Back to Top
Zondag 31 mei
86440 users - nu online: 997 people
86440 users - nu online: 997 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
Mark Schröder over April, Soho en Exit


door Vincent van der Kraan in Uitgaan & Reports , 31 oktober 2003

This article is also available in English
lengte: 9 minuten


De Reguliersdwarsstraat was begin jaren zeventig niet veel meer dan een uitgestorven straat met slechts woonhuizen en een fietsenstalling. Er zat één café in de straat, het homocafé MacDonalds. ’s Nachts kon je in de straat een kanon afschieten, de enige levende wezens waren de in- en uitgaande bezoekers van de MacDonalds. Het was een van de best lopende gay-cafés van de jaren zestig.

De aanwezigheid van dit café heeft ervoor gezorgd dat Amsterdam een homostraat heeft gekregen van internationale allure. Wat Castro Street is voor San Francisco, is de Reguliersdwarsstraat voor Amsterdam.

Begin jaren zeventig werd in de nog steeds doodse straat Coffeeshop DownTown geopend en begin jaren tachtig café April. Dit was het eerste homocafé met duidelijke inkijk vanaf de straatkant. In 1987 kwam daar nog eens de onlangs ter ziele gegane Havana bij. Een jaar later gevolgd door discotheek Exit. De Reguliersdwarsstraat explodeerde. In 1999 werd Soho geopend en om het Reguliersdwars-plaatje geheel rond te maken werd afgelopen jaar de Arc als laatste loot aan het homostraat-imperium toegevoegd.

Waar in de jaren zeventig de Reguliersdwarsstraat nog exclusief voor gays was snoepten in de jaren tachtig de hetero’s danig mee van het internationale succes. Zo kwam er hetero-disco 36 op de schaal van Richter, die landelijk bekend werd door de TV-uitzendingen van (natuurlijk gay) Jan Lenferink met zijn Rechtstreeks uit Richter (RUR). Er kwamen restaurants bij en de Reguliersdwars groeide uit tot een straat waar zomers het verkeer zich stapvoets een weg moest banen tussen de drinkende menigte van homo’s en hetero’s. De uitgaansvijandige gemeente Amsterdam heeft tot 2003 volhard in haar ontkenning dat ‘s zomers deze straat al twintig jaar lang een flaneerstraat is, waar dan geen plaats meer is voor verkeer. De naastgelegen Singel en Herengracht geven doorstroommogelijkheden te over voor alle verkeer.

De enigen die nog belang hebben bij autoverkeer in de straat zijn de garage die zich tegenover de oude Havana heeft gevestigd en de luxe restaurants die hun gasten graag in limo’s en taxi’s voor de deur willen kunnen laten uitstappen. Nu de MacDonalds (nog enige tijd Bicyclette geheten) en recentelijk de Havana ter ziele zijn gegaan is de combinatie April, Soho en Exit de machtige gay stud van de straat geworden.
We praten met Mark Schröder, 40 jaar en geboren te Den Haag, uitbater van zowel April, Exit als Soho.

Mark, hoe ben je in de Reguliersdwarsstraat verzeild geraakt?

"In 1985 ben ik hier in Amsterdam rechten gaan studeren. Daarna ging ik de confectie in. Dat was echter niet wat ik zocht. Ik kreeg een baan bij café Danzig en via toenmalig discotheek Storm ben ik in ongeveer 1987 de Havana binnen geloodst. De Exit kwam er bij, in hevige concurrentie gewikkeld met de Storm. Vanuit de Havana ben ik barkeeper geworden in de April. In 1993 kreeg men daar de verbouwing met de tweede bar erbij, die beter bekend is als die gigantische draaibar, die als een carrousel om een grote middenpilaar draait, met barkrukken en al. Iets wat nog nooit vertoond was in homo-horecaland!

Ik werkte af en toe buiten de horeca en kwam dan weer snel terug. Het jojode nogal, totdat ik doorhad dat ik de horeca eigenlijk niet missen kon. Het is een soort vloek waar je niet vanaf komt, maar wel een leuke waar ik nog nooit spijt van gehad heb. We kregen de tweede verbouwing met onze spiegelbar. Daarmee heeft de bar drie gescheiden identiteiten gekregen, te weten de skihut, de zithoek en de spiegelbar. Vooral ’s winters merk je dat elke hoek zijn geheel eigen publiek heeft."

