Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1131 people
86447 users - nu online: 1131 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
De kosmopolitisch en tolerante ‘Schwule Kunst Scene’ van onze Oosterburen


door Sandro Kortekaas in Theater, Kunst & Expo , 18 april 2018

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


“Mijn polaroids zijn gewoon Super Gay,” vertelt breed glimlachend de ietwat verlegen Johnny Abbate, een Italiaanse fotograaf die woonachtig is in Berlijn en oorspronkelijk uit Napels afkomstig is, wanneer we werk van hem selecteren voor de groepsexpositie waaraan hij naast vijf andere met name Berlijnse kunstenaars deelneemt.

Johnny Abbate
Fotowerk waarin polaroids van vriendjes, dates en fuckbuddies te zien zijn, allen met nog hun sokken aan. Als een vorm van “readymades” laat hij op deze expositie ingelijste polaroids zien, die hij van deze interacties heeft gemaakt, inclusief de bijbehorende sokken. Het zet ons op het idee om de expositie niet louter Schwul,  maar Super Schwul te gaan noemen, met een vette knipoog naar de vrijgevochten “Schwule Szene” van Berlijn.

Johnny Alexandre Abbate, diep melancholische dromen
 
Voor het eerst in Nederland toont MooiMan het bijzondere, vaak melancholische fotowerk van deze jonge en veelbelovende kunstenaar. Fotowerken waarvan PlanetRomeo de fotograaf pakkend in een interview omschreef als: “De eenzaamheid is bijna net zo mooi als de mannelijke onderwerpen. Zijn verlaten landschappen veranderen van dat wat we kwijt dachten te zijn in dat waar we naar verlangen.”

Johnny Abbate neemt je niet alleen mee in zijn melanchonische kijk op onze samenleving en naar verlaten plaatsen, hij laat je ook zijn gevoel van droefheid ervaren, dat voortkomt uit ervaringen in zijn jeugd. Als probleemkind zocht hij deze plekken, vaak verwoeste plaatsen, juist op omdat hij zich daar veilig waande. Een kort interview met een jonge maar inmiddels doorbrekende fotograaf.

‘Ontvoeringen’

“Sinds mijn kindertijd had ik vreemde nachtmerries over buitenaardse wezens die me kwamen halen en het was niet zomaar een ontvoering voor wetenschappelijke doeleinden. In mijn dromen waren ze aardig, ik was bereid om met hen mee te gaan, er was geen geweld en toen ze me naar hun ruimteschip hadden meegenomen en me op de onderzoekstafel hadden gezet, had ik seks met hen. Ik weet niet waar dit allemaal vandaan komt. Het gaf me innerlijke rust, kalmte en de hoop om voor altijd weg te gaan van de planeet die me op de grond hield. Nadat ik de eerste echte seksuele ervaringen had, ben ik begonnen met het maken van foto’s van de jongens met wie ik seks had en probeerde ik dezelfde sfeer te creëren: lage lichten, schaduwen, iemand die bij de deur of buiten het balkon wacht, lichamen zonder seks en met een vreemde vorm.

Ze waren allemaal gemaakt met een oude analoge camera en ik heb mezelf altijd beloofd dat ik ooit een bijgewerkte, poëtische versie ervan zou hebben gemaakt. Dat is waarom ik de serie Ontvoeringen ben begonnen. Elke jongen (of een alien) komt met een geschenk in verband met mijn puberteit. Deze gaven zijn mijn angsten, mijn twijfels. Deze aliens tonen me mijn kwetsbaarheid, zodat ik kan genezen, maar het is een (ruimtevaart)-reis die heel lang zal duren. Adolescentie is een ziekte die je voor altijd bezit en je meevoert.”

