Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 821 people
86447 users - nu online: 821 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Blinde (en wanhopige) liefde


door De Ket in Columns & Opinie , 04 mei 2018

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Via Facebook bereiken je persoonlijke verhalen, buiten je vriendenkring. Zoals een gedeelde oproep van een Vlaming, een vijftiger uit de provincie Antwerpen. De man had enkele jaren geleden een man uit West-Afrika leren kennen, zijn ideale man en partner volgens zijn post op Facebook.


Op eigen kosten liet hij de man overkomen naar België, in de hoop en in de veronderstelling dat hij er binnen de kortste keren mee zou kunnen trouwen.

Bij de administratieve molen liep het fout. Bij het indienen van de huwelijksaanvraag rook de ambtenaar van de Burgerlijke Stand onraad en schakelde het Openbaar Ministerie in, dat prompt een gerechtelijk onderzoek opstartte. De aanvraag tot huwelijk wordt geweigerd, want de man in kwestie blijkt in zijn thuisland reeds getrouwd te zijn én vader van twee kinderen. Huwelijk geweigerd, en meteen ook een nieuwe verblijfsvergunning want de aanvraag van zijn nu vervallen vergunning stond vol leugens.

Dat de Vlaming én van het huwelijk én van de kinderen niet op de hoogte was, deert hem blijkbaar niet. In zijn oproep roept hij zijn liefde uit voor zijn Afrikaanse partner en zoekt hij hulp bij vrienden om de deportatie van zijn vriend naar zijn thuisland te verhinderen. Ter verdediging halen de Vlaming en de advocaat van zijn vriend aan dat op het Afrikaanse continent het de doodnormaalste zaak van de wereld is om te huwen en om kinderen te hebben, om op die manier niet sociaal verstoten te worden. Wat we in onze contreien trouwens ook tot voor kort deden.

Deze situatie is om meerdere redenen pijnlijk. De Vlaming in kwestie had nog nooit een relatie gekend, nog nooit liefde en genegenheid, zoals hij zelf schrijft. Op tweeënvijftig jaar voelde hij zich voor de eerste keer geliefd. En deelde voor de eerste keer een appartement met een partner. Dat die partner hem al vanaf het begin goed had voorgelogen, daar maalt hij blijkbaar niet zo om. Dat doet er – volgens hem – niet toe.

Ook niet in de maatschappelijke context van Afrika, waar homoseksualiteit helemaal niet wordt aanvaard, mede door de verdervende invloed en macht van de katholieke kerk aldaar. Ook voor de Afrikaanse man in kwestie is het goed mogelijk dat hij inderdaad bewust heeft moeten liegen in zijn thuisland én moeten trouwen, maar dat hij dat heeft blijven volhouden, ook aan zijn nieuwe partner, kan – aan de reacties te lezen – op veel minder sympathie rekenen.

De reacties op de gedeelde Facebook-post waren ronduit hard, want dan kunnen ook personen reageren die niet met de Vlaming op dit sociale medium zijn verbonden. En die én niet de persoon en zijn gevoeligheden kennen, én net daarom geen blad voor de mond hoeven te nemen. Heel pijnlijk. Uit de reacties bleek eveneens dat dit niet het enige recente geval is. Er bleken heel wat onderzoeken te lopen naar blijkbaar georganiseerde Afrikaanse netwerken om Vlamingen erin te luizen, zoals men dat weinig diplomatisch zegt.

De platvloerse discussie vond op Facebook plaats, de maatschappelijke discussie is van een andere orde. Nu ik zelf de vijftig jaar nader, mag ik me gelukkig prijzen in een langdurige relatie te vertoeven. Ik zie in mijn onmiddellijke vriendenkring van plus minus dezelfde leeftijd, de ene na de andere single vriend in paniek schieten. De  midlifecrisis speelt ongetwijfeld een rol, en net als in de heterowereld moeten oudere gays vaak de duimen leggen voor jongere gays die de harten veroveren van hun potentiële partners die liever een jong blaadje in hun bed hebben. In hun zoektocht naar een partner en de bijhorende liefde en genegenheid lijken vanaf een bepaalde leeftijd sommige waarden niet meer te tellen. Zo lang ze maar niet alleen zijn.

Dat heel wat oudere homo’s – en wellicht ook bij uitbreiding de andere groepen van de HLBT-groep – hun eigenwaarde op het spel zetten om zich toch maar niet alleen te moeten voelen, terwijl ze met hun ogen dicht zich problemen op de hals halen, is intriest. Te begrijpen tot op een bepaald niveau, daarna wordt het pathetisch. Tot de vaststelling komen dat het in bepaalde periodes ook nuttig en zelfs aangenaam kan zijn om alleenstaand door het leven te gaan, kan veel persoonlijk onheil besparen. Het vraagt soms moeite en inspanningen, maar de meesten komen er sterker uit. Laat nu net dat de bedoeling van het leven zijn. Enjoy!

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Blinde (en wanhopige) liefde

De Ket, in Columns & Opinie op 08 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 320


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media