Je bent van barkeeper opeens pachter geworden en niet van één zaak maar wel liefst van eerst twee en nu drie. Hoe is dat gegaan?

"Min of meer per ongeluk. Het was op een gegeven moment de bedoeling dat ik alleen de zondagen zou gaan werken. Ik kwam toen met Kerst terug. Opeens vroeg Alex Visser, de toenmalige uitbater, aan mij of ik interesse had om de hele boel te gaan pachten. Ik heb toen vreselijk nagedacht. Zo direct achter de bar vandaan meteen twee zaken gaan leiden... pfff.

Uiteindelijk heb ik heel praktisch de knoop voor mezelf doorgehakt onder het motto: 'Nee heb je, ja kan je krijgen, waarom zou ik het niet proberen. Ik pak de uitdaging aan!'
Afgelopen april ben ik dan nog eens gevraagd om Soho te gaan doen... En ook dat vind ik een geweldige uitdaging.
Ik ben nu twee jaar en negen maanden met de bars bezig en ik ben er reuzetrots op dat ik dit nog doen kan, gewoon zo van achter de bar vandaan. Maar even tussen ons: als je me stiekem heel diep in mijn hart kijkt sta ik toch nog altijd liever achter de bar, dan dat ik op kantoor zit."

Om naar de actualiteit te gaan. Na twintig jaar is eindelijk het gemeentelijke kwartje gevallen dat verkeer in de Reguliersdwarsstraat zomers niet meer toegestaan zou moeten worden. Donderdag, vrijdag en zaterdag gaat om 21.00 uur de straat voor verkeer dicht. Wat vind je van het gemeentelijk beleid?

"Nou, de kogel is dit jaar eindelijk door de kerk. Let wel: het is een proef. Al tien jaar geleden hebben ze het aangekaart bij de gemeente, maar er spelen een aantal tegenstrijdige belangen. We moeten als horeca heel zuinig zijn op onze buren. Goed contact is voor ons allemaal van levensbelang. Er zitten vierendertig verschillende zaken in de straat waaronder ook kledingzaken, luxe keukenwinkels, luxe restaurants, garages, enz. Bij het ene restaurant maakt het niet uit of het publiek er wandelend naar toekomt maar bij een ander restaurant stelt het publiek het enorm op prijs als het voor de deur in een limo of taxi kan worden afgezet.

Verder heb je nog de bewoners die meer geluid te verdragen krijgen als mensen op straat staan te drinken dan wanneer ze binnen zitten. Met al deze verschillende belangen moet je rekening houden. In principe hebben we ons allemaal neergelegd bij deze proef, waarvan wij uiteraard hopen dat hij slaagt. Maar zoals ik begrip voor mijn buren opbreng, pogen mijn buren ook begrip voor ons op te brengen, hoor." (Als letterlijk bewijs komt net tijdens dit interview en echt stomtoevallig de eigenaar van restaurant Het Tuinhuis naar Mark toe om hem te complimenteren met de opstelling van de muziek met Gay Pride. “Veel beter dan vorig jaar, we hebben helemaal geen last van jullie gehad, het was knoertgezellig." Zo, die kan Mark in zijn zak steken) "Ach...," vervolgt Mark, "met de overgrote meerderheid is het contact de laatste jaren heel goed geworden. Er zijn slechts een paar notoire beroepsklagers die de weg naar het gemeentelijke klachtenloket dagelijks feilloos weten te vinden."

Agressie

Een andere actualiteit is de toename van agressie gericht tegen homohoreca. Merken jullie daar wat van? Onlangs zijn bij de Palestina-demonstratie ruiten van een homozaak ingegooid. Vrees je voor escalaties in de toekomst?

