Back to Top
Donderdag 20 juni
86325 users - nu online: 1218 people
86325 users - nu online: 1218 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Printervriendelijke Pagina  
Oostenrijkse rechter maakt weg vrij voor homohuwelijk vanaf 2019


door Redaktie in Historie & Politiek , 19 januari 2018

This article is also available in English


Oostenrijk heeft een streep gehaald door de wet die het sluiten van een homohuwelijk in de weg staat. Het Constitutioneel Hof bepaalde dat partners van hetzelfde geslacht vanaf 2019 mogen trouwen in Oostenrijk.Het hof boog zich op verzoek van twee vrouwen over een wet uit 2009, waarin is vastgelegd dat homostellen alleen geregistreerde partnerschappen mogen aangaan. Trouwen was  in het voornamelijk Rooms-katholieke Oostenrijk niet toegestaan.

Het onderscheid tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk kan echter niet worden gehandhaafd zonder dergelijke stellen te discrimineren, aldus het hof in een verklaring. De woorden 'twee personen van verschillende geslachten' zullen nu uit de wet worden geschrapt.

Sinds 2010 was een geregistreerd partnerschap wel mogelijk. Oostenrijkse partners van hetzelfde geslacht kunnen door de uitspraak met ingang van 1 januari 2019 in het huwelijksbootje stappen.  De Oostenrijkse regering kan nog besluiten de invoering te versnellen.

Christian HöglDe Oostenrijkers scharen zich met het besluit in het rijtje van 15 andere West-Europese landen dat het huwelijk omarmt. Belangenorganisatie Homosexuellen Initiative Wien (HOSI) reageerde verheugd op het besluit. ,"We zijn erg blij", zei HOSI-voorzitter Christian Högl.

Helmut Graupner, advocaat van de vrouwen die de zaak aanspanden, is eveneens blij met de uitspraak. "Vandaag is waarlijk een historische dag", schreef hij op Facebook. Volgens de raadsman is Oostenrijk het eerste land dat een wettelijk verbod op het homohuwelijk schrapt, terwijl andere landen de echtelijke erkenning via de politiek verwezenlijkten.

Na de legalisering van het homohuwelijk blijft het geregistreerd partnerschap ook gewoon mogelijk. Voor zowel homo- als heterostellen. Door beide verbintenissen gelijk te stellen, neemt Oostenrijk de suggestie weg dat er voor de wet verschil is tussen beide.
  


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIE

Oostenrijkse rechter maakt weg vrij voor homohuwelijk vanaf 2019

Redaktie, in Historie & Politiek op 25 januari 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp


Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 334, juni 2019


Meer uit Historie & Politiek
Meer uit nummer 317
Meer van RedaktieRoB


Leather, Rubber & Twisted gear

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media