Back to Top
Vrijdag 17 Aug
86187 users - nu online: 1133 people
86187 users - nu online: 1133 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Lezing door Judith Schuyf over homo’s in het verzet


door Redaktie in Historie & Politiek , 04 april 2018


Voor de reizende tentoonstelling Echte Helden, over helden uit het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft het 4 en 5 mei Comité Zuidoost portretten laten schilderen van Frieda Belinfante en Willem Arondéus. Beiden waren betrokken bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister op 27 maart 1943. En beiden waren homoseksueel.

Frieda Belinfante
In het kader van de tentoonstelling Explosiegevaar!, die aan deze aanslag is gewijd en vanaf 28 maart te bezichtigen is, worden deze schilderijen op zondag 8 april onthuld door de Curaçaos-Nederlandse psychiater en activist Glenn Hellberg.

Bij deze gelegenheid houdt historica Judith Schuyf een lezing met het thema HLBT en verzet. Schuyf was een van de oprichters van de werkgroep Homostudies aan de Universiteit Utrecht. Zij voerde ook, tezamen met Klaus Müller, de redactie van de in 2006 verschenen essaybundel Het begint met Nee zeggen: Biografieën rond homoseksualiteit en verzet. In haar lezing zal Schuyf stilstaan bij de redenen voor homoseksuelen om in verzet te komen. Is het belangrijk om te weten of hun homoseksualiteit daarin een rol speelde? Welke consequenties trokken mensen uit hun persoonlijke situatie voor hun handelen? Wat betekent dat vandaag nog? Schuyf zal speciaal aandacht besteden aan Han Stijkel, van wie nauwelijks bekend is dat hij homoseksueel was.

Judith SchuyfIn het kader van de samenwerking tussen het Verzetsmuseum en het Koninklijk Concertgebouworkest voor het Horizonconcert Oorlog & Vrede spelen musici van het Koninklijk Concertgebouworkest bovendien fragmenten uit Impressions van Henriëtte Bosmans voor cello en piano. Bosmans was de levenspartner van Frieda Belinfante.

De onthulling van de schilderijen en de lezing vinden op 8 april plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam. De aanvang is om 15.30 uur en de toegangsprijs bedraagt € 11,00 (voor vrienden van het Verzetsmuseum en met een museumkaart of collegekaart is de entree gratis). De prijzen zijn inclusief een bezoek aan het museum en een drankje tijdens de borrel na afloop van de lezing. Zie www.verzetsmuseum.org voor meer informatie.
  

Rubrieken:

Roze Zaterdag 2020 naar Leeuwarden


Roddel Nieuws


Iconische Amsterdamse winkel Mister B verandert van locatie


Out & About: Nederland festivalland!


Op zoek naar homoseksualiteit en verzet, Deel 2

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 324, augustus 2018

RoB
Leather, Rubber & Twisted gear


Meer uit Historie & Politiek
Meer uit nummer 320
Meer van Redaktie

t Bolke


Gay heart of the east

meer info |visit


t Bolke


One of the largest gay saunas

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media