Back to Top
Zondag 19 Jan
86404 users - nu online: 1330 people
86404 users - nu online: 1330 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Wat verwacht je van elkaar als je aan kinderen begint?


door Monique van Miltenburg in Films & boeken , 03 september 2017

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


In gesprek met de makers van het boek We are Family. Op 8 september 2017 vindt de internationale lancering plaats van het kijk- en leesboek We are family. Een uit de hand gelopen project van Emma van Zalinge en Bernice Siewe, zoals ze het zelf zeggen. Emma van Zalinge is 72, gepensioneerd psycholoog en heeft al bijna veertig jaar een relatie met haar vrouw Ineke.

Bernice Ze houdt van tennissen, reizen en schrijven. Bernice Siewe is fotograaf, 66 en nog steeds werkend. Ze houdt ook van tennis, reizen en kunst. En van fotograferen, dat vooral. Ze kennen elkaar van tennisclub Smashing Pink, de grootste gay tennisvereniging ter wereld. En ze hebben samen wel eens een balletje geslagen.Het ontstaan van het boek

“Als ik op vakantie ben,” begint Emma, “aan het wandelen, beetje mijmeren, beetje nadenken, ontstaat er wel eens een idee. Een jaar of wat geleden bedacht ik dat het leuk zou zijn om de verhalen op te schrijven van de families van Smashing Pink. Smashing Pink is de gay tennisvereniging in Amsterdam waarvan ik sinds de oprichting in 1996 lid ben. Ik hoorde er twintig jaar geleden voor het eerst van, van twee mannen van de club, die lesbische vrouwen geholpen hadden bij hun kinderwens. Ik vond dat heel bijzonder. En nu ik er de tijd voor heb, vond ik dat ik maar eens aan dat boek moest beginnen. Het leek me leuk om het samen met een fotograaf te doen en zo kwam ik bij Bernice terecht. Zij is ook lid van Smashing Pink. Het eerste dat Bernice zei: ‘Heel leuk, ik doe graag mee, maar alleen als ik er ook geld mee kan verdienen.’ Dat laatste is helaas niet gelukt.”

Waarom een boek over gay families?

Chris, Marije en Marco
“In eerste instantie wilden we dit boek exclusief aanbieden aan de leden van Smashing Pink, maar terwijl we bezig waren dachten we: dit boek moeten we verder brengen in de (gay family) wereld. Er is nog steeds niet veel over bekend. Het wordt de laatste tijd wat beter, er is meer over verschenen, maar het is nog steeds niet heel veel. Vanaf het moment dat we dachten: we willen het verder brengen dan de tennisvereniging, zijn we gaan kijken naar de verhalen die we al hadden en hebben we er andere familieconstellaties bij gezocht. We konden putten uit een haast eindeloze lijst van families. Jammer genoeg hebben we ze niet allemaal kunnen spreken. Je moet er een keer een punt achter zetten, anders komt het boek er nooit.”

Opvallend?

“Gay families denken enorm na over wie welke rol heeft bij de opvoeding. Het hele proces vraagt er natuurlijk om dat je goed nadenkt. Van een ongelukje zal nooit sprake zijn. Hoe gaan we het uitvoeren, wat willen we van elkaar? Alle betrokkenen hebben weloverwogen keuzen gemaakt. Veel meer dan gebeurt in hetero-families zoals wij die kennen. We denken dat die trouwens ook wat aan dit boek kunnen hebben. Wat verwacht je nou van elkaar als je aan kinderen begint, hoe ga je dat nou doen? Daarover zijn we veel meer te weten gekomen. We willen met dit boek mensen meenemen in hun proces en hen helpen bij hun keuzes. Het is een ervaringsboek.”

Aernout, Esther, Jet en Lucius
“De geïnterviewden zijn heel openhartig geweest. We waren regelmatig ontroerd door de openheid en ook de pijn in hun verhalen. Een aantal mensen had graag gewild dat er een dergelijk boek was geweest tijdens hun proces van keuzes maken. Daarin lag hun motief om mee te werken. We realiseren ons dat we te maken hebben met verhalen die betrokkenen enorm aan het hart gaan, het komt allemaal zo dichtbij voor iedereen.”

