Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 958 people
86442 users - nu online: 958 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 15 min. Printervriendelijke Pagina  
Roze Filmdagen 2018: 21e editie van het Amsterdamse queer filmfestival


door Werner Borkes in Films & boeken , 06 maart 2018

This article is also available in English
lengte: 15 minuten


Van 8 tot en met 18 maart is Bioscoop Het Ketelhuis op het Westergasterrein weer elf dagen lang dé HLBTQ-hotspot van het land. De eenentwintigste editie van de Roze Filmdagen bevat het imposante aantal van honderdveertig voorstellingen met de mooiste en interessantste gay cinema. Om in de stemming te komen, maar ook om de keuze uit de 125 filmtitels eenvoudiger te maken, zetten we een aantal hoogtepunten op een rij.Opening Night: Hello Again

Het festival zal op donderdag 8 maart groots en meeslepend van start gaan met de Nederlandse première van Hello Again. De tien hoofdrolspelers zijn de verleider of worden verleid en wisselen van seksuele voorkeur terwijl ze door de tijd reizen. Een ode aan de tijdloze liefde, voor iedereen. Regisseur Tom Gustafson is een goede bekende van het festival (zijn films Were The World Mine en Getting Go waren eerder te zien) en hij weet hier elke tijdsperiode te voorzien van de passende muziek en setting. Met onder anderen Broadway- en Hollywood-sterren als Cheyenne Jackson, T.R. Knight en Sam Underwood.


Forever and Always

Geniet van vele variaties op een thema: een verzameling bijzondere films vol odes aan de herenliefde. Over pril geluk, eeuwige liefde en alle beren op het pad er naar toe.

God’s Own Country
Eén van de films waar al langer naar wordt uitgekeken, is het romantische Engelse drama God’s Own Country. Johnny, een knappe schapenboer, type ruwe bolster, blanke pit, ontdekt de liefde met een buitenlandse seizoensarbeider. Tijdens het lammerseizoen krijgt hij hulp van de aantrekkelijke Roemeen Gheorghe. Johnny, die normaliter zijn emotionele onvermogen en frustraties uit door drank en snelle sekscontacten, ontdekt gevoelens door Gheorghe die hij niet eerder ervoer.

A Moment in the ReedsMeer romantiek vinden we aan zonovergoten Finse meren in A Moment in the Reeds. Ditmaal tussen een student en een Syrische vluchteling. Leevi helpt zijn vader in de zomervakantie met het opknappen van het vakantiehuis. Omdat de vader zelf toch weinig tijd heeft, huurt hij een klusjesman in. Hij staat niet direct te juichen als blijkt dat dit Tareq uit Syrië is, maar de klus moet geklaard worden en hij laat de twee mannen alleen achter. De chemie tussen beiden is niet te ontkennen en ze worden al snel intiem.

The MarriageBekim bereidt in The Marriage met zijn aanstaande Anita hun grote dag voor. Maar dan keert muzikant Nol, de geheime ex-geliefde van Bekim, onverwachts terug in Kosovo. Anita ontvangt Nol met open armen, niet wetende dat de twee mannen stiekem een gepassioneerde relatie hadden. De gevoelens zijn nog steeds wederzijds en de geheime relatie tussen de mannen wordt voortgezet. Op de dag van de bruiloft wordt de ongebruikelijke liefdesdriehoek ontrafeld.

After LouieRomantiek van het onconventionele soort is te vinden in After Louie. Sam, gespeeld door Alan Cumming, is een kunstenaar en activist die de eerste jaren van hiv en aids heeft meegemaakt. Vol verbijstering aanschouwt hij de jonge generatie homomannen en hun onbevangen gebruik van sociale media, sexting en politieke onverschilligheid. Maar wanneer hij de verleidelijke jonge Braeden (Zachary Booth) in een bar ontmoet, laat hij zijn boosheid varen en ze beginnen een niet alledaagse relatie gebaseerd op lust. Een emotionele clash tussen de generaties kan niet uitblijven.

The CakemakerAls de Israëlische zakenman Oren het kleine Berlijnse café binnenkomt waar de verlegen Tomas als bakker werkt, vallen ze als een blok voor elkaar. De mannen zijn gelukkig samen, maar dan slaat het noodlot toe en Oren overlijdt plotseling.

