Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 825 people
86447 users - nu online: 825 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
120 BPM visualiseert de vrolijke doemsfeer van de strijd tegen aids


door Werner Borkes in Films & boeken , 02 oktober 2017

This article is also available in English


De film 120 battements par minute, ook uitgebracht onder de afkorting 120 BPM, vertelt een aangrijpend verhaal over liefde en vriendschap tegen de achtergrond van de strijd tegen aids in Parijs aan het begin van de jaren negentig.

Terwijl aids al tien jaar slachtoffers maakte, werden in navolging van New York ook in Europa afdelingen van Act Up opgericht om aandacht voor medicijnen en voorlichting af te dwingen. In 120 PBM sluit Nathan zich aan bij de activisten, waar hij Sean leert kennen. Terwijl ze verliefd worden voeren ze samen actie tegen de maatschappelijke en politieke onverschilligheid rond aids.

Wat doe je als je leven wordt bedreigd door een mysterieus virus dat zich in razend tempo verspreidt in je vriendengroep? Terugvechten door confronterende protesten, bedacht na dynamische discussies, maar ook door met dezelfde intensiteit te feesten en te neuken.


De film begint te midden van de aids-crisis die Frankrijk teisterde in de jaren tachtig en negentig, vertelt vanuit het standpunt van de activisten van Act Up (AIDS Coalition to Unleash Power). Medicijnen werden wel ontwikkeld, maar kwamen niet snel genoeg beschikbaar waardoor mensen onnodig dood gingen. De militante beweging probeerde de epidemie op zo spectaculair mogelijke wijze onder de aandacht te brengen, om betere zorg af te dwingen, maar ook een versnelling van toegang tot hiv-medicatie en meer preventie.

Dit zou wel eens de meest energieke film over ziekte ooit kunnen zijn. Zoals de titel doet vermoeden, is het een verhaal over harten die voluit kloppen. Of het nu tijdens een stomende vrijpartij is of bij een gewaagde protestactie. 120 bpm is bovendien ook het tempo van de house-muziek waarop de personages in de discotheek hun zorgen wegdansen. De stofdeeltjes die boven hun hoofden zweven en geleidelijk aan in virussen veranderen zijn een schitterende visuele vondst van regisseur Robin Campillo (Eastern Boys), die zo de vrolijke doemsfeer van de film perfect in een beeld samenvat. Als voormalig actief lid van Act Up-Parijs weet hij de kijker de energie van de tijd en de organisatie te laten voelen alsof je er bij bent.

De tomeloze vitaliteit en gedrevenheid van Act Up is de grote troef van deze film. De bevlogenheid werkt aanstekelijk, de rumoerige vergaderingen zijn inspirerende snelcursussen in shock marketing. Act Up heeft niet alleen een magnetisch effect op de kijker, maar ook op de hiv-negatieve Nathan, die geïntrigeerd raakt door de Sean. Deze flamboyante activist is al een tijd ziek, hetgeen hun relatie intenser maakt. Naarmate zijn gezondheid afbrokkelt wordt Sean’s politieke strijd een persoonlijk gevecht op leven en dood.

Hoewel de film zich afspeelt in de jaren negentig is het onderwerp nog steeds actueel, want slechts zesenveertig procent van alle mensen met hiv wereldwijd krijgt hiv-remmers. De farmaceutische industrie houdt de medicijnprijzen kunstmatig hoog, waardoor er niet genoeg geld is om alle mensen met hiv te behandelen. En dichter bij huis is de beschikbaarheid van PreP nog altijd een heet hangijzer.120 BPM is op het filmfestival van Cannes met een staande ovatie ontvangen en bekroond met de Grand Prix, die voor de gelegenheid ook wel de “Palme du Coeur,” de hartenpalm, werd genoemd. De film won tevens de Fipresci prijs én de Queer Palm.

120 BPM draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WERNER BORKESMEEST GELEZEN VAN WERNER BORKES

120 BPM visualiseert de vrolijke doemsfeer van de strijd tegen aids

Werner Borkes, in Films & boeken op 05 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media