Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1126 people
86447 users - nu online: 1126 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
Amsterdam Pride 2017 viert verbondenheid in diversiteit


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 27 juli 2017

This article is also available in English
lengte: 9 minuten


In het jaar dat de tweeëntwintigste editie van Pride Amsterdam plaatsvindt, deed Artis de wereld trots kond van het feit dat voor het eerst in de geschiedenis van de dierentuin een koppel mannelijke vale gieren (Gyps fulvus) voor een kuiken zorgt. Het ei van het mannenkoppel was los gevonden en in een broedmachine gelegd.

De mannetjesgieren hadden ondertussen echter een nest gebouwd en daarom werd besloten het ei naar dat nest te verplaatsen, waar het door beide vogels afwisselend werd bebroed tot het uitkwam. Om dit heuglijke feit te vieren participeert Artis dit jaar in Amsterdam Pride. Homoseksueel gedrag is namelijk bij vele vogels en zoogdieren waargenomen en daarom organiseert Artis op de zondagen 31 juli en 6 augustus rondleidingen waarbij de liefhebbers meer kunnen vernemen over homoseksualiteit in het dierenrijk.

Pride Walk vorig jaarTijdens Pride Amsterdam zullen overigens geen vale maar vooral bonte vogels in Amsterdam neerstrijken. Het Pride-spektakel begint dit jaar op zaterdag 29 juli en duurt tot en met zondag 6 augustus. Het festival wordt geopend met de Pride Walk. Deelnemers aan deze optocht dienen zich op zaterdag 29 juli om 11.00 uur te verzamelen bij het Homomonument. Onder de slogan “Marching with Pride” is iedereen welkom om mee te lopen. Begeleid door muziekwagens en met vlaggen en spandoeken krijgt iedereen de ruimte om zijn boodschap te uiten. Om 12.00 uur wordt richting het Vondelpark vertrokken. Rond 13.00 uur is dan de aankomst bij het openluchttheater, waar Pride Amsterdam 2017 officieel wordt geopend. De rest van deze dag zal het park worden gevuld met een regenboog aan activiteiten, waaronder een “rainbow market” waar bezoekers van alles kunnen kopen, maar zich ook kunnen laten informeren door organisaties en verenigingen.

Aan de vooravond van de officiële start organiseert het Holland Casino, Max Euweplein 62, op 28 juli een Pride Night. Dit belooft een heel bijzondere avond te worden. Gasten worden hartelijk ontvangen door een host in travestie, waarna ze kunnen gaan swingen op de muziek van de Q Music Foute Party. Candy’s worden deze avond uitgedeeld door sexy Candy Boys! Tevens maken bezoekers op alle speelautomaten kans op één van vijf stedentripjes naar Berlijn.

Pride at the Beach

De onder Amsterdammers (en bezoekers van de stad) uiterst populaire badplaats Zandvoort is dit jaar volop bij het programma van Amsterdam Pride betrokken. Van 31 juli tot en met 2 augustus wappert de Regenboogvlag op het gemeentehuis van Zandvoort en viert de badplaats diversiteit met een spetterend programma. Op maandag 31 juli vervoert NS in een speciale Pride Express vele bezoekers voor Pride at the Beach om 13.00 uur vanaf Amsterdam Centraal naar Zandvoort. Om 15.00 uur is de aftrap met de speciale Pride at the Beach Parade. Het hijsen van de regenboogvlag op het gemeentehuis is het startsein voor het openingsfeest met verschillende optredens van onder anderen Anita Meyer en Shary-An.

Ook op dinsdag 1 augustus is er een diversiteit aan activiteiten en op woensdag 2 augustus wordt de eerst editie van Pride at the Beach afgesloten met een Beach Party met onder andere de “Heeren van Aemstel” band. De dag wordt met een waanzinnige vuurwerkshow uitgeluid.

Trotse studenten

Hoewel het niet te hopen is, is het in Nederland niet ondenkbaar dat het weer niet meespeelt voor een dagje naar het strand. Het is natuurlijk ook mogelijk dat iemand helemaal geen zin heeft de stad uit te gaan en daarom zijn er op deze dagen ook diverse activiteiten in Amsterdam. Zo organiseert de studentenvereniging A.S.V.Gay een symposium over “Taboes en Vooroordelen” in de gay scene. Verschillende sprekers zullen ingaan op vragen als waarom vrouwen nog steeds worden geweigerd in sommige homo-uitgaansgelegenheden of waarom er nog steeds grapjes worden gemaakt over mensen die biseksueel zijn. Het thema van dit symposium is mogelijk mede geïnspireerd door een uitspraak van Simone van Saarloos, die vorig jaar de jaarlijkse Mosse-lezing hield. Kort hiervoor vertelde ze namelijk in het Amsterdamse universiteitsblad Folia over haar ervaringen als jonge, biseksuele vrouw in een café voor homo’s en lesbiennes in Amsterdam: “Ik was daar met een biseksueel stel en zoende eerst met de vrouw. Dat was allemaal prima, tot ik met de man zoende. Toen moest ik er ineens uit. Als wat ik me identificeer, maakt in die situatie dus niet uit. Het gaat er dan blijkbaar om wat ik doe.”
Het symposium vindt op dinsdag 1 augustus plaats in CREA, Nieuwe Achtergracht 170, en begint om 11.00 uur.

De studentenvereniging A.S.V.Gay houdt zich echter niet alleen met intellectuele vraagstukken bezig. Op 2 augustus gaat het er heel wat uitbundiger aan toe tijdens de Student Pride Party: Netflix and No Chill die de vereniging van 23.00 tot 04.00 uur organiseert in Akhnaton, Nieuwezijds Kolk 25.
Check www.asvgay.nl voor meer details.

Trotse travo’s

Elders in dit nummer berichten we iets uitgebreider over Senior Pride, dat een belangrijk onderdeel van Pride Amsterdam vormt. In het kader hiervan verzorgt Dolly Bellefleur diverse optredens in verzorgingshuizen te Amsterdam. Dolly Bellefleur is het alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma. Al zevenentwintig jaar staat “Frau Antje van het Verkeerde Kantje” op de planken en op de barricades. Op woensdag 2 augustus maakt ze van 14.00 tot 15.30 uur haar opwachting in De Vreugdehof, De Klencke 111, met het liedjesprogramma Those were the gays, waarmee Dolly een hommage aan de roze pioniers brengt. Op donderdag 3 augustus is Dolly dan te gast in De Rietvinck, Vinkenstraat 185. Op de piano begeleid door Kees van Zantwijk zingt Dolly onder de noemer De jukebox van mijn jeugd liedjes uit haar jeugd, die haar voor het leven hebben gevormd.

Degenen voor wie Dolly Bellefleur nog niet bont genoeg is kunnen op vrijdag 4 augustus terecht bij de dertiende Drag Olympics. Sportieve en geroutineerde drag-queens en kings nemen het hierbij tegen elkaar op in categorieën als Stiletto-sprint, Handtasje Gooien, Bitch volleybal, Hoelahoep en Dressuur! De registratie vindt plaatst op de dag zelf, van 17.00 tot 18.30 uur, en de Drag Olympics beginnen om 19.00 uur. Organisatrice Jennifer Hopelezz houdt de spanning er tot het laatste moment in, want ze meldde ons: “De Drag Olympics vormen weer het hoogtepunt van Gay Pride, en zoals gebruikelijk zal mijn opkomst met de Olympische Vlam de spectaculaire opening zijn. Dit jaar hebben we een celebrity host die voor het eerst in travestie zal verschijnen. Het is mij niet toegestaan zijn naam te noemen, dus je moet gewoon aanwezig zijn om getuige te zijn van Drag-Olympische Geschiedenis!”

Gezelligheid op de Zeedijk

Nog meer flamboyante uitbundigheid is te verwachten tijdens de traditionele Botenparade, die op zaterdag 5 augustus plaatsvindt. Dit werkelijke hoogtepunt van Pride Amsterdam start dit jaar een uur eerder, namelijk om 13.00 uur, en de route wordt in vergelijking met voorgaande jaren “omgekeerd” van Oost naar West afgelegd.

In dit weekend zijn er echter ook op veel andere plaatsen activiteiten in de stad. Op de Zeedijk bijvoorbeeld wordt Gay Pride weer met gepaste hysterie gevierd. Dat begint al op donderdag 3 augustus met een Pride Kick-off in Café the Queen’s Head, Zeedijk 20. Bo Monde, bekend in de scene van Amsterdam maar ook ver daarbuiten, zet deze avond de tent op z’n kop met haar lekkere muziek. Op vrijdag begint het spektakel buiten de bar, met live optredens op het grote podium van Victoria False, Agnes Geneva, Sabine Dissels en Kimberley Clarck. Het hele programma wordt aan elkaar gepraat en gezongen door Coby van Dam zoals alleen Coby dat kan. Zaterdag 5 augustus is Coby er weer, dit keer met drie dj’s die de rest van de avond de straat op z’n kop zetten. Jakko B, Barry Paf en Bo Monde draaien de lekkerste muziek, en zorgen dat de hele Zeedijk danst.

Ook verderop op de Zeedijk, bij Café ’t Mandje op nummer 63, is het nodige spektakel te verwachten. Op vrijdag 4 augustus begint het straatfeest om 19.00 uur met het Teloorkoor, dat de gasten een half uur lang de mogelijkheid biedt tot Amsterdams meezingen. Van 19.30 tot 20.30 biedt Molly Strychnine live gezongen trava-amusement met een vette knipoog en daarna is er tot middernacht de mogelijkheid op straat te dansen. Het straatdansen kan op zaterdag 5 augustus van 16.00 tot 17.00 uur worden voortgezet, waarna een half uur lang de Amsterdam Amigos de kunst van line-dance presenteren. Dit doen ze ook van 19.00 tot 19.30 uur, terwijl tussendoor weer op straat gedanst kan worden. Van 19.30 tot 20.00 treedt Pride-ambassadrice Niki Today op en daarna kan iedereen volop participeren in een S(w)ingalong. Van 21.30 tot middernacht wordt het straatfeest dan weer voortgezet met DJ Diana, The Battle en diverse andere dj’s.

Party Time!

DamMaar niet alleen op de Zeedijk wordt volop feest gevierd. Op zaterdag 5 augustus worden vanaf 16.00 uur op negen locaties in de binnenstad straatfeesten gehouden waarop diversiteit en vrijheid wordt gevierd. De gemeente heeft dit jaar echter geen toestemming gegeven voor één van de geliefde evenementen, namelijk het podium op de Amstel. Daarom zal café Montmartre, Halvemaansteeg 17, dit jaar zelf uitpakken. Op vrijdag 3 augustus gaan de deuren om 17.00 uur open en zullen verschillende live artiesten het podium betreden. Op zaterdag gaan de deuren al vanaf 12.00 uur open en wordt de dag gevuld met verschillende dj’s, onder wie DJ Richilicious en DJ Robert Stet. Zondag 6 augustus gaat het café om 15.00 uur open en staat de dag in het teken van het Songfestival. Verschillende oud-deelnemers aan het Songfestival zullen hun plaats op het podium innemen en één van deze artiesten kan al bekend worden gemaakt: Linda Wagemakers.

FunhousXXXl, 5 aug.De straatfeesten op zaterdag 5 augustus duren tot middernacht. Wie dan pas goed op stoom is gekomen en nog verder wil vieren kan zijn hart ophalen in het Amsterdamse uitgaansleven waar de festiviteiten uitbundig worden voortgezet. Op het moment dat vele kroegen de deuren sluiten, om 4.00 uur ’s nachts, begint in Club Church, Kerkstraat 52, de United Gay Pride After Party. Bij dit feest worden de deuren opengegooid voor iedereen - homo, hetero, man en vrouw - en sluiten pas om 9.00 uur in de ochtend.

Van geheel andere orde is een feest dat Club Church op zondag 6 augustus van 14.00 tot 20.00 uur organiseert, de Twinks Orgy Limited. Dit feest, aldus een woordvoerder van Church, “komt voort uit een groep gozers op Gay Romeo, die privé-orgieën voor jonge mannen organiseerden. We zijn streng bij het handhaven van de leeftijdsbeperking, 32 jaar en jonger, want er zijn een boel oudere gozers die hun rechterarm zouden geven om naar binnen te glippen, maar dat zou het doel van het feest tenietdoen. Het feest is gebaseerd op de ‘guys go crazy’ porno-video’s - we sluiten de darkrooms beneden af, zodat alle actie open en bloot en in het openbaar op de hoofdvloer plaatsvindt. Er is, zelfs met alle dating apps, duidelijk nog steeds behoefte bij jonge gozers om elkaar persoonlijk te ontmoeten want deze party’s zijn gewoonlijk erg druk en geil.” Uiteraard zijn er een aantal grote feesten tijdens Amsterdam Pride, in de openlucht is dat het openlucht podium op de Dam op vrijdag, zaterdag en zondag (4/5/6 augustus), maar ook is zo'n beetje het gehele Westergasterrein een groot festival met Funhouse XXL op zaterdag, Rapido op zondag in Paradiso en Rapido After weer op het Westergas terrein. Meer info vind je op www.clubrapido.com. Kaarten zijn vaak ruim van te voren uitverkocht, dus wacht niet te lang.


 Het bovenstaande biedt natuurlijk slechts een kleine keuze uit de vele activiteiten die tussen 29 juli en 6 augustus in het kader van Pride Amsterdam worden geboden. Het volledige programma is te vinden op https://pride.amsterdam. Informatie kan echter ook worden ingewonnen bij Pink Point op de Westermarkt bij het Homomonument. Je vindt het uiteraard ook bij ons op de site, op pride.gayamsterdam.com
Happy Gay Pride!
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Amsterdam Pride 2017 viert verbondenheid in diversiteit

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 30 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media