Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 990 people
86442 users - nu online: 990 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Verborgen genoegens in keurig Genève


door René Zuiderveld in Reizen en weekendtrips , 20 november 2003

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


In herinneringen van jaren terug komt Genève aan het Lac Léman (oftewel zoals wij het noemen: Meer van Genève), steeds weer naar boven als een indrukwekkend mooie, superrijke maar ook een wat al te nette stad. Een stad met internationale allure door de internationale organisaties die zich vestigden in het van oudsher politiek neutrale Zwitserland. Maar ook een stad die op uitgaansgebied diezelfde allure niet heeft kunnen omzetten in een bruisend nachtleven. Teveel kapitaal leek jarenlang juist een rem te zijn op de ontwikkeling van een speelse uitgaanscultuur. Behoudenheid typeerde het nachtleven, burgerlijkheid de dagelijkse uitstraling. Maar, .... niets blijft bij het oude .. En dus ook in Genève niet. Reden om oude herinneringen te toetsen aan de huidige mores in een van de rijkste en duurste steden ter wereld.

Le Phare

Laat je niet afschrikken door de inleiding. De Franstalige Zwitserse stad in het uiterste Zuid-Westen van het land, heeft inmiddels veel meer te bieden dan in de periode dat ondergetekende er enige jaren woonachtig was. Centraal in de stad, in het meer zelf, spuit 500 liter water per seconde 140 meter hoog de lucht in, met een snelheid van 200 kilometer per uur. De fontein is wel het meest bekende, en steeds weer indrukwekkende, herkenningsteken van Genève.
Niet dat de vieille ville geen charme heeft, of de oudere wijken zoals le Paquis aan de ene kant en les Eaux Vives aan de andere kant. Of de musea, die variëren van moderne kunst tot het museum van het Rode Kruis.

Iedere touristengids geeft voldoende informatie om het heden en verleden van de calvinistische stad te leren kennen.

Laten wij ons hier maar gewoon storten op de gay scene, die in de eerste de beste rondleiding zeer waarschijnlijk niet direct aan de orde komen.Een van die oude herinneringen is La Garçonnière, een nachtclub die iedere avond travestieacts presenteerde. Jarenlang het lichtpunt in het nachtleven met de in die tijd verplichte Mireille Mathieu- of Nana Mouskouri-imitaties. Druk, maar meer omdat niet iedereen al zin had om naar huis te gaan. Inmiddels is de vermaarde club door de moderne tijd ingehaald, maar z’n reputatie is bepaald nog niet vergeten. Natuurlijk zijn er meer kroegen die niet meer bestaan, terwijl ze juist toen de enige uitgaansmogelijkheden waren. Enkele oases in een stad die het voor een groot deel ‘s nachts ook moest hebben van flaneren over de boulevard en in het park.Het zuidelijke karakter en het klimaat nodigden daar zeker ook eerder toe uit. La Concorde aan de Rue de Berne 3, bij het station, bestaat nog steeds. Een kwart eeuw heeft niets kunnen veranderen aan de uitstraling van het dagcafé/brasserie. Het heeft iets provinciaals en lijkt niet helemaal in nauw contact met de huidige tijd. Ook La Bretelle, Rue des Etuves 14, heeft historische charme, maar dan van een heel andere orde. Het waant je er in Parijs, in de tijd dat het accordeon iedere nacht zijn geluiden liet horen. Alleen al het straatje doet je aan de lichtstad in Frankrijk denken.

Vlakbij is de allernieuwste aanwinst te vinden: de supersympathieke dag/avondtent Le Phare (Rue Lissignol 3). Een nieuwe kroeg in een rijke stad roept direct visioenen op van strak, design, modern en daarom vaak koud. Le Phare is precies het tegenovergestelde; allerlei meubels bij elkaar gezocht geven een sfeer van gezelligheid en warmte.De alternatieve scene dus; een regelrechte verademing. Werkelijk een bezoekje waard; alleen al om bediend te worden door het aantrekkelijke mannelijke personeel (dat elkaar met warm weer zelfs buiten op straat een haarknipbeurt met de tondeuze geeft). Iedere avond open tot 2 uur ‘s nachts.

Andere kroegen die zich gegarandeerd op het bezoek van een toerist verheugen: Nathan (Rue Baudit 6) en Twins (Rue Chaponnière 8).