Tomas is radeloos en hij besluit naar Israël af te reizen, op zoek naar de onwetende weduwe van Oren. Met ijzersterk acteerwerk en prachtige beelden is The Cakemaker een aangrijpend verhaal van liefde, verdriet en rouw.

Veel films over relaties eindigen op het punt waarop het paar het geluk heeft gevonden. Voor de regisseur van Paths beginnen dan juist de interessante verhalen: wat doet mensen besluiten bij elkaar te blijven, of na lange tijd uit elkaar te gaan?

Martin en Andreas komen in dit mooie relatiedrama elk jaar terug naar de Oostzee. Dat hebben ze elkaar aan het begin van hun relatie beloofd. Maar dit jaar is het anders; het voelt niet meer als samen. Mooi melancholiek en voor velen herkenbaar relatiedrama.

Who Will Save the Roses
De oude, charismatische Giulio woont al jaren samen met zijn partner Claudio, die nu ernstig ziek is. Giulio heeft al hun geld verloren met poker, maar bluffen kan hij als de beste. In de slaapkamer waar Claudio de dag doorbrengt is niets te merken van de rode cijfers. Elke dag brengt de charmeur een roos, als teken van zijn liefde, bij het ontbijt op bed. Zou nog een keer pokeren het geldprobleem kunnen oplossen? Who Will Save the Roses? is een ontroerend mooie film over liefde op latere leeftijd, die ook nog wat stof tot nadenken biedt.

We Are Thr3e slaagt er in een positieve romantische relatie te tonen, die verder gaat dan traditionele conventies. Nacho ontmoet Ana op een feestje en ze raken aan de praat. Als ze samen een drankje bestellen begint ieder op zijn beurt te flirten met de sexy en charismatische barman Sebastian. Ondanks hun twijfels accepteren Nacho en Ana Sebastian’s uitnodiging om de nacht bij hem thuis door te brengen. Wat begint als een vluchtige one-night-stand verandert al snel in iets anders als Sebastian bekent dat hij een langdurige relatie met een man én een vrouw wil.

Touko Laaksonen is beter bekend onder de naam Tom of Finland. Hij werd beroemd door zijn homo-erotische potloodtekeningen van hypergespierde mannen in uniform, zoals motorrijders, politieagenten en bouwvakkers.

In de meeslepende biopic zien we de strijd die Laaksonen voerde om zijn seksuele voorkeur te verbergen in het oerconservatieve, na-oorlogse Finland, waar hij zich inliet met geheime affaires en clandestiene orgieën. Ook zien we zijn grote liefde Veli en het internationale succes dat hem tot een groots homo-icoon maakte.Nothing Is What it Seems

The Strange Ones
In het programma is ook een aantal spannende, mysterieuze en vermakelijke thrillers opgenomen. Ze zijn heerlijk unheimisch, houden je op het puntje van de stoel of zetten je steeds weer op het verkeerde been. In The Strange Ones zijn twee broers op vakantie. Of toch niet? Al vanaf het begin wordt duidelijk dat er iets niet helemaal klopt aan het verhaal van de jonge Sam en de oudere Nick. Hoofdrolspeler Alex Pettyfer is getransformeerd van lekker ding uit Magic Mike tot een uitstekende en intrigerende acteur.

RiftNa een break-up met zijn ex-vriend Gunnar trekt Einar zich terug in een zomerhuisje op een IJslands schiereiland. Op een nacht belt hij Gunnar met de vraag of hij langs wil komen.

Als de ex-geliefden uitzoeken waar het mis ging, probeert er iemand in te breken. De spanning in Rift loopt op als blijkt dat deze twee zaken nauw met elkaar samenhangen.

B& BAls het getrouwde stel Marc en Fred na een jaar weer opduikt in de B&B van de zwaar christelijke Josh, is dat toch voornamelijk om te pesten: ze hebben een rechtszaak gewonnen over het feit dat Josh hen geen tweepersoonsbed wilde geven.

En de vreugde in B&B lijkt alleen maar groter te worden als de zoon van Josh diep in de kast blijkt te zitten. Maar dan checkt een vage Russische gast in en moeten ze al snel vechten voor hun leven in deze onderhoudende nagelbijter.

In het mooi gestileerde en erotisch getinte Driver rest er uiteindelijk maar één vraag voor de knappe acteurs: Wie is er uiteindelijk nog te vertrouwen? Kade wordt geconfronteerd met de verdwijning van haar man Tae na zijn zakenreis naar Korea en krijgt hulp van Mac, de chauffeur van haar man.

Mac helpt haar een geheim van Tae te ontdekken, maar opent daarmee de doos van Pandora.The Next Generation


Pulse
Olly is verliefd op zijn beste vriend Luke. Maar Luke zal hem nooit zien staan want die is zo hetero als wat. Wanneer Olly vanwege zijn lichamelijke beperkingen een zoveelste operatie moet ondergaan, krijgt hij in Pulse de mogelijkheid om van lichaam te wisselen. Olly kiest in deze gewaagde film met fantasy- en sci-fi-elementen voor een lichaam van een mooie, valide jonge vrouw in de hoop dat Luke nu wel seksueel geïnteresseerd in hem zal zijn. Bijzonder liefdesdrama en een heerlijke variant van het ‘Body Swap’-genre.

ScrewedMikku is zeventien jaar oud, en nog maagd. Als hun ouders weg zijn, probeert zijn grote broer hem aan een buurmeisje te koppelen. Maar dat is geen succes. Waarom is al snel duidelijk als de zelfverzekerde Elias in zijn leven komt.

Vol snedige dialogen, familiaire miscommunicatie en droge humor is Screwed een niet te missen film, die gegarandeerd je humeur opfleurt. Een mooie Finse zomerliefde, wie zou er niet voor gaan? Maar zit vader nu homo-porno te kijken?

Screwed

In Saturday Church worstelt de zachtaardige Ulysses met zijn geloof en identiteit; zijn moeder en vooral zijn dominante tante Rose houden hem nauwlettend in de gaten. In een fantasiewereld vol dans en muziek vindt hij een tijdelijke uitweg. Wanneer hij in de bruisende transgender-gemeenschap terecht komt, ontdekt hij zijn passie voor voguing.

Na een incident op zijn oude school moet Ethan naar Seymour High en sluit zich daar al snel aan bij de Emo’s. Gewapend met zwarte oogschaduw en spelend in de band “Worst Day Ever” zullen ze de strijd moeten aangaan met hun grote vijanden, de onuitstaanbaar positieve christenen die ook hun eigen bandje hebben. Emo the Musical is ongecompliceerd vermaak, die de zwartste dag weer zonnig maakt.And Now for Something Completely Different...


Net als bij leden van onze community zijn er ook films die niet helemaal te labelen zijn. En dat is vooral erg fijn voor de broodnodige afwisseling.

In een appartementencomplex in Zagreb volgen we vier bewoners. Ze zijn al jaren buren, maar mijden elkaar zorgvuldig. Vjeko is homo, en deelt de extreem-rechtse denkbeelden van zijn vader. Door omstandigheden zal hij nu met zijn buurman van Servische afkomst om moeten gaan. The Constitution is een intrigerende aanrader waarin de scheidslijnen van afkeer en vooroordelen minstens zoveel over afkomst gaan als over seksualiteit.


Een groep Brusselse vrienden, allemaal rond de dertig, houdt er een uitgebreid en complex seksleven op na. Maar het lijkt ze er niet gelukkiger op te maken, en al helemaal niet als Hugo komt te overlijden. Iedereen reageert op zijn of haar eigen wijze, en op een kampeer-uitje met de hele groep komt het tot een uitbarsting. De sexy cast van Even Lovers Get the Blues wordt bewogen tot openhartig en boeiend acteerwerk, waarbij alle vormen van seksuele identiteit met grote vanzelfsprekendheid voorbij komen.

Kartik is een jonge fotograaf die al jaren in Mumbai woont. Hij keert terug naar het conservatieve stadje waar hij is opgegroeid om zijn ouders te vertellen dat hij samenwoont met zijn knappe vriend.

Zijn ouders hebben echter een mooi jong meisje voor hem uitgezocht om volgens traditie mee te trouwen. Evening Shadows is een mooie, belangrijke en prijswinnende film over knellende tradities, familiebanden en HLBT-rechten.
 
De jonge regisseur Géraud is uitgenodigd om zijn nieuwste, nogal artistieke, film My Life With James Dean te vertonen in een uitgestorven en trieste badplaats. In deze charmante, bizarre en vermakelijk komedie wordt hij al snel afgeleid door de besognes van de directrice van het festival en door de knappe jongeman die de projectie doet.

Charlie is goed in voetbal. Zo goed zelfs, dat hij door een talent-scout gespot wordt. Dat is mooi voor vader Paul, die via Charlie zijn eigen mislukte voetbalcarrière wil goedmaken. Die droom lijkt in duigen te vallen als Charlie niet langer wil ontkennen dat ze eigenlijk een meisje wil zijn. Met geweldig spel geeft Just Charlie een prachtig beeld van hoe een doodnormaal gezin omgaat met veranderingen.

Wanneer Iyay’s ex-man Jesus komt te overlijden, verzamelt ze haar kinderen om naar de begrafenis te gaan. Haar kinderen (Hubert, die het syndroom van Down heeft, Jude, de transman met liefdesverdriet, en de lummelende Jay) stappen met frisse tegenzin in haar piepkleine busje en gaan op een roadtrip door de Filippijnen. Wat een ernstige reis zou moeten zijn wordt al snel een serie hilarische mislukkingen, omwegen en avonturen, die de familie nader tot elkaar zal brengen. Jesus Is Dead is erg grappig, opbeurend en een feestelijke film voor iedereen.Deeper and Deeper


Het festival biedt zowel entertainment als verdieping; stof tot nadenken en ruimte voor discussie. Dit jaar is er aandacht voor iconen en geschiedenis die er toe doet.Ter ere van de speelfilm Tom of Finland tijdens dit festival eren we de tekenaar van homo-erotische prenten vol hyperseksuele macho’s met een vertoning van de digitaal gerestaureerde klassieker Daddy and the Muscle Academy. Toen homoseksuele kunst nog een stroom van protest ontlokte bij de morele meerderheid, was Tom of Finland’s werk een inspiratie voor homoseksuelen over de hele wereld. Z’n blauwdrukken werden het gezicht van de homo-gemeenschap en werden tot internationaal erkende symbolen van homoseksuele trots. Met een van de weinige bekende interviews met de kunstenaar zelf.

Model, homo-icoon, actrice en zangeres: de androgyne bisschopsdochter Grace Jones is het allemaal. In de jaren tachtig sloeg ze met platen als “Nightclubbing” en “Slave to the Rhythm” een brug tussen disco en new wave. Vandaag de dag heeft ze nog niets van haar magie en pure kracht verloren.

We zien in Grace Jones: Bloodlight and Bami optredens met haar nieuwe, intens persoonlijke werk en volgen haar, van de glamour van Parijs en Londen tot de simpele hut van haar oude buurvrouw in de bergen van Jamaica.

Husein is vierentwintig en van Syrische afkomst. Als vluchteling wacht hij in Istanboel op een mogelijke herplaatsing ergens in Europa. Hij is getrouwd, heeft een jonge dochter, en voor zijn conservatieve familie moet hij zijn  homoseksualiteit geheim houden. Om ruchtbaarheid te geven aan homoseksualiteit onder Syriërs besluit hij mee te doen aan de verkiezing voor Mr Gay Syria. Een intiem, liefdevol en soms schrijnend portret.

Todrick Hall is een Amerikaanse zanger, acteur, danser, regisseur, drag queen, choreograaf, populaire YouTuber, én een voorbeeld voor veel queer jongeren. De openhartige film geeft een kijkje achter de schermen van zijn meest ambitieuze project tot nu toe: de autobiografische musical Straight Outta Oz. De documentaire Behind the Curtain: Todrick Hall is een bijzonder inspirerend portret van een creatief brein.

My Wonderful West Berlin is een historische reis door de eerste, verwarrende, jaren na de Tweede Wereldoorlog tot aan de jaren negentig. De speciale status van de stad, de grote sociale en politieke veranderingen en de ongeremd hedonistische cultuur komen aan bod; van de disco tot de demonstraties.

Ook de donkere kanten krijgen aandacht, van de aids-epidemie tot overmatig drugsgebruik. Een rijk beeld van de vele persoonlijkheden die gezamenlijk de levendige homoseksuele cultuur en geschiedenis hebben gevormd.

Een liefdesverklaring aan de man en zijn werk en een politiek en cultureel tijdsbeeld in The Untold Tales of Armistead Maupin. Geboren verhalenverteller die hij is, is het een genot om naar Armistead Maupin te luisteren.

Zijn leven, van conservatieve jongen in het diepe Zuiden van de Verenigde Staten tot activist en schrijver, voor altijd verbonden met San Francisco, wordt op slimme wijze gecombineerd met de hoofdpersonen uit Tales Of The City.


 Women He’s Undressed
Een visuele parel over de glitter en glamour van de gouden jaren van Hollywood is Women He’s Undressed. Vol schandalen en prachtige anekdotes. Orry-Kelly is een drievoudig Oscar-winnaar en Hollywood-designer wiens kostuums in maar liefst 282 films te zien zijn. Orry leefde als openlijk gay in een tijd waarin Hollywood erg homofoob was. Hoewel er geen bewijs is, suggereren hardnekkige geruchten dat hij een verhouding had met Cary Grant.


Size Does Matter


Ook deze editie mogen de zinnenprikkelende korte films niet ontbreken. Als vanouds is daar weer het populaire programma Advertures in Dating, met verhalen over online dates, cruising en andere seksueel getinte uitstapjes.

Zo proberen Wes en Chris in Cock and Bull 2 op hilarische wijze de seks nieuw leven in te blazen. House of Air is een uitdagende antropologische studie van seksueel gedrag. In Sisak hebben twee Indiase mannen dagelijks oogcontact in de trein, maar durven ze een stap verder te gaan? Les Équilibristes: zon, zee, seks en een maand lang pillen. En het pornografische Call Me A Ghost laat zien dat seks met een geest wel degelijk helpt tegen een depressie.

...Ready For It? Waar op de wereld je ook bent, de smaak van de eerste liefde is overal bitterzoet. Zo zien we dat Willy onder druk wordt gezet om een man te zijn in You’re A Guy! In het obscure rendez-vous hotel Petit Ami ontdekt Jasper een geheim van zijn date. Terwijl voor Aris een bruid wordt gezocht, wordt hij in Pria verliefd op een Westerse jongen en reist de Mexicaanse tiener in The Other Side naar de grens, in de hoop zijn geliefde weer te zien.

2000 Years of Drag: A Musical Odyssey
Verwacht het onverwachte in Weird & Wonderful. Zo is er keiharde actie met echte mannen, hoge hakken, en ware liefde in Hard Way: The Action Musical. We zien meermannen, cowboys en sleazy bars in Rusalka en in Haygood Eats gaat een tv-opname niet helemaal volgens plan. En wie wil er nu niet de glamoureuze en campy geschiedenislessen die 2000 Years of Drag: A Musical Odyssey ons voorschotelt?

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan in The Story of Us: over relaties tussen ouders en kinderen. Zo wordt een etentje met je ouders en je nieuwe vriend ineens heel ongemakkelijk in For the Good Times. Een moeder ontdekt het pornoverleden van haar zoon in Adult en mama regeert in The Whole World over haar graf heen om de wereld mooier te maken.

Call It What You Want; een programma over de dunne grens tussen gay en straight. “Ik moet je wat vertellen.” Een goed gesprek in The Best Moment is een kwestie van timing. De onervaren jongen in Sunday Morning Coming Down gaat cruisen, gesteund door zijn tweelingbroer. Stoere praat komt voor de val in Scred. De spontane kus in Late for Break Time brengt verwarring tussen twee voetballers. Uitgeblust of juist een nieuw begin? In Odd Job Man is iedereen geschikt voor drag.

We zijn allemaal op zoek naar eeuwige liefde, maar soms zit er een houdbaarheidsdatum aan; Dancing With Our Hands Tied. Op een dag is de koek op in No More We, terwijl de mopperende oudere mannen in Curmudgeons elkaar juist de liefde verklaren. Soms wil je ineens wat anders en heb je zoals in Versatile na een jarenlange relatie ineens een top/bottom discussie.Time to Say Goodbye

Mi Mejor Amigo
Het festival zwaait af met de exclusieve wereldpremière van Mi Mejor Amigo, waarin de chemie tussen de twee jonge hoofdrolspelers van het doek spat. Een mooi en goed geacteerd coming of age drama uit Argentinië. Lorenzo is een rustige tiener die in een kleine stad in Patagonië woont. Op een dag komt ene Caíto bij hem en zijn familie wonen. Lorenzo helpt de stoere jongen zich thuis te voelen en nieuwe levens- en liefdeservaringen volgen elkaar in rap tempo op. Prachtige afsluiter van het festival!


 En er is nog zo veel meer te zien! www.rozefilmdagen.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WERNER BORKESMEEST GELEZEN VAN WERNER BORKES

Roze Filmdagen 2018: 21e editie van het Amsterdamse queer filmfestival

Werner Borkes, in Films & boeken op 10 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media