people
86437 users - nu online: 1207 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Out & About: Leve de Koning! Hoera!


door Jurandy Lucas in Uitgaan & Reports , 02 juni 2018

This article is also available in English


Elke maand verzorgen Jurandy Lucas (Creative Producer van Backdoor Amsterdam) en Dave Koster (fotograaf) een reportage over HLBTQIA+ evenementen binnen en buiten Amsterdam. Deze maand zijn wij langsgegaan bij verschillende Amsterdamse straatfeesten in het kader van Koningsdag.

Vrijdag 27 april. Nederland viert de verjaardag van onze Koning Willem-Alexander. Om goed in de feeststemming te komen zijn wij lekker voor de tv gaan hunkeren, om te kijken hoe de koninklijke familie een wandeling maakte door de stad Groningen. Televisie op hoog niveau, niet waar? En wat een knalrode jas was dat van Máxima. Wij kregen meteen zin om te gaan shoppen. Maar eerst hadden we een date op het Heinekenplein bij onze goede vriendin en wc-diva, Snorella WC. Snorella was ingehuurd om op feestelijke wijze de wc’s schoon te houden.

Daarin is Snorella expert. Niet zozeer in het schoonmaken zelf – daarvoor werd travo-vriendin Secret meegenomen – maar meer in het entertainen van degene die in de rij staat. Onder het genot van een paar shotjes jenever heeft Snorella onze lachspieren gekieteld, terwijl achter ons een jazzband het nodige vermaak verzorgde voor het feestende hetero-publiek.

Als wij gaan feesten is Jazz niet echt ons ding, geef ons liever de circuit/house muziek van ons Backdoor-feest. Dus, met een wuif naar onze wc-koninginnen zijn wij op de fiets gesprongen, richting het Homomonument!

Het door Club Church verzorgde verjaardagsfeest was in volle gang. Velen waren feestelijk gekleed in de landskleur oranje: met wegwerp-petten, sjaals, vestjes en tuinbroeken. Er gingen vast wel miljoenen euro’s over de toonbank bij Zeeman en Action.

Op het Homomonument weten ze heel goed hoe je een feestje moet organiseren. En dat juist op dé locatie waar men eveneens stilstaat ter herinnering aan alle roze slachtoffers van geweld sinds de Tweede Wereldoorlog. Het leven is duidelijk om te koesteren, en om te vieren.  Terug naar het heden. De volgende stop op onze roze-oranje tour was natuurlijk de Reguliersdwarsstraat. De voormalige gay-street van Amsterdam. Hier werd geen “officieel” straatfeest georganiseerd. Dat was te merken.

Het was veel minder druk in vergelijking met de afgelopen jaren. We hadden wel een beetje heimwee naar de gloriedagen van de Koninginnedagen van de jaren negentig. Naar de duizenden homo’s die stonden te feesten voor de café’s Havanna tot aan April.Willem-Alexander heeft een flinke uitdaging om de sfeer van toen te evenaren. Maar niet getreurd, er was wel leuk publiek, en dansmuziek die ergens vandaan kwam.

Wij hebben genoten, gefeest en geproost met goede vrienden, vage bekenden en verdwaalde toeristen. Toen een paar dronken meiden op de tafels gingen dansen vonden we het welletjes. Het was toch al tijd voor het “pièce de résistance” van Koningsdag, de Amstel Streetparty. Yayy!


Maar wij waren kennelijk net te laat! Oeps! Tegenover Club YOLO waren ze al bezig om de partytenten af te breken. Het outdoor evenement was duidelijk afgelopen. De feestgangers waren al vertrokken. Alleen de lege plastic bekertjes bleven achter op straat. Maar wij hoorden wel muziek! Bij de deur van YOLO hoorden wij zelfs mensen!

Zonder te wachten op een uitnodiging zijn wij meteen de club ingedoken, waar het Oranjefeest in volle gang was. De vloer stond vol met party people in alle soorten en maten: van club kids tot dragqueens, van sexy en stoer tot universitaire studentjes.

Superleuk! Na een paar keer te zijn uitgegleden op de zeiknatte dansvloer was het signaal doorgedrongen om een einde te breien aan ons eigen Oranjefeest en beter een taxi naar huis te nemen.

Moe, maar voldaan, was het een zeer geslaagde Koningsdag 2018. Wij kijken er nu al naar uit om het volgend jaar over te doen.

Maar eerst gaan wij zelf de slingers ophangen op zaterdag 9 juni. Want er is wéér een Backdoor-feest. Dit keer organiseren wij “Angels in Paradise” in poptempel Melkweg.

Meer informatie over deze speciale editie is te vinden op www.backdooramsterdam.com én elders op deze site. See you on the dance floor!

Foto's: Dave Koster
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN JURANDY LUCASMEEST GELEZEN VAN JURANDY LUCAS

Out & About: Leve de Koning! Hoera!

Jurandy Lucas, in Uitgaan & Reports op 06 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media