Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 898 people
86447 users - nu online: 898 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Chemseks wint terrein in gayscene, aantal soa's neemt toe


door Redaktie in Mode & Lifestyle , 26 januari 2018

This article is also available in English


Seks onder invloed van drugs (chemseks) wint steeds meer terrein in een deel van de gayscene nu de prijs van crystal meth daalt. Dit gaat gepaard met een toename van soa's, concludeert de GGD.

"De vraag is of we te maken hebben met het begin van een epidemie, zoals in Londen en Manchester," aldus onderzoeker Henry de Vries, verbonden aan de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en het AMC. "In Engeland, maar ook in de Verenigde Staten komt chemseks veel voor onder mannelijke homoseksuelen."

Chemseks is de verzamelnaam voor seks onder invloed van bepaalde drugs als GHB, mephedrone (bekend als 'miauw miauw') en crystal meth ('tina'). Die worden afzonderlijk of in combinatie gebruikt. Onder invloed van drugs kan seks intenser worden ervaren. "Mensen worden geiler, seks duurt langer en het orgasme is lekkerder," aldus Leon Knoops van Mainline, een organisatie die zich inzet voor de gezondheid van drugsgebruikers. Knoops onderzoekt de chemseksscene vanaf 2012. Hoeveel mensen aan chemseks doen, is onbekend. Het verschijnsel is nauwelijks wetenschappelijk onderzocht.

Amsterdam staat op plek vier van Europese steden met de meeste beoefenaren, achter Brighton, Manchester en Londen, stelt het onderzoek uit 2016 onder 175.000 gebruikers van datingsites voor homoseksuelen.

In een recente studie concludeert de GGD dat 29 procent van de Amsterdamse homomannen op de dating-app Grindr in de afgelopen zes maanden chemseks heeft gehad. Onder homomannen die vorig jaar de soa-poli van de GGD bezochten, was dat 17 procent.

Een onderzoek uit 2016 onder 175.000 gebruikers van homoseksuele datingsites leverde een ranglijst op van Europese steden waar de meeste chemseks plaatsvindt. De enquêtevraag was wie in de voorgaande vier weken drugs had genomen voor seksuele doeleinden.

 1. Brighton (16,3 procent)
 2. Manchester (15,5 procent)
 3. Londen (13,2 procent)
 4. Amsterdam (11,2 procent)
 5. Barcelona (7,9 procent)
 6. Zürich (7 procent)
 7. Berlijn (5,3 procent)
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Chemseks wint terrein in gayscene, aantal soa's neemt toe

Redaktie, in Mode & Lifestyle op 31 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media