Back to Top
Maandag 19 Nov
86212 users - nu online: 1171 people
86212 users - nu online: 1171 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Oostenrijkse rechter maakt weg vrij voor homohuwelijk vanaf 2019


door Redaktie in Historie & Politiek , 19 januari 2018

This article is also available in English


Oostenrijk heeft een streep gehaald door de wet die het sluiten van een homohuwelijk in de weg staat. Het Constitutioneel Hof bepaalde dat partners van hetzelfde geslacht vanaf 2019 mogen trouwen in Oostenrijk.Het hof boog zich op verzoek van twee vrouwen over een wet uit 2009, waarin is vastgelegd dat homostellen alleen geregistreerde partnerschappen mogen aangaan. Trouwen was  in het voornamelijk Rooms-katholieke Oostenrijk niet toegestaan.

Het onderscheid tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk kan echter niet worden gehandhaafd zonder dergelijke stellen te discrimineren, aldus het hof in een verklaring. De woorden 'twee personen van verschillende geslachten' zullen nu uit de wet worden geschrapt.

Sinds 2010 was een geregistreerd partnerschap wel mogelijk. Oostenrijkse partners van hetzelfde geslacht kunnen door de uitspraak met ingang van 1 januari 2019 in het huwelijksbootje stappen.  De Oostenrijkse regering kan nog besluiten de invoering te versnellen.

Christian HöglDe Oostenrijkers scharen zich met het besluit in het rijtje van 15 andere West-Europese landen dat het huwelijk omarmt. Belangenorganisatie Homosexuellen Initiative Wien (HOSI) reageerde verheugd op het besluit. ,"We zijn erg blij", zei HOSI-voorzitter Christian Högl.

Helmut Graupner, advocaat van de vrouwen die de zaak aanspanden, is eveneens blij met de uitspraak. "Vandaag is waarlijk een historische dag", schreef hij op Facebook. Volgens de raadsman is Oostenrijk het eerste land dat een wettelijk verbod op het homohuwelijk schrapt, terwijl andere landen de echtelijke erkenning via de politiek verwezenlijkten.

Na de legalisering van het homohuwelijk blijft het geregistreerd partnerschap ook gewoon mogelijk. Voor zowel homo- als heterostellen. Door beide verbintenissen gelijk te stellen, neemt Oostenrijk de suggestie weg dat er voor de wet verschil is tussen beide.
  
Oostenrijkse rechter maakt weg vrij voor homohuwelijk vanaf 2019

Redaktie, in Historie & Politiek op 19 januari 2018
Je kunt reageren :: Mijn reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):

Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 327, november 2018


Meer uit Historie & Politiek
Meer uit nummer 317
Meer van Redaktie

Black Body


Fetish wear for men

meer info |visit


A. van Ostade Bed & Breakfast


Rooms with all the comfort you may need.

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media