Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 992 people
86442 users - nu online: 992 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:







Printervriendelijke Pagina  
Herdenking honderdste geboortedag Wim Sonneveld


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 09 september 2017

This article is also available in English


Op 28 juni was het honderd jaar gelden dat de cabaretier, zanger en acteur Wim Sonneveld (1917-1974) werd geboren. Ter hendenking van dit heuglijke feit werd op die dag de Amsterdamse brug 175, die in de Marnixstraat ligt en de Leidsegracht overspant en tot dan toe officieus de naam Marnixbrug droeg, officieel omgedoopt tot Wim Sonneveldbrug. De naamplaat werd onthuld door onder anderen André van Duin.

Wim Sonneveld behoort volgens sommige kenners tot de grootste artiesten die Nederland ooit heeft gekend. Zijn liedjes en conferences zijn nog altijd geliefd. Hij is van grote invloed geweest op de Nederlandse theater- en liedcultuur. Een recensent omschreef hem ooit treffend als “een poëtisch chansonnier, trefzekere karakterspeler en ordinaire moppentapper.”

Naast dit alles was hij ook homo en hoewel hij nooit officieel uit de kast is gekomen, was dit op een gegeven ogenblik algemeen bekend. Dit leidde soms tot curieuze situaties. Zo gniffelde de programmamaker Joop Reinboud ooit over de anekdote dat het bij een radio-uitzending in de studio nogal druk was en de floor-manager of regisseur riep: “Uit de weg, ik kan geen flikker zien!” Hierop gaf één van de omstanders hem een trap tegen de schenen omdat Sonneveld aanwezig was, die echter fijntjes stond te lachen.

Wim Sonneveld en Firso WiegersmaWim Sonneveld had van 1947 tot zijn overlijden een intense liefdes- en werkrelatie met de schilder, ontwerper en liedtekstschrijver Friso Wiegersma (1925-2006). Wiegersma was beeldbepalend voor Sonneveld’s carrière. In de zevenentwintig jaar dat zij een relatie hadden waren ze veel onderweg en schreven ze elkaar met grote regelmaat brieven vanuit plaatsen als Parijs, New York, Madrid, Suriname, Curaçao en vanuit het filmmekka Hollywood waar Wim Sonneveld rond 1956 zijn geluk als internationaal filmacteur beproefde en onder andere naast Fred Astaire in de film Silk Stockings (1957) speelde.

De briefwisseling tussen de geliefden is onlangs gevonden in de nalatenschap van Friso Wiegersma en werd eind juni onder de titel Niemand dan wij gepubliceerd door uitgeverij Nijgh & van Ditmar. Uit de brieven blijkt een enorme gretigheid, een groot cultureel ontwaken van twee jonge mannen die midden in het leven staan. Het is daarom des te choquerender dat Kester Freriks in de Theaterkrant berichtte dat een groot deel van de brieven, tekeningen en persoonlijke notities van Sonneveld en Wiegersma langs de straat bij het vuilnis heeft gelegen, zoals acteur en kleinkunstenaar Hans van der Woude, die na Sonneveld’s overlijden de partner van Wiegersma was, vertelde tijdens de Boekensalon bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Wim Sonneveld (foto Theo Noort/MAI)Wiegersma kon zichzelf verliezen in tekeningen en persoonlijke werkstukjes voor intimi. Voor Sonneveld maakte hij geregeld liefdevolle tekeningen of collages waarin hij zichzelf als de loensende “Friepel” opvoert. Naast de briefwisseling is ook een aantal van deze unieke tekeningen teruggevonden. In Niemand dan wij zijn de brieven en tekeningen samengebracht, zorgvuldig bezorgd, ingeleid en van voetnoten voorzien. De uitgave geeft een ongekend intieme inkijk in deze intense liefdes- en werkrelatie. Het was Wiegersma die vrijwel alle Sonneveld-producties vormgaf. Nadat Wim Sonneveld hem vroeg om eens een liedtekst te schrijven ontstonden bovendien klassiekers als Nikkelen Nelis, Josefien, Moeder, ik wil bij de revue en natuurlijk Het dorp.

Deze nummers zullen ongetwijfeld ten gehore worden gebracht tijdens het Wim Sonneveld Gala dat Koninklijk Theater Carré op woensdag 4 en donderdag 5 oktober presenteert ter herdenking van Sonneveld’s honderdste geboortejaar. Tijdens dit evenement brengen Loes Luca, Paul Groot, Mark Rietman, Berget Lewis, Sjors van der Panne, Annet Malherbe, Tony Neef en Orkest Pol Vanfleteren een feestelijke hommage aan de artiest.

Hetzelfde team dat vorig jaar een succesvol gala ter gelegenheid van Toon Hermans’ honderdste geboortejaar presenteerde, werkt nu aan deze twee feestelijke avonden over de geliefde zanger en bejubelde theaterman Sonneveld die honderd jaar geleden in Utrecht ter wereld kwam. Sonneveld was de gedroomde vertolker van teksten van Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt, Michel van der Plas, Friso Wiegersma en natuurlijk van de liedjes van de componisten Harry Bannink en Ruud Bos.

Hij maakte furore als Willem Parel, Nikkelen Nelis en Frater Venantius en was ruim zevenhonderd keer te zien als professor Higgins in My Fair Lady. Wim Sonneveld was een door en door Nederlandse artiest en geliefd tot aan zijn onverwachte overlijden in 1974.

 Bij het Wim Sonneveld Gala op 4 en 5 oktober wordt hij groots en feestelijk herdacht.
Tickets zijn te koop via www.carre.nl.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik













GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Herdenking honderdste geboortedag Wim Sonneveld

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 12 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp




















bottom image




Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren






© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media