‘Darkest Dreaming’

Rinaldo Hopf“Darkest Dreaming is een oneindige reeks die ik ononderbroken zal bijwerken. Het uiteindelijke doel is om het aan een andere fotograaf te geven op de dag dat ik sterf, zodat het voor altijd kan worden voortgezet. Toen ik achttien jaar oud was, kreeg ik mijn rijbewijs en na een paar maanden reed ik, met een kleine en aftandse auto, weg van huis. Mijn familie was echt een hel. Fascistisch, homofoob, oppervlakkig. Ik ben opgegroeid in de Bronx in Napels, die erger is dan de echte Bronx, en ik heb mijn leven vele malen in de waagschaal gelegd omdat ik homo ben. Ik was het beu om door andere jongens geslagen te worden en er was geen andere oplossing omdat dit in de jaren negentig in Napels allemaal heel normaal was. Het signaleren van pestgedrag, bullying, daar werd nog niets op ondenomen. Naar de politie gaan was tamelijk nutteloos. Als je een probleem had, had je een probleem. Als je de politie belde, had je twee problemen. Dat is waarom ik al snel begreep dat weglopen de enige praktische oplossing was om te overleven. Ik zag stadslichten, zwarte landschappen, snelwegen, pylonen. Metaal en beton werden mijn beste vrienden. En tussendoor ontmoette ik wat mensen. Darkest Dreaming is een eerbetoon aan die reis, om me te herinneren aan de plaatsen en mensen die ik heb gezien en hoe sterk ik ben geweest. PS: Ik ben nooit teruggekomen.”

Rinaldo Hopf, Pleasure Park, een hommage aan Tom of Finland en Hollywood

In de lente en zomer van 2017 was Rinaldo Hopf, Berlijns kunstenaar, curator en samensteller van het jaarboek Mein schwules Auge, “Artist in Residence” bij de Tom of Finland Foundation in Los Angeles. In het Huis van de Stichting, de voormalige woon- en werkplaats van Tom of Finland (Touko Valio Laaksonen) in de Verenigde Staten, kreeg hij de unieke gelegenheid om het werkproces en het werk van Tom of Finland zelf tot in detail te bestuderen. Van de gedrukte collectie, plakboeken, tal van voorstudies tot de perfect vervaardigde maattekeningen van Tom die, welliswaar post mortem, inmiddels in de mainstream van musea en kunstwereld gerarriveerd is.

Daniel SchmudeGeïnspireerd door Tom’s werk, het studio-huis met zijn subtropische tuin en uitzonderlijke bewoners, evenals de directe omgeving van Hollywood, creëerde hij een orgie-panorama in cinemascope-formaat op tientallen vellen handgemaakt Chinese rijstpapier. Mansgroot dartelen in Rinaldo Hopf’s eigen, kenmerkende aquareltechniek, schwule cowboys en hippies tussen palmbomen en sinaasappelbomen in een orgastisch joie de vivre. Op deze tentoonstelling wordt slechts een deel hiervan - gezien het enorme formaat - geëxposeerd, naast tal van detailbladen met voorlopige studies en fragmenten, samen met portretten van bekende pornosterren zoals Al Parker en Logan McCree. Aanvullend wordt een ander groot werk - uit zijn India-periode en geschilderd op handgeschept papier - in zijn geheel getoond.

Musk Ming, interactie tussen twee culturen

Musk Ming is een Chinese kunstenaar die sinds 2015 in Berlijn woont en werkt. Zijn werk is het beste te omschrijven als een brug tussen de traditionele Chinese kunst in combinatie met hedendaagse technieken en westerse esthetiek. Berlijn ziet hij als een bevrijding: een unieke omgeving van seksuele tolerantie, iets wat enorm contrasteert met de onderdrukking van homoseksuelen in China. De afwezigheid van seksualiteit in de Chinese kunst en de relatief open benadering in het Westen worden in zijn schilderijen en pentekeningen als reactie op die vrijheid naar voren gebracht. Voor Musk Ming geldt dat, voorbij de naaktheid, de focus echter altijd ligt op de relatie tussen mens, maatschappij en natuur. In de expositie toont hij de interactie van deze twee culturen in verschillende, prikkelende werken, zowel in pentekeningen op papier als in combinatie met fotografie, maar ook in schilderijen.

Hendrik Schink, een schwule fairy tale make-over

Musk MingVoor keramist Hendrik Schink wordt dit zijn eerste deelname aan een groepstentoonstelling, maar niet zijn eerste expositie in Nederland. Als primeur heeft het CODA Museum te Apeldoorn de eer zijn porseleinen sculpturen van YMCA te tonen, als onderdeel van de Keramiek Triënnale 2018. Het thema van deze driejaarlijkse expositie, die 11 maart open ging, is sculpturale, figuratieve keramiek, waarbij ver over de landsgrenzen gekeken is.

