Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 843 people
86440 users - nu online: 843 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Homovluchtelingen


door De Ket in Columns & Opinie , 06 november 2017

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, De asiel- en immigratiecrisis in Europa is nog lang niet achter de rug. Het onderscheid tussen vluchtelingen en economische of transitmigranten mag dan wel op papier tamelijk duidelijk zijn, in de praktijk is het voor bevoegde ambtenaren vaak een hele opgave om het verhaal dat de vluchteling /immigrant schetst, aan de waarheid te toetsen.

Een aartsmoeilijke job, die van de personen die de dossiers behandelen een hoop menselijkheid vraagt, terwijl ze vaak ook hun frustratie moeten kunnen verbijten wanneer al vlug blijkt dat het verhaal van de persoon voor hun neus bijna compleet verzonnen is.

Nog moeilijker lijkt het om vluchtelingen een verblijfsvergunning te geven omdat ze in hun eigen land riskeren vervolgd te worden omwille van hun homoseksuele geaardheid. Terecht mogen zij een verblijfsvergunning krijgen. Maar vaker en vaker duiken verhalen op van “homo-vluchtelingen” waarvan de bevoegde immigratiedienst van mening is dat ze “niet homoseksueel genoeg zijn” en dus vooralsnog geen verblijfsvergunning krijgen.

Niemand lijkt er uit te zijn wat nu net de criteria zijn van “genoeg homo zijn.” In Nederland werd een aanvraag voor gezinshereniging afgekeurd omdat de man in kwestie er een vrouw en kinderen op nahield in zijn geboorteland. De advocaat was van mening dat “zijn cliënt in zijn geboorteland niet anders kon dan te trouwen om niet verstoten te worden door zijn familie.” Plausibel, maar als die “homo-vluchteling” ook aangeeft om vrouw en kinderen te laten overbrengen naar Nederland, dan kan men de autoriteiten niet verwijten zich terughoudend op te stellen.

Vanuit linkse middens in Europa gaan er meer en meer stemmen op om in die landen waar ze het niet zo op homorechten hebben begrepen, zoals Tsjetsjenië, die homo’s de mogelijkheid te geven om in hun eigen land asiel aan te vragen, om de status van “homo-vluchteling” te krijgen. Hoewel de bedoelingen nobel en humaan lijken, hoeft men geen universitair diploma te hebben om te zien dat dit een stormvloed aan asielaanvragen zou kunnen opleveren, waarbij het allesbehalve gemakkelijk zal zijn om het homoseksuele kaf van het koren te scheiden.

De vraag is of dit de oplossing is, om homo’s te laten overbrengen naar veiliger oorden zoals Europa. Er is in de wereld een hoop ellende en we kunnen niet iedereen die het moeilijk heeft naar onze contreien overvliegen, met de valse belofte op een beter leven. De ambitie om de wereld op die manier te verbeteren is niet realistisch en getuigt van een wereldvreemde visie.

En terwijl we druk bezig zijn om homo-vluchtelingen een kans te geven, nadat we er eerst uit zijn of ze al dan niet wel homoseksueel genoeg zijn, moeten we in eigen land, in Europa en in de Verenigde Staten blijven vechten om onze rechten en verworvenheden te behouden. Ook dat vraagt energie en als we dit niet nauwgezet in de gaten houden, dan riskeren we heel wat te verliezen. Soms duikt er een frappant geval van homofobie op, maar de meeste gevallen gebeuren sluiks en onderhuids.

En dat is niet zonder gevaar. Voor we het beseffen, worden we weer in de verdomhoek geduwd. Voor we homo-vluchtelingen dus een veiliger leven beloven in ons land, moeten we meer dan ooit de voelsprieten uitsteken en de vinger aan de pols houden over onze eigen, reeds verworven rechten. De vanzelfsprekendheid waarmee we die “vanzelfsprekendheid” zo ophemelen, is gevaarlijk en kan zo terug in ons gezicht ontploffen. Er is dus nog veel werk aan de winkel!

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Homovluchtelingen

De Ket, in Columns & Opinie op 09 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media