Back to Top
Zaterdag 06 juni
86442 users - nu online: 1025 people
86442 users - nu online: 1025 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Aanpak geweld moet anders en beter


door Redaktie in Algemeen , 22 april 2018

This article is also available in English


De aanpak van geweld tegen LHBTI’s moet anders en beter, het is tijd voor een ommekeer. Die oproep deed COC-voorzitter Tanja Ineke in een gesprek met minister Grapperhaus (Veiligheid). De COC-voorzitter was na afloop voorzichtig positief over de uitkomst.


“We willen minder geweld en meer veroordelingen van daders”, was de boodschap van Tanja Ineke aan minister Grapperhaus. Ze wees er op dat honderdduizenden LHBTI’s in Nederland te maken krijgen met discriminatie en geweld, maar dat de rechter jaarlijks maar een stuk of tien daders voor discriminatie veroordeelt, vaak tot een lage boete of een korte taakstraf.

De politie stuurt maar een kwart van de discriminatie-aangiften door naar het Openbaar Ministerie, terwijl het OM – in strijd met de regels – vaak géén hogere straf eist bij LHBTI-discriminatie.

Het COC vroeg de minister om de aanpak van anti-LHBTI geweld tot topprioriteit van het kabinet te maken en om met een concreet actieplan te komen.

In zo’n plan zou volgens het COC o.a. moeten staan dat de wettelijke straffen op discriminatie worden verhoogd, dat de politie altijd werk maakt van discriminatiezaken en dat het Openbaar Ministerie altijd een hogere straf eist. In de opleiding van agenten en officieren van justitie zou verplicht aandacht moeten komen voor de aanpak van discriminatie.

“Geweld en discriminatie tegen LHBTI’s kan je het best voorkómen, bijvoorbeeld met aandacht voor acceptatie op school”, aldus Ineke. “Maar als er toch geweld plaatsvindt, dan moeten de minister, politie en OM de daders stevig aanpakken.”

Voorzichtig positief

COC-voorzitter Ineke was na afloop voorzichtig positief over de uitkomst van het gesprek met de minister. Grapperhaus zegde toe dat de aanpak van anti-LHBTI geweld een topprioriteit van het kabinet wordt en dat er een actieplan komt. Hij laat onderzoeken op welke manier de straffen op discriminatie kunnen worden verhoogd en wil meer aandacht voor de aanpak van discriminatie in de opleiding van politieagenten en officieren van justitie.

“We zijn pas tevreden als er een stevig actieplan ligt en het geweld afneemt”, aldus Ineke na het gesprek.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Aanpak geweld moet anders en beter

Redaktie, in Algemeen op 26 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media