De expositie Super Schwul laat naast deze figuratieve, porseleinen beelden, voor het eerste een andere kant van deze keramist zien, waarin zijn papierknipkunst getoond wordt. Deze vorm van snij- en knipkunst komt oorspronkelijk uit China en verspreidde zich later als volkskunst ook over West-Europese landen. In een bijzondere combinatie met uniek vervaardigde porseleinen objecten laat Hendrik Schink een ware make-over zien van fantasierijke, wellustige en opwindende schwule porseleinen variaties van overbekende sprookjes.

Daniel M. Schmude, de schaduwzijde naast ons

Daniel M. Schmude is een Berlijnse fotograaf. Hij studeerde fotografie in Berlijn en New York. Hij is het meest gefascineerd door het menselijk lichaam - de variëteiten, de esthetiek en expressiviteit. Wanneer hij naar mensen kijkt, kijkt hij naar hun verschillende kenmerken en stelt zich voor hoe hij ze zou fotograferen. Iedereen heeft een interessant verhaal dat kan worden verteld in lichaamstaal; elke menselijke vorm heeft zijn eigen esthetische schoonheid. Het naakte lichaam stelt Schmude in staat om eerlijk naar iemand te kijken. Ontdaan van kleding is wat overblijft een pure, ware voorstelling. Spelen met licht en schaduw kan de verborgen esthetische kenmerken van mensen naar boven brengen, die vaak niet gezien of herkend worden. Het fascineert Schmude altijd wanneer zijn modellen voor de camera hun eigen esthetiek herontdekken of zich ervan bewust worden. Fotografie gaat niet over perfectie: onvolkomenheden maken interessante beelden.

Fotografie geeft Schmude een kans om ook zijn gedachten over sociale problemen te uiten, om de wereld vanuit verschillende perspectieven te bekijken, om provocerend te zijn. Identiteit en seksualiteit zijn zaken die hem aangaan. Hij beschouwt fotografie als een visuele vertelkunst; daarom heeft hij altijd geprobeerd om diegenen te vangen die nog steeds strijden om een stem, om vertegenwoordiging. Op deze expositie laat hij een deel van zijn serie Shadowside zien: de zijde die niemand ziet, naast ons. Onze angst, ons zelfvertrouwen, alles wat ons misschien terughoudt in het leven.

Hannes Steinert, het educatieve karakter van homo-erotische linosneden

In 2017 verscheen van Hannes Steinert, geboren in 1954 te Stuttgart (Duitsland), het omvangrijke boek House of Boys, een verzamelwerk van al zijn homo-erotische tekeningen. Met deze expositie, waaraan Steinert als enige niet-Berlijner deelneemt, laat MooiMan een deel van zijn zeer omvangrijke oeuvre van linosneden zien, waarvan later dit jaar zijn tweede boek zal uitkomen. Ook in deze linosneden komt zijn passie naar voren voor mannen en de mannenliefde in tal van interacties. Interacties die in zijn linosneden abstracter zijn weergegeven, maar nog steeds elementen van landschappen en de verbeelding prikkelende omgevingen laten zien. Voorstellingen die met gemak een brug vormen van de Griekse cultuur, waar relaties tussen mannen en jongens zelfs educatief van aard konden zijn, naar de Schwule Szene nu.

Steinert volgde zijn opleiding aan de Freie Kunstschule in Nurtingen en aan de Staatlichen Akademie der Bildende Kunste te Stuttgart en ontving vele prijzen voor zijn werk. Hij gaf onder andere les aan de Kunstschule in Filderstadt en aan de Kolpingenkunstschule in Stuttgart. Vanaf 1986 is Steinert zelfstandig kunstenaar en hij heeft sindsdien aan vele internationale exposities deelgenomen.


 Expositie Super Schwul, nog te zien t/m 27 mei
Galerie MooiMan, Noorderstationsstraat 40
9717 KP Groningen
Open: vrijdag en zaterdag van 14.00-18.00 uur of op afspraak
www.mooi-man.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN SANDRO KORTEKAASMEEST GELEZEN VAN SANDRO KORTEKAAS

De kosmopolitisch en tolerante ‘Schwule Kunst Scene’ van onze Oosterburen

Sandro Kortekaas, in Theater, Kunst & Expo op 22 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 320


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media