Back to Top
Dinsdag 16 Oct
86202 users - nu online: 1408 people
86202 users - nu online: 1408 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Onderzoek gezichtsherkenning ‘doodeng’


door Redaktie in Algemeen , 24 november 2017

This article is also available in English


Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford Universiteit stellen dat ze door gezichtsherkenningstechniek met vrij grote zekerheid kunnen vaststellen of iemand lesbisch of homo is. COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van een ‘doodeng onderzoek’.

“Als dit blijkt te kloppen, vind ik het een doodeng onderzoek”, reageert Ineke. “En wat heb je er in vredesnaam aan? Laat ze onderzoeken hoe je homofobie aanpakt!” “Je moet er niet aan denken dat dit soort techniek in de verkeerde handen komt van regimes in Tsjetsjenië of Iran, waar LHBTI’s vervolgd worden. Wat ons betreft moeten mensenrechtenclubs, overheden en sociale media zulke technieken aan banden leggen om de gevaren zo veel mogelijk te beperken,” aldus Tanja Ineke.

De COC voorzitter wijst er op dat onderzoekers eerder meenden een methode te hebben gevonden om vast te stellen of iemand LHBTI is, maar dat dit later vaak toch niet bleek te kloppen. Ineke wijst op tekortkomingen aan het huidige onderzoek. Zo is alleen gekeken naar witte mensen die ‘uit de kast zijn’ en lijkt het onderzoek biseksuelen buiten beschouwing te laten.

Onderzoekers Michal Kosinski en Yilan Wang van de Stanford Universiteit zouden hebben ontdekt dat een door hen ontwikkeld computeralgoritme in 81 procent van de gevallen correct een homoman kan herkennen en in 74 procent van de gevallen een lesbische vrouw. Het computeralgoritme zou daarmee beter scoren dan mensen, want die wisten maar in 61 procent van de gevallen een homoman te herkennen en in maar 54 procent van de gevallen een lesbische vrouw.

Het computerprogramma scoort zelfs nog beter als er van de personen meerdere foto’s beschikbaar zijn. In dat geval scoort het algoritme bij de homomannen 91 procent en bij de lesbische vrouwen 83 procent. Er werden voor het onderzoek 35.000 foto’s gebruikt van de gezichten van voornamelijk blanke mannen en vrouwen van Amerikaanse datingsites.

De onderzoekers komen zelf ook tot de conclusie dat hun onderzoeksresultaten een gevaar kunnen betekenen voor de privacy en veiligheid van LHBTI’s, omdat bedrijven en staten steeds meer gebruik maken van computeralgoritmes om het privéleven en de opvattingen van mensen in kaart te brengen.
  

Rubrieken:

Amstelveen wordt een regenboog-gemeente


Icarus Rickarus wil naar de Uitdekastmarkt


Help Mee! Materiële herinneringen aan de homo-horeca gezocht


Verkiezing Mister Leather Netherlands 2019


Zorgen om tientallen onbehandelde hiv-patiënten onder internationale studenten

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 326, oktober 2018


Meer uit Algemeen
Meer uit nummer 315
Meer van Redaktie

NCADAM


regular safe sex parties

meer info |visit


Dirty Dicks


Well-know great leather & cruise bar

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media