Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 955 people
86442 users - nu online: 955 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Harvard-universiteit eert Elton John voor zijn aids-activisme


door Redaktie in Algemeen , 13 december 2017

This article is also available in English


Begin november kreeg Elton John tijdens een feestelijke bijeenkomst aan de Harvard-universiteit te Cambridge, Massachusetts, de Harvard Foundation’s Peter J. Gomes Humanitarian Award uitgereikt.

Deze prijs werd hem toegekend als eerbetoon voor het werk dat hij met de Elton John AIDS Foundation (EJAF) heeft verzet ter ondersteuning van innovatieve hiv-preventie, voorlichtingsprogramma’s, directe zorg en ondersteuningsdiensten voor mensen die met hiv leven. Elton John richtte de EJAF in 1992 in de Verenigde Staten en een jaar later in Engeland op. De stichting heeft tot nu toe zo’n 385 miljoen dollar bij elkaar gebracht en daarmee hiv- en aids-projecten in minstens vijenvijftig landen ondersteund.

Elton John werd voor zijn aids-activisme geïnspireerd door zijn contacten met Ryan White en diens familie. Ryan White (1971-1990) was een Amerikaanse tienerjongen, die door een bloedtransfusie met hiv besmet was geraakt. Nadat deze diagnose in december 1984 was gesteld, kreeg hij met veel discriminatie te maken. Niet allen werd hij van school verwezen, maar er werden zelfs schoten door de ramen van zijn huis afgevuurd. Ryan en zijn familie namen deze terreur echter niet gelaten, maar weerden zich offensief in de publiciteit.

Hij werd een regelmatige gast in de talkshow van Phil Donahue en vele beroemdheden, onder wie Greg Louganis, Michael Jackson, Elton John en Nancy en Ronald Reagan, traden samen met hem voor het voetlicht om daarmee in het openbaar het stigma te bestrijden, dat op omgang met mensen met aids rustte.

In de jaren tachtig werd aids namelijk nog vooral gezien als een “homoziekte” en daarom als een “homoprobleem,” dat de homo’s zelf maar moesten oplossen en waarover politici zich daarom niet te veel het hoofd hoefden te breken. De diagnose van Ryan White en diens openlijke omgang ermee zorgden voor een belangrijke verschuiving in de publieke opinie te Amerika.

Elton John bezocht Ryan White nog toen hij in het ziekenhuis op zijn sterfbed lag. In zijn toespraak te Harvard vertelde hij dat het feit dat hij van dichtbij zag hoe Ryan en zijn familie tegenslag en discriminatie tegemoet traden, “me inspireerden mijn eigen leven een draai te geven. Ryan was de vonk die me hielp van mijn verslavingen te genezen en die me ertoe leidde de Elton John AIDS Foundation te beginnen.” De faam en het succes in de muziekindustrie hadden namelijk ook een schaduwzijde gehad, zo bekende Elton John in Harvard: “Geluk werd ongrijpbaar en de duisternis sloop binnen. Gedurende deze ontwikkeling verloor ik mijn eigen menselijkheid in een beerput van buitensporigheid, drugs, alcoholverslaving, een eetstoornis en egocentrisme.”

Door zijn betrokkenheid bij het lot van Ryan en de mogelijkheden die hij daardoor zag zich voor humanitaire doeleinden in te zetten “kreeg mijn leven een geweldige nieuwe betekenis en relevantie,” zei hij. “Tegenwoordig is het mijn missie andere mensen te helpen hun eigen menselijkheid en die van anderen te omhelzen. Het is de machtigste en positiefste kracht in de gehele wijde wereld.”

Elton John gaf toe dat er ook nu nog vele obstakels zijn op de weg naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen dezelfde mogelijkheden heeft. Hij verwees onder andere naar het toenemende geweld tegen transgender mensen, waarna hij echter verklaarde: “Ik beloof u, we kunnen dit overstijgen en mensen verheffen. We kunnen ons verenigen, we kunnen de wereld veranderen. Het begint allemaal met het omarmen van onze gemeenschappelijke menselijkheid. Dat is de sterkste kracht op aarde. Ik beloof u dat ik nooit zal opgeven, en ik hoop dat u nooit opgeeft. We moeten dit allemaal samen doen.”

De toespraak van Elton John werd met een staande ovatie begroet en de tweedejaars Harvard-studente Kacey Gill verwoordde daarna het algemene gevoel in de zaal: “Er zijn erg weinig mensen op deze wereld, die het licht kunnen verpersoonlijken als we door duisternis zijn omgeven. Dank u dat u die mens bent. Dank u voor het besteden van uw tijd, uw geest en uw hart aan het verspreiden van dat licht, altijd en overal waar u heengaat.”
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Harvard-universiteit eert Elton John voor zijn aids-activisme

Redaktie, in Algemeen op 16 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media