Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 1034 people
86440 users - nu online: 1034 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Gert Hekma neemt afscheid van de Universiteit van Amsterdam


door Redaktie in Algemeen , 12 september 2017

This article is also available in English


Sinds 1984 was Gert Hekma het boegbeeld van homo- en lesbostudies aan de Universiteit van Amsterdam. Dit jaar gaat hij met pensioen. Op 30 juni nam hij officieel afscheid van de afdeling sociologie en antropologie van de UvA en op 20 september neemt hij met het uitspreken van de jaarlijkse Mosse-lezing afscheid van de opleiding homo en lesbische studies.

In 1984 - als officiële opvolger van een interfacultaire werkgroep Homostudies die vanaf 1978 actief was - werd deze opleiding in het leven werd geroepen.  “De aanzet was een internationaal congres over homoseksualiteit dat een groot succes werd. We organiseerden dat vanuit de Rooie Flikkers, een club van radicale activisten. Daarmee werd het thema op de kaart gezet,” vertelde hij onlangs in een interview met Caspar Pisters in Het Parool.

Hoewel hij geliefd was bij zijn studenten, hebben collega-wetenschappers en bestuurders soms problemen met hem omdat hij geen blad voor de mond neemt en het niet nodig vindt te verbloemen dat homoseksualiteit ook met seks en niet alleen met identiteit te maken heeft. Tijdens een Engelstalig symposium dat op 15 en 16 juni ter gelegenheid van zijn afscheid werd georganiseerd kwamen bijvoorbeeld onderwerpen aan de orde als “Male Prostitution 1900-1950,” “Fags and Whores – between Slut Shaming and Homophobia” en “The democratic darkroom: Pleasures and risk in Amsterdam’s gay sex scene.”

Gert Hekma was in 2002 een van de oprichters van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Het is dus een daad van eenvoudige rechtvaardigheid dat hij in het jaar van zijn universitaire afscheid de zestiende Mosse-lezing houdt.

De titel van zijn voordracht luidt Een halve eeuw homo-acceptatie uit de kast: Van onbereikbaar ideaal tot ontoereikend perspectief. Hekma belicht dat er vanaf 1967 binnen nog geen halve eeuw van alles veranderde voor homo’s en lesbo’s. Nederlanders zien homoseksualiteit nauwelijks meer als abject, als een zonde, een misdrijf, een ziekte. Afwijzende opvattingen zijn onacceptabel geworden. Een nieuwe werkelijkheid heeft de oude ingehaald. Maar wat homo-acceptatie betekent, blijft een vraag waarop één antwoord niet past.

Homo en hetero zijn elkaar gaan “accepteren” als gewoon hetzelfde – of gewoon maar niet hetzelfde – of hetzelfde maar nooit gewoon. Had Gerrit Komrij gelijk toen hij in de Mosse-lezing van 2008 zei dat de mensen in Nederland geen flauw idee hebben van wat acceptatie betekent? Maar wie wel dan?

De Mosse-lezing vindt op woensdag 20 september plaats van 17.30 tot 18.30 uur in het Theater van het Woord op de zevende etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143. Voorafgaand aan de Mosse-lezing 2017 wordt om 15.00 uur bij IHLIA een expositie over de Rooie Flikkers en Homostudies UvA geopend, die de titel Eén jurk zegt meer dan duizend woorden draagt. Plotseling waren ze daar in 1975: een groep homo-activisten in Nijmegen die zichzelf flikkers noemden en die provocerend in jurkjes rondliepen.

Rooie Flikkers noemden ze zich: Rooie omdat ze links waren en omdat ook links moest veranderen, flikkers omdat ze genoeg hadden van de “homo die het wel mocht zijn, maar vooral niet mocht doen.” Tussen 1975 en 1980 zorgden ze eerst in Nijmegen en later in Amsterdam voor een groeiende homotrots. Binnen de homobeweging lag hun grootste verdienste, maar ze zorgden ook voor assertiviteit in de universiteiten met Homostudies.
Optreden van de flikkertheatergroep in 1978, met Gert Hekma
De tentoonstelling Eén jurk zegt meer dan duizend woorden geeft een beeld van de zoektocht naar een eigen identiteit, naar bewustwording, naar het vormgeven van de noodzaak tot verandering. De periode van onrust leidde tot een grote groep zelforganisaties onder de roze vlag van het Roze Front.

De tentoonstelling Eén jurk zegt meer dan duizend woorden is tot en met 3 december te bezichtigen in de expositieruimte op het IHLIA-plein op de derde etage van de Centrale OBA, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige brochure, die is geschreven door Martien Sleutjes, IHLIA-vrijwilliger historisch onderzoek en lange tijd redacteur van het tweemaandelijkse wetenschappelijke en culturele tijdschrift Homologie, dat van 1978 tot 1997 verscheen en waarbij ook Gert Hekma actief als medewerker was betrokken, zoals hij dat nu nog steeds bij Gay News is.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Gert Hekma neemt afscheid van de Universiteit van Amsterdam

Redaktie, in Algemeen op 15 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media