Back to Top
Woensdag 11 Dec
86388 users - nu online: 1179 people
86388 users - nu online: 1179 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
LHBTI’s in Azerbeidzjan weer vrijgelaten


door Redaktie in Historie & Politiek , 18 november 2017

This article is also available in English


Met razzia’s werden ruim vijftig (veronderstelde) LHBTI’s in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe afgelopen weken door de politie doelgericht opgespoord en opgepakt, zo melden diverse bronnen in de regio. In de gevangenissen werden ze mishandeld, o.a. met gedwongen medisch onderzoek. Ook kregen ze boetes en werden mensen gedwongen om gegevens van hun mobiele telefoon af te geven.


Het is moeilijk om het exacte aantal opgepakte LHBTI’s aan te geven, maar op grond van informatie uit de regio komt ILGA-Europe tot de conclusie dat in de tweede helft van september minstens vijftig mensen zijn opgepakt.

“ILGA-Europe maakt zich grote zorgen over het lot van de slachtoffers van de razzia’s”, zegt Evelyne Paradis, directeur van ILGA-Europe, de Europese LHBTI-organisatie. “Het vervolgen van mensen op grond van hun veronderstelde seksuele gerichtheid of genderidentiteit is een flagrante schending van het Europese Handvest voor de Rechten van de Mens. LHBTI’s die nu nog gevangen zitten, dienen daarom onmiddellijk vrijgelaten te worden en een onafhankelijk onderzoek naar deze razzia’s is noodzakelijk”.
Bronnen in de regio onderstrepen dat er geen direct verband is tussen de vervolging van LHBTI’s in Azerbeidzjan en de vervolging in Tsjetsjenië.

Samed Rahimili, een van de advocatenInmiddels heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van Azerbeidzjan bekend gemaakt dat alle arrestanten zijn vrijgelaten. De vrijlating volgde op protest van tal van mensenrechtenorganisaties en van diverse buitenlandse overheden. Het is niet duidelijk of de arrestanten later alsnog zullen worden vervolgd. Ook is er geen reden om aan te nemen dat het offensief van de regering van Azerbeidzjan tegen de LHBTI-gemeenschap hiermee ten einde is.

In een verklaring bevestigt Human Rights Watch de LHBTI-vervolging in Azerbeidzjan. HRW komt op basis van gesprekken met slachtoffers en hun advocaten tot de conclusie dat de politie sinds half september tientallen mensen op grond van dubieuze aanklachten heeft opgepakt, gemarteld en gedwongen om informatie over andere LHBTI’s te geven. Human Rights Watch heeft gesproken met mensen die verhoord zijn door Bandotdel, de politie-eenheid die zich met georganiseerde misdaad bezighoudt. Zij melden martelingen, waaronder fysiek geweld en het toepassen van elektroshocks. Advocaten van de arrestanten melden dat de politie ook transvrouwen heeft kaalgeschoren.

Eén van de slachtoffers heeft tegen Human Rights Watch gezegd dat hij gemarteld werd, omdat Bandotdel-agenten niet tevreden waren over zijn antwoorden: “Ik wist ze geen antwoord te geven op hun vragen. Drie agenten dwongen me om mijn kleren uit te trekken en brachten me naar een andere kamer, waar ik op een stoel gezet werd. Er waren ongeveer tien agenten in die kamer. Gedurende zeven of acht minuten hebben ze me elektroshocks gegeven.”

Op naar Azerbeidzjan, of toch maar niet...

De autoriteiten van Azerbeidzjan ontkennen de klopjacht niet. Human Rights Watch meldt dat het Openbaar Ministerie op 2 oktober bevestigd heeft dat 83 mensen zijn opgepakt. De arrestaties worden gerechtvaardigd door te wijzen op klachten van burgers over schendingen van de publieke moraal en bedreigingen voor de volksgezondheid.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

LHBTI’s in Azerbeidzjan weer vrijgelaten

Redaktie, in Historie & Politiek op 23 november 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 340, december 2019

bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media