"Ach, dat is onzin. Er is enorme hetze de laatste tijd, met name door de ochtendkrant die we hier ook hebben liggen. Als er iets agressiefs gebeurt, wordt er altijd bij vermeld dat het een Turk of Marokkaan betreft, terwijl als een Nederlander iets doet dat niet wordt vermeld. Zo wordt er door ons agressie opgeroepen. Wij hebben hier geen last van tegen ons gerichte agressie. Het enige waar we al een aantal jaren erg veel last van hebben is zakkenrollerij, maar dat proberen we hard aan te pakken. Ook bij agressie is communiceren toch altijd nog het beste. Je moet praten met iedereen, praten, praten en nog eens praten. Praten betekent niet alleen spreken maar ook goed luisteren."

Je komt zo ontzettend vriendelijk over, ben je niet veel te vriendelijk voor het werk dat je doet? Je moet in dit werk toch flink van je af kunnen bijten.

"Wat aardig dat je denkt dat ik vriendelijk ben. (Mark moet hartelijk lachen.) Als het moet laat ik niet over mij heen lopen hoor. Ik zal altijd eerst met iedereen gaan praten en naar iedereen luisteren, maar als puntje bij paaltje komt ben ik niet gemakkelijk en bijt waar nodig van me af."

In hoeverre maak je je zorgen over de terugloop van de toestroom van (homo-)toeristen naar Amsterdam?

"Ik maak me daar heel veel zorgen over, ja. Er zijn de laatste jaren zoveel regels bijgekomen dat het bijna niet meer te doen is om er een gezellige boel van te maken. Bij het minste of geringste klaagt men of komt er een controleur langs met een metertje om te kijken of je niet een graadje overschrijdt. Veel uitbaters hebben de afgelopen jaren al hun energie moeten steken in de aanpassing aan steeds weer nieuwe regels, zodat er weinig ruimte was voor nieuwe investeringen en grootse evenementen. Pas het laatste halfjaar begint men te beseffen dat we niet alleen teugels moeten aantrekken maar ook meer moeten loslaten.

Per 1 januari komt er nu waarschijnlijk een nieuwe Algemene Politie Verordening die in de binnenstad de sluitingstijden gaat loslaten. We krijgen dan, waar ze in België al jaren mee werken, de situatie waarbij de horeca zelf mag beslissen hoe laat ze open en dicht gaat. In België heeft dat nog nooit tot problemen geleid. In Amsterdam daarentegen hebben we geleerd dat als alle kroegen op hetzelfde moment stoppen, dat tot enorme straatoverlast en agressie leidt. Ik denk dus dat Amsterdam er wel achterkomt dat het vrijlaten van de sluitingstijden veel beter is voor de Amsterdammers, de horeca en het toerisme."

Internet

Toen Internet in 1993 opkwam hadden we het visioen over tien jaar in een gay café een enorme silkscreen-wand te zien die met bijvoorbeeld een café in San Francisco verbonden zou zijn. Daar zouden zij dan ook zo’n wand hebben. Door middel van camera’s en microfoons zou je dan gewoon staan te babbelen met publiek aldaar. Met je creditcard zou je zelfs een groep daar een rondje kunnen aanbieden. Nu, tien jaar later, is er nergens Internet in de homohoreca. Jullie hebben hier in de April als een van de weinige homohorecazaken zeven jaar geleden Internet-terminals gehad. Die zijn weer verdwenen. Zijn er op Internet-gebied weer nieuwe plannen?

"Goh, wel een grappig idee zo’n wand, maar zoiets lijkt me enorm kostbaar. Ik ben zelf heel actief geweest met onze website. Zo’n zestig procent was eigen inbreng. Ik wil CD’s gaan verkopen via Internet: videoregistraties gaan maken van bijvoorbeeld Gay Pride en die aanbieden. Internet in de zaak vergde enorm veel onderhoud en daar hadden we op een gegeven moment geen tijd meer voor.

In de toekomst willen we het Internet-aspect echter weer meer gaan aanpakken. We zijn nu al een maand bezig met het reconstrueren van onze websites Regulierdwarsstraat.nl, DiscotheekExit.nl, SohoAmsterdam.nl, CafeApril.nl, alles is momenteel: Under Construction.
Juist Internet biedt de mogelijkheid klanten naar Nederland te halen. Met Internet kun je ook klanten aan je binden. Daar zullen we dus heel hard aan moeten gaan werken. Gelukkig brengt het personeel zelf heel veel ideeën in. Dat probeer ik zoveel mogelijk te stimuleren. Wat dat betreft ben ik een en al oor."

