Back to Top
Maandag 24 Feb
86416 users - nu online: 1092 people
86416 users - nu online: 1092 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Your Daily Male 2018, elke dag een nieuwe man


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 05 januari 2018

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Voor de derde maal presenteert de Groningse Galerie MooiMan de enige scheurkalender ter wereld met de man als thema: Your Daily Male 2018. Hoewel het een typisch Nederlands product als een scheurkalender is, verovert Your Daily Male langzamerhand niet alleen Nederland maar juist ook landen ver daarbuiten.

Zo schrijft The Advocate, het grootste en oudste homotijdschrift van Amerika: “De omvang van kunst in Your Daily Male 2018 is verbluffend groot en gevarieerd. Een adembenemend jaaroverzicht dat doet denken aan de ongelooflijke verscheidenheid aan mannenkunst die er in de wereld bestaat.”

En ook GayStarNews, het grootste Britse HLBT-platform: “Your Daily Male biedt een verfrissend contrast met de slanke, sportschool-gevormde ondergoed-modellen die normaal gesproken de mannenkalenders domineren. Met een enorme verscheidenheid aan artistieke stijlen, presenteert deze kalender vreugdevol mannen in al hun glorie.”

Your Daily Male 2018 is een uniek samenwerkingsproject van tweeënvijftig nationale en voornamelijk internationale kunstenaars met een voorliefde voor de man in de kunst. Een gevarieerd en breed aanbod van kunstenaars, niet alleen uit Europa maar ook uit Canada, Amerika en zelfs Rusland. De kalender wordt uitgegeven met tekst in het Engels, Frans, Duits en Nederlands. Samenstelling, productie en uitgave door Galerie MooiMan, de enige galerie in Noord-Europa met de man als thema en uitgever van eigen kunstboeken.

Op de omslag van deze editie prijkt een serie detailfoto’s van mannelijke borstpartijen. De uitgevers Sandro Kortekaas en Jan van Stralen vertellen over deze keuze: “De borstpartij is een opvallend deel van het mannenlichaam. Slechts een deel daarvan is al voldoende om iets te vertellen over je lichaamsbouw, je leeftijd, en zelfs over je gezondheid. Ze zijn er klein, groot, harig of juist niet, jong of oud, gespierd of het tegenovergestelde. Er wordt veel geparadeerd daar waar je mannen gedeeltelijk of geheel naakt tegenkomt. Laten zien hoe behaard je bent, hoe slank je bent, of trots bent op je omvang. En het heeft allemaal zijn charme. Maar het is slechts een deel van wat er in Your Daily Male te zien is.”

Voor de galerie-eigenaren en samenstellers van Your Daily Male ligt een ruim één kilo zwaar en bijna vijf centimeter dik, kleurrijk boekwerk. “Dit is de derde editie die we samenstellen en dit jaar in een recordtijd. Naast samenstellers zijn we ook de vormgevers van dit produkt, dus behalve het drukken doen we vrijwel alles in eigen beheer. Het is elke keer niet alleen erg inspirerend om te selecteren uit een enorm gevariëerd aanbod van veel en kwalitatief hoogstaande kunst, maar het is ook elk jaar weer bijzonder er een aantal nieuwe kunstenaars bij te kunnen betrekken.

Seva GalkinDaarmee zien we dat de kalender jaarlijks steeds meer bekendheid krijgt. Want buiten Nederland is het systeem van een scheurkalender minder bekend en zijn boekhandels en musea daardoor soms terughoudend. Zo was Gay’s The Word, dé homoboekhandel van Londen, ervan overtuigd dat er geen belangstelling voor zou zijn en zag er twee jaar lang niets in. Tijdens een bezoek aan Londen dit jaar, gaven we er een aantal op proef. En verbaasd dat ze waren over klanten die het juist waardeerden, ze bestelden prompt binnen een week een tweede levering.”

“Maar een product bedenken en maken is nog iets anders dan een product verkopen. Veel mensen vinden de kalender te duur totdat we uitleggen dat die in een kleine, gelimiteerde oplage - zoals dat mooi heet en in dit geval ook toepasselijk is - van slechts duizend exemplaren wordt gedrukt en bovendien geheel in full color is. Want de meeste scheurkalenders zijn zwart-wit en verschijnen vaak in enorme oplages, wat de prijs flink doet zakken. En als dat dan nog niet genoeg argumenten zijn, vertellen we dat naast de verrassing van elke dag een nieuwe man, het maar negen cent per dag is...,” vertellen beide mannen met een brede glimlach.

Daniel Barkley“We weten dat we in een nichemarkt zitten met een produkt van kwalitatief hoog niveau. En als roze ondernemer moet je soms een beetje gek zijn en risico’s durven nemen. Maar het leukste dat we ooit hoorden om een queer product aan de man te krijgen was ‘Steunt elkaar, koopt homo-waar,’ gebaseerd op een socialistische leuze uit de jaren dertig. Maar in feite is dat iets dat nog steeds belangrijk is binnen onze holebi-gemeenschap: elkaar waarderen. Want waarom schrijft The Advocate, Amerika’s grootste homo-platform, al voor het derde jaar in successie uitermate lovend over Your Daily Male en zien we vervolgens dat sommige Nederlandse homomedia er geheel niet over schrijven.

Dat is bevreemdend maar vooral ook verontrustend. Want zo groot is die gemeenschap niet en redacties zouden het juist moeten oppikken. Daarom is het ook goed dat die aandacht er wel is bij sommige Nederlandstalige homomedia, maar we zouden het toejuichen als juist buiten het circuit de redacties van grote kranten erover zouden schrijven als ze jaarlijks een overzicht presenteren van de beste kalenders. Ondanks dat bijvoorbeeld op kunstbeurzen de kalender voornamelijk door vrouwen wordt aanschaft, bereiken we nog niet die maatschappij-brede en tolerante mediabelangstelling. Daarmee realiseren we dat Your Daily Male meer is dan uitsluitend een mooie scheurkalender, maar nog steeds iets zegt over hoe we in de maatschappij naar de man in de kunst kijken en die beoordelen maar misschien ook wel onderbewust veroordelen. Dit neemt niet weg dat 2018 een prachtig jaar gaat worden. Een jaar met in ieder geval 365 dagen mannenkunst.”

Your Daily Male is onder andere te koop bij de galerie, in de museumschop van het Schwules Museum Berlijn en in boekhandels in Nederland en Europa.

De kalender is ook te koop tijdens de First Art Fair van 17 tot 21 januari 2018 in de Passengers Terminal, Amsterdam.

Your Daily Male 2018, Groningen: Studio van Stralen / Galerie MooiMan, 2017, 368 blz., full color, ISBN 9789077957295 | www.mooi-man.nl
www.yourdailymale.nl

 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Your Daily Male 2018, elke dag een nieuwe man

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 10 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media