Vooroordelen en andere beelden

Emma en Bernice“Het beeld dat bij je opkomt als je het over homo’s hebt, is niet: kinderen,” vertelt Bernice. “Dat geldt nog meer voor mannen dan voor vrouwen. Homo’s en kinderen is een niet alledaagse combinatie. Het blijkt ook wel uit de reactie van ouders op de coming out van veel mannen. Vaak was het: dan word ik dus geen grootmoeder/vader. Inmiddels is daarin wat veranderd, maar voor degenen die nu in de kinderen zitten, was dat vaak niet het geval.”

“Mijn nieuwsgierigheid werd gaandeweg steeds meer geprikkeld,” gaat Bernice verder, “maar het project is wel wat uit de hand gelopen. Zoals bijna altijd; het kost meer tijd dan je van tevoren inschat om iets moois en goeds te maken. Als fotograaf had ik vrij snel een idee over hoe ik de families in beeld wilde brengen. Mensen willen toch altijd weten hoe de familierelaties liggen: wie is de biologische moeder, wie is de vader, hoe zit het nou precies? Ik wilde dat ‘met een knipoog’ zichtbaar maken en heb ervoor gekozen iedereen vrij close te portretteren. Wanneer je die in een uitklapbare reeks opneemt in het boek, kan elke lezer gaan onderzoeken wie er volgens hem/haar op wie lijkt. Dat idee omzetten in een boek bleek heel kostbaar.”

Hebben jullie veel research gedaan naar het boek?

“We hebben niet heel uitgebreid research gedaan want we wilden gewoon deze verhalen vertellen, in woord en beeld. Tijdens onze interviews hebben we vaak gehoord dat mensen veel hebben moeten zoeken naar informatie en dat ervaringsverhalen node werden gemist.”
Anne, Claire, Chris, Charles en Mark

Wat hebben jullie zelf met (gay) families?

Emma heeft zelf nooit de behoefte gehad om kinderen te krijgen: “Ik weet niet of het nu anders was geweest omdat je het zoveel om je heen ziet. Dat was in mijn tijd niet zo. Ik heb kinderen altijd wel heel leuk gevonden. Mijn neefjes, de kinderen van mijn zus, heb ik een beetje mee-grootgebracht. Die neefjes zijn nu volwassen, Thijs, de jongste neef, heeft twee kinderen - op hen pas ik een dag per week. En Jesse is lid van onze tennisclub. Ik heb dus altijd kinderen in mijn leven gehad en ik geniet daar erg van.”

Ook Bernice heeft nooit zo de behoefte gehad om moeder te worden: “Ik had zelf niet zo’n goede band met mijn moeder, dat heeft misschien wel een rol gespeeld. Toen Regi en ik een relatie kregen, diende zich na enkele jaren wel een verlangen aan. Regi zou degene zijn die zwanger moest worden, daar was ik te oud voor, maar daar voelde ze niks voor. En toen is het leven doorgegaan. Het voelt niet echt als een gemis, alhoewel ik me heel goed kan voorstellen wat de frequente aanwezigheid van een kind je kan geven. Misschien dat er nog wel een vorm komt als ik wat minder druk ben.”

Hans, Jos, Ien en Joeri

Wat zijn jullie ambities met dit boek?

“We willen heel graag bredere bekendheid geven aan het boek. In Amsterdam gaat het boek rond de lancering gepromoot worden en hopelijk ook landelijk. Het lijkt ons leuk om het over de wereld te verspreiden. Het is een tweetalig boek, Nederlands en Engels, dus dat moet wel kunnen. We zijn daar nu nog niet zo mee bezig, maar daar komt misschien straks meer ruimte voor. We willen ook kijken of we kunnen samenwerken met bijvoorbeeld de stichting Meer dan gewenst. En dan over twintig jaar een vervolg natuurlijk.”


 We are Family is nog niet via de boekhandel verkrijgbaar, maar het boek is wel direct te bestellen via de website www.gayfamiliesbook.com.
 

GERELATEERD

Wat verwacht je van elkaar als je aan kinderen begint?

Monique van Miltenburg, in Films & boeken op 06 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media