Het hele interview door geeft Mark de indruk dat hij met iedereen op goede voet wil blijven. Hij blijft hameren op praten en overleggen, op begrip voor elkaar opbrengen. Liefst met engelengeduld. Voor de lange-tenen-homo-horeca waarlijk geen slechte aanpak. Wil Amsterdam zijn naam als Gay City terugkrijgen, dan zal er onderling (vooral tussen Gay en City) beter samengewerkt moeten worden. Wij wensen Mark veel succes.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Mark Schröder over April, Soho en Exit-


Reactie van amsterdm dd. 30 juni 2005
Deze site met dit verhaal is een beetje erg over tijd. Mark werkt al lang niet meer voor de April/Exit/Soho. Dus misschien is het tijd om de boel aan te passen


Reactie van Theo dd. 30 december 2006
Exit is na de Cockring de enige vaste gay disco van Amsterdam. Amsterdam zou de "gay capital of Europe" zijn, met deze tent bewijst Amsterdam al jaren het tegenovergestelde. Wat een oudezooi daarbinnen, het ziet er niet uit. Het is een schande dat ze hier nog entreegeld voor durfen te vragen. Die hele tent valt van ellende uit elkaar. Nederland verdient beter! Kijk eens naar Parijs, Berlijn, Praag, Londen, Antwerpen!!


Reactie van robert dd. 22 april 2007
niks de boel aan passen die twee die het nu runnen moeten met een bloed gang weg uit die straat.........valse gemene mensen zijn sjors en nazi andreas....

toen mark er nog was alles beter mooier leuker en bovenal gezelligerReactie van josua dd. 05 augustus 2007
Ik weet niet hoe ik reacties naar Aprilbar kan geven. Waarschijnlijk is dit de enige weg.

Mark Schroder heeft in 2002 ook een enorme fout begaan. Hij verhoogde de bierprijs voor een vaasje naar € 2,40. En hij heeft meegemaakt dat vanaf dat moment het als een sneltrein achetruitging in April (trouwens hele Amsterdamse horeca). DOM DOM DOM DOM DOM. Dat kost jaren tijd om het weer goed te maken. Hoewel Marc 1 maand later zijn grote fout begreep (de prijs ging naar € 2.00, en de andere drankjes "duur"houden) heeft het 4- 5 jaar geduurd voordat de tent er weer een beetje groeide.
Nu gebeurt hetzefde. 2007. Augustus. Gay pride. Ineens worden de prijzen van een biertje (sorry twee slokken) van € 2.00 naar € 2.50 verhoogt. Korte termijn winst. Ik voorspel dat de klant de april wederom zal afstraffen. Vanaf september zal de omzet drastisch dalen...En tja.. weer 4 - 5 jaar een lege april en regulierdwarsstraat. ZO DOM. Overigens doet de nieuwe uitbater meer domme dingen. Waar Mark Schroder begreep dat concurrentie tussen zijn twee tenten Soho en April meer winst oplevert, begrijpt de huidige uitbater er helemaal niks van. Hij werkt samen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tja kost het handevol geld, maar hij begrijpt idat niet


Reactie van NiceCute dd. 25 maart 2008
Mark vond het zomaar goed dat drugshandel en intensieve hoererij plaatsvond in April. Toen iemand ernstig fysiek werd mishandeld in April, nam hij het op voor de pooier met losse handjes die schuldig maakte aan de mishandeling. Deze kon zonder problemen April blijven bezoeken.


Reactie van kees b dd. 22 juni 2011
eigelijk is mark niet geschikt voor de horeca,al die hoerenjomgens bij hem in de zaak,valse nichten waren het.


GERELATEERDMEER VAN VINCENT VAN DER KRAANMEEST GELEZEN VAN VINCENT VAN DER KRAAN

Mark Schröder over April, Soho en Exit

Vincent van der Kraan, in Uitgaan & Reports op 06 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN UITGAAN & REPORTSIN NUMMER 146


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media