Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 962 people
86442 users - nu online: 962 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
31e Herdenking 4 mei op het Homomonument: Verzet staat centraal


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 03 mei 2018


Op en rond het Homomonument, op de Westermarkt achter de Westerkerk, wordt op 4 mei 2018, na de twee minuten stilte om 20.00 uur, weer stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).


Het Homomonument - onthuld in 1987 en vormgegeven door landschapskunstenares Karin Daan (1944) - herinnert ons echter aan meer momenten: Verleden in het maaiveld met de dichtregel van Jacob Israël de Haan: “Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen.”

Heden in de vorm van een trap die naar het water gaat. Een rustpunt midden in het centrum van Amsterdam. Toekomst is het podium, een plaats om je te laten zien, boven “de massa” uit.
 
Verzet toen en verzet nu

Het Nationaal Comité heeft ditmaal het “Jaar van Verzet” tot thema uitgeroepen: “Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog altijd een bron van inspiratie. De ervaringen en de verhalen van verzetsstrijders kunnen ons helpen reflecteren op en leren omgaan met de vraagstukken van nu. Historische en actuele vragen staan centraal tijdens het Jaar van Verzet,” aldus het Comité.

Sprekers

Souad BoumedienGastspreker dit jaar is Pride-ambassadeur Souad Boumedien (44). Souad is geboren en getogen in Nederland. Haar ouders komen uit Marokko, maar toch laat ze zich niet in het hokje Nederlandse Marokkaanse plaatsen. In 2016 was ze echter initiatiefneemster van de Marokkaanse boot tijdens de Gay Pride en haar wortels waren voor het voorbereidingscomité toch vooral de reden juist deze inspirerende vrouw uit te nodigen.

Het Homomonument mag dan in Amsterdam liggen, het is een monument voor HLBT-ers van binnen en buiten de gemeentegrens. Vandaar dat dit jaar de spreker vanuit de “homobeweging” uit Heerhugowaard, ten oosten van Alkmaar, komt. Richard Ivangh (53) is voorzitter van COC Noord-Holland Noord. Daarnaast geeft hij met andere bevlogen vrijwilligers voorlichting op scholen in de provincie.

“We vinden het als voorbereidingscomité van deze jaarlijkse herdenking belangrijk dat ook jongeren zich presenteren,” zegt ceremoniemeester Menne Vellinga.


 
A.S.V.Gay

Andra GeurtzDe Amsterdamse Studentenvereniging Gay heeft de afgelopen jaren regelmatig bloemen gelegd op 4 mei. Voorzitter Andra Geurtz (24) zal de link proberen te leggen tussen het verzet van toen en het “studentenverzet” van nu.

Het publiek op en rond het Homomonument is divers. Buurtbewoners en studenten van om de hoek tussen de oud-strijders voor homorechten, belangengroepen van HLBTIQ’s en voorbijgangers uit binnen- en buitenland.

Muziek en zang

Een koperensemble van Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers zorgt voor een muzikale noot. Het Gay Men’s Chorus Manoeuvre zal enkele nummers vertolken.


Even napraten

De mogelijkheid van napraten is wederom mogelijk gemaakt door de Westerkerk. Vanaf 20.30 uur is er koffie/thee of een fris/drankje. De stichting Homomonument verzorgt de catering dit jaar.

Stille tocht

Voorafgaande aan de plechtigheid achter de Westerkerk vertrekt rond 19.30 uur vanaf de Prinsengracht (Westerkerk) een stille tocht, met onder anderen de kransdragers, voor een korte route langs het Anne Frankhuis, de Leliegracht en Herengracht om vervolgens via de Raadhuisstraat over de Niek Engelschmanbrug (vernoemd naar de grondlegger van het C.O.C. in 1946) aan te komen op het Homomonument.

Beknopt programma-overzicht Homomonument 4 mei

19.30: Stille tocht - opstellen voor ingang Westerkerk Prinsengracht;
19.50: Welkom Homomonument op de Westermarkt;
20.00: twee minuten stil;
Aansluitend: drie sprekers en optredens, kransleggingen, defilé;
20.30: Westerkerk open om nog even na te praten.

Het Comité 4 mei Homomonument wordt vertegenwoordigd door: COC Amsterdam, Roze in Blauw, Stichting Homoseksualiteit en krijgsmacht, Stichting Homomonument en MVS Gaystation. Lloyd Hotel, Pinkpoint en de Westerkerk bieden facilitaire ondersteuning!foto’s: Comité 4 mei Homomonument / Geert van Tol © 2016
sfeerbeelden 2016; privé-collectie: Andra Geurtz en Richard Ivangh.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

31e Herdenking 4 mei op het Homomonument: Verzet staat centraal

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 07 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media