Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 901 people
86447 users - nu online: 901 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Recht op seks zonder condoom


door De Ket in Columns & Opinie , 20 juni 2017

This article is also available in English


Een recent in het juridische vaktijdschrift Columbia Journal of Gender and Law gepubliceerde Amerikaanse studie gaat na in welke mate er – volgens de Amerikaanse wetgeving – juridisch sprake kan zijn van aanranding, verkrachting of het toedienen van opzettelijke slagen en verwondingen bij stealthing.

Voor degenen die het fenomeen nog niet kennen: bij stealthing verwijdert de man onopgemerkt het condoom tijdens een vaginale of anale penetratie. Voor alle duidelijkheid: zowel hetero- als homoseksuele mannen bezondigen zich aan de praktijk. Twee homovrienden hadden me in het verleden al toegegeven dat ze hiermee waren geconfronteerd. Vandaar het belang om in het heetst van de strijd als de penetratie even stopt, opnieuw te voelen of bij de nieuwe penetratie het condoom er nog stevig op zit.

Het is te zot voor woorden, want hetero- en homoseksuele liefhebbers van deze praktijk vullen hele internetfora met de redenen waarom ze dit zo leuk vinden en vooral met nuttige tips om zo goed mogelijk en onopgemerkt aan stealthing te doen. Qua tips halen ze alle mogelijke argumenten naar boven: een intensere seksbeleving, meer natuurlijk, en noem maar op. Deze online community is ervan overtuigd dat ze het recht hebben om zonder condoom seks te hebben zonder het akkoord van de partner.

Dat recht op seks zonder condoom hoor ik gek genoeg ook heel vaak in mijn bevriende homokring, vooral van seropositieve kerels, die dan vriendelijk bedanken voor seks wanneer een gelegenheidsvriendje erop staat om toch maar met condoom in bed te duiken. Er bestaat zoiets als mensenrechten, recht op een advocaat, recht op een schadevergoeding, et cetera. Recht op seks zonder condoom is een zelf toegeëigend recht. Zonder enige tegenoverstaande plicht.

Geen rechten zonder plichten. Naast het recht op condoomloze seks zonder toestemming vinden ze het ook hun recht om “hun zaad te verspreiden.” Niet toevallig dragen bareback-video’s titels met min of meer dezelfde bewoordingen.

Ondanks heel wat getuigenissen, van zowel heteroseksuele vrouwen als van homoseksuele mannen die het slachtoffer van stealthing zijn geworden, kon deze Amerikaanse studie vooralsnog niet achterhalen of Amerikaanse rechtbanken zich over gevallen van stealthing hebben gebogen. De reden hiervpoor is dezelfde als de reden waarom slachtoffers er geen strafrechtelijke klacht van maken: het is juridisch onduidelijk of het over aanranding, verkrachting of het toedienen van opzettelijke slagen en verwondingen gaat.

Men hoeft geen juridische universitaire achtergrond te hebben om inderdaad te beseffen dat de juridische kwalificatie van stealthing voer is voor doorgewinterde procureurs en advocaten. Als er al sprake kan zijn van een van deze drie misdrijven.

Volgens Alexandra Brodsky, auteur van deze juridische studie, is er alvast sprake van “seks zonder toestemming,” een absolute voorwaarde om van een van de drie bovenvermelde misdrijven te kunnen spreken. “Het slachtoffer ging akkoord voor seks en om daarbij een condoom te voelen, niet om in aanraking met de penishuid te komen. De toestemming voor een vorm van seksueel contact is geen vrijgeleide voor alle vormen van seksueel contact,” klink het.

Het is niet omdat iemand met orale seks instemt, dat die persoon dan ook automatisch met vaginale of anale seks instemt. En wie instemt met seks mét condoom, doet dat omwille van een afweging tussen de voor- en de nadelen van deze seksuele handeling. “Zonder condoom vrijen houdt een verhoogd risico van seksueel overdraagbare infecties en zwangerschap in,” argumenteert ze in haar studie. “Net omwille van dit verhoogde risico verandert deze seksuele handeling in een andere handeling, waarbij de toestemming voor de seksuele handeling niet automatisch overgaat voor die ander handeling.”

Toch beseft Brodsky als geen ander dat de bewijslast voor dit alles bijzonder moeilijk ligt. In haar conclusies pleit ze voor een nieuwe wet rond stealthing, met een betere juridische woordenschat en omschrijvingen, net om die bewijslast en het indienen van een klacht gemakkelijker te maken. Voor haar is en blijft stealthing een vorm van seksueel geweld, maar dan een andere en nieuwere vorm.

Gