Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 935 people
86440 users - nu online: 935 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Pak eens een boek!


door Hans Hafkamp in Columns & Opinie , 28 januari 2018

This article is also available in English


Het staat vast dat mensen, en dan vooral de mannelijke variant van de species, steeds minder tijd aan lezen besteden. Voor mij is deze “ontlezing” een onbegrijpelijk fenomeen. Ik voel me niet op mijn gemak als ik niet één of twee boeken onderhanden heb. Hoe brengen mensen die in een boekenloze omgeving wonen de dag door? Je kan toch niet altijd maar achter de computer zitten of uitsluitend voor de treurbuis hangen?

Tot mijn genoegen verschenen er echter enkele maanden geleden berichten die meldden dat uit onderzoek blijkt dat jongeren weer meer lezen. Niet alle hoop is dus verloren.

Soms lees je in deze ouderwetse informatiedragers iets waarmee je het zo eens bent dat je er een affiche van zou willen vervaardigen en daarmee de stad volhangen. Zo schreef de Engelse historicus A.L. Rowse, die bekendheid verwierf door zijn studie Homosexuals in History uit 1977, op 20 januari 1967 op het vliegveld van Los Angeles in zijn dagboek: “Ik voel een diepe wrok dat mijn zuur verdiende geld in beslag wordt genomen [door de belastingen, HH] voor hulp aan de luilakken van de Luilakken Staat. Ik wil niet dat mijn geld wordt afgeroomd om andermans kinderen te onderhouden."

En "ik houd niet van andere mensen; ik houd bovenal niet van hun kinderen; ik veroordeel ten diepste hun vermenigvuldiging waarmee ze de aarde onbewoonbaar maken. De neukende idioten - ik wil niet voor hun neuken betalen. Ik ben tolerant genoeg om het niet af te keuren dat ze zichzelf vermaken, maar in deze wetenschappelijke tijd hoeft dat niet de betreurenswaardige gevolgen van de bevolkingsexplosie te hebben.”

Rowse was duidelijk geen mensenliefhebber (hij hield meer van katten), maar juist de zure nicht die soms bovenkomt maakt zijn Diaries, die een aantal jaren geleden het licht zagen, tot zulke genoeglijke lectuur. Misschien zouden zijn woorden bovendien eens ter harte genomen kunnen worden door al die potten en nichten die tegenwoordig ook ineens hun genetische materiaal willen doorgeven, maar dat is natuurlijk een politiek incorrecte gedachte.
 
Een andere keer lees je iets, dat vooral de wens wakker roept om meer te weten, of wat het vervolg is geweest. Zo legde Gerard Reve op 2 januari 1968 per brief aan prof. dr. A. de Froe een kwestie voor die hem ogenschijnlijk brandend bezighield: “Het kompt zo: de vraag, hoe bij iemand die conventioneel gekleed is, & van wie dus alleen hoofd & handen onbedekt zichtbaar zijn, vast te stellen of hij een groot, middelmatig of slechts klein Geheim Deel heeft. Er bestaan veel theorieën, die echter in de practijk niet opgaan. Een grote neus en/of grote voeten zouden samengaan met een grote Roede, maar dit is magische symboliek. Ik heb Jongens ontmoet met gewone of zelfs bijna kleine voeten, die toch in het bezit waren van een geduchte Levensboom [...].”

Graag zou je willen weten hoe de “Hooggeleerde Heer” hierop heeft gereageerd, maar zijn antwoord is voor zover mij bekend nooit openbaar gemaakt. Het is de vraag of deze kwestie van formaat voor de Amsterdamse professor hetzelfde belang heeft gehad als voor wijlen onze Volksschrijver. De nichtenwereld zou echter waarschijnlijk op z’n kop staan als ooit blijkt dat De Froe definitief uitsluitsel heeft kunnen geven over deze vraag die ons allen bezighoudt, zelfs degenen die bij hoog en laag volhouden dat “de grootte er niet toe doet, want dat het om het innerlijk gaat.”

Helaas zullen we er, tot het tegendeel is bewezen, van moeten uitgaan dat er geen fysiologische kenmerken bestaan die onthullen welk formaat iemand in zijn pantalon verbergt. Want anders waren daarover ongetwijfeld al hele verhandelingen geschreven.

En die zouden dan ineens ook worden gelezen door al die mensen die nu geen boek of tijdschrift aanraken en die een blogpost van meer dan honderd woorden al een hele uitdaging vinden, zeker als die niet met een veelheid aan foto’s is “opgeleukt.”

Zelf ben ik van mening dat boeken - hoewel ze dan nog wel niet het antwoord op deze existentiële vraag geven - zoveel lering en vermaak bieden, dat ik ze zal blijven verzamelen en lezen. Mocht ik daarbij het antwoord op Reve’s vraag tegenkomen, dan wordt daarvan natuurlijk hier kond gedaan.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN HANS HAFKAMPMEEST GELEZEN VAN HANS HAFKAMP

Pak eens een boek!

Hans Hafkamp, in Columns & Opinie op 02 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media