Trois Cent Soixante (360)

Genève is een stad waar je met plezier en gemak uren wandelt. De grote warenhuizen zien er uitnodigend uit. Maar ook de etalages van andere zaken brengen je kooplust op gang, totdat je de ingewikkelde omrekenkoers van de Zwitserse frank naar de euro maakt. Dan toch maar gewoon ergens gaan zitten en een drankje nemen; of een lunch, die voor Nederlandse begrippen trouwens eerder op een warme maaltijd lijkt. Restaurants, brasseries in overvloed.


En zeer velen daarvan zijn meer dan homovriendelijk. Ze staan allemaal op de Geneefse gay map die wordt uitgegeven door Dialogai, de organisatie die op een groot aantal gebieden actief is: ontmoetingsgroepen, gezondheid, politiek, maatschappij enz.

Bovendien organiseert Dialogai voor de tweede keer een homo/lesbisch filmfestival (dat dit jaar plaatsvindt van 20 oktober tot 2 november - zie ook www.festival-gai-lesbien.ch).

Dialogai is te vinden aan de Rue de Navigation 11-13 (www.dialogai.org).


Er is ook een tweede organisatie die zich actief stort op het Geneefse homoleven. Association Trois Cent Soixante (oftewel 360) is onder te verdelen in drie segmenten: allereerst is er het 360 magazine dat tot voor kort tweemaandelijks verscheen maar vanaf deze herfst iedere maand verkrijgbaar is. Een serieus tijdschrift dat allerlei culturele, maatschappelijke en politieke onderwerpen op intelligente en serieuze manier onderhanden neemt. Dan is er de “sociale” kant van 360, met o.a. een ouderengroep, een transgenderontmoetingsplek, juridische hulp (van Nederlandse afkomst), psychologische hulp en een internationale homogroep.In Genève wonen zo’n 200 verschillende nationaliteiten, die een derde van de totale bevolking uitmaken. Zeer velen van die internationale gemeenschap hebben grote moeite met de voertaal Frans. De groepen die 360 twee keer per maand organiseert worden dan ook druk bezocht.
En als derde “poot” is er Fever, de afdeling die tot de verbeelding sprekende feesten en evenementen organiseert.

Halverwege augustus, vlak na een periode van meer dan tropische hitte, presenteerde Fever een zomerfeest onder de verfrissende titel Pingouins dans les champs, hiver méchant. Een tuinfeest, zowel binnen als buiten, voor homo, lesbo en hetero die zich in de gay scene op zijn gemak voelt. (Zie ook www.360.ch)
Gelukkig zijn er regelmatig dergelijke feesten, want aan goedlopende nachtclubs of disco’s is helaas een gebrek (maar probeer wel Le Prétexte aan de Rue du Prince 9).

Lezen

Op de plek waar vroeger een erotische boekenwinkel was gevestigd (Rue des Bains 23) is sinds heel kort O Mots Doux geopend, de bijzonder sympathieke homoboekenwinkel. Tot nu heeft de zaak een bescheiden collectie, maar je zult er gegarandeerd iets vinden. Nederlandse boekhandels hebben nauwelijks een Franse collectie, dus O Mots Doux is alleen al daarom een feest voor de lezer die ook Frans beheerst. Je krijgt bovendien een op maat gesneden rondleiding door de winkel over twee etages.

Met je pas aangeschafte literatuur is het ontspannen zitten op een bankje in een of ander park, of op de boulevard aan het meer. Zo nu en dan opkijken van de pagina’s om te genieten van flanerende jongens, mannen en heren. Meerdere plekken in de stad staan bekend om hun cruising faciliteiten; zoals in het prachtige park Mon Repos (aan het meer), in het zwembad Bains des Paquis (aan een pier in het meer), meerdere parken en openbare toiletten.En nou niet klagen dat je je hebt verveeld. Er is meer dan genoeg te doen in Genève; je moet er alleen wat meer voor doen dan in iedere andere grote stad waar de homocultuur je wat opzichtiger onder de neus wordt gehouden.
En tot slot mag je een bezoekje aan Substation niet overslaan - laat je verrassen. Of kijk alvast even op www.subinfo.com
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Verborgen genoegens in keurig Genève-


Reactie van oiet dd. 10 augustus 2006
ja geneve is leuk, lekker volks ook!


GERELATEERDMEER VAN RENé ZUIDERVELDMEEST GELEZEN VAN RENé ZUIDERVELD

Verborgen genoegens in keurig Genève

René Zuiderveld, in Reizen en weekendtrips op 26 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 146


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media