Back to Top
Woensdag 03 juni
86442 users - nu online: 867 people
86442 users - nu online: 867 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Hollandse Nieuwe: Nederlandse mannenkunst eerst


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 19 februari 2018

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Hollandse Nieuwe, wie kent deze op en top Nederlandse uitdrukking niet. Maar ditmaal gaat het niet om nieuwe haring maar om nieuwe kunst met mannen van Nederlandse kunstenaars. Met deze originele titel start Galerie MooiMan male-art een nieuw seizoen van exposities. Ditmaal staan acht kunstenaars centraal met recent werk.


De galerie heeft veel internationale kunstenaars en tijdens een lezing afgelopen zomer in Den Bosch als onderdeel van Nederlands grootste queer expo ooit, Roze Munitie, liet één van de kunstenaars weten dat de aandacht te veel verschuift naar kunstenaars uit het buitenland. Deze expositie is dus zeg maar “The Netherlands first” compleet met Nederlandse vlaggetjes bij de feestelijke opening.

Het aanbod aan kunst in deze expositie is ruim, gevarieerd en uiteenlopend, wat met deze titel ook wel te verwachten is. Fotografie, conceptmatige fotografie en video, schilderijen en beeldhouwwerk in de vorm van een bronzen kandelaar. Het nieuwe werk van een selectie van Nederlands kunstenaars van wie een deel al vanaf het begin door de galerie is vertegenwoordigd. Nieuw daarbij is het bijzondere werk van de jonge en net aan de AKV / St. Joost te ’s-Hertogenbosch afgestudeerde kunstenaar Maurice Nuiten. Van hem zijn foto’s, een video en zijn afstudeercatalogus te zien.

Hollandse Nieuwe: het model

De kaart, het affiche en de metershoge banner in de galerie tonen opvallend een jonge man, een toevallige buurtgenoot, die onlangs voor het eerst samen met vrienden de galerie bezocht tijdens een opening. Per toeval kwam hij in contact met fotograaf Jaap de Jonge die een photo shoot met hem organiseerde. Ruw, puur, onderzoekend naar bodyparts, een blik die verassend is, houdingen en de lijnvoering daarin werden het resultaat van deze shoot. Daarin viel één foto op. Heel bewust is uiteindelijk gekozen voor een beeld van een nog onbevangen jonge volwassene, als in gestrekte houding klaar voor een nieuwjaarsduik, die zich daarmee met al zijn frisheid stort in de kunstwereld van en met mannen.

Een open blik die ook goed past bij de titel Hollandse Nieuwe, want Hollandser kan het bijna niet. Maar het is ook een knipoog naar jongeren om met kunst bezig te zijn, op zoek te gaan en een galerie of kunstbeurs te bezoeken en zo in contact te komen met anderen. Je te laten verassen door wat je niet had verwacht, zoals voor Tim die na de laatste opening nu het beeld is van een uitnodigingskaart.


Hollandse Nieuwe: fotografie

Benno ThomaNaast het fotowerk van Jaap de Jonge, verantwoordelijk voor de foto van de uitnodigingskaart van de expositie, is ook nieuw werk van Benno Thoma, Farrand Bloch en Maurice Nuiten te zien. Topfotograaf Benno Thoma, bekend van zijn serie WET, toont onder andere een nieuwe serie adembenemende foto’s van jonge mannen in combinatie met organische elementen zoals een enorme hoorn van een koe.

Suggestief houdt de in uiterste extase verkerende jongeman het puntig uitsteeksel voor zijn kruis. Als geen ander weet Benno Thomas dit weer te geven in een prachtig, haast mystiek visueel tafereel van praktisch bijna zwart-wit fotografie met nog nét een zweem van kleur.

Bijzonder zijn de experimentele foto’s van de Haagse fotograaf Farrand Bloch. Onder andere vier handgemaakte collages waarin, transparant in lagen, vormen van mannen gewichtloos over elkaar tuimelen en in elkaar lijken te versmelten. Bijzonder omdat dit unieke werken zijn in tegenstelling tot de meeste fotografie die vaak in kleine oplage geproduceerd wordt.
 
Van de in Breda woonachtige beeldende kunstenaar Maurice Nuiten is de foto Keeping up Appearance te zien, die, net als zijn catalogus, onderdeel was van zijn afstudeerproject in 2017. Daarnaast de video van zijn performance Pity Party. In dit artikel geeft hij meer uitleg over de totstandkoming van zijn werk.
 
Hollandse Nieuwe: schilderwerk
 
Drie schilders zijn te zien in deze expositie: fijnschilder Rob de Lange uit Wormer met drie olieverfschilderijen. Zijn werken tonen een voor hem nieuwe techniek waarin hij gelaagdheid gebruikt door middel van transparante transfers uit gedrukte media in combinatie met lagen olieverf. Dit levert prachtige werken op waarin de verassing, de samenloop van hoe lagen op elkaar reageren, mannen laat verschijnen in de meest uiteenlopende, spontaan ontstane omgevingen.

Van Arnhem’s schilder Peter Colstee zijn meerdere experimentele portretten te zien waarbij hij voorzichtig ook een stap maakt naar bijvoorbeeld verwondering door het toevoegen van een sieraad in één van de jongensportretten.
 
Van de uit Leiden afkomstige schilder Jaap van Ek is een nieuwe serie te zien genaamd Rode Oortjes. Fris geschilderd, als Hollandse Nieuwe, toont hij lichaamsdelen waarin zo nu en dan een rood oortje opduikt.

Hollandse Nieuwe: beelden
 
Is een kandelaar gemaakt door een beeldhouwer nu een beeld of een gebruiksvoorwerp? Marcel Julius Joosen maakte eerder een metershoge, bijna empire-achtig aandoende, bronzen vriendschapskandelaar met aan de ene kant het gezicht en de tors van een Europese man, en een de andere zijde van een Afrikaanse man. Tijdens deze expositie wordt voor het eerst een forse, vierarmige kandelaar getoond.
 
De tentoonstelling Hollandse Nieuwe is te zien tot en met 4 maart 2018. Hierna volgen onder andere de exposities Jeugdzonde en Play with me.

 Galerie MooiMan
Noorderstationsstraat 40
9717 KP Groningen
www.mooi-man.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Hollandse Nieuwe: Nederlandse mannenkunst eerst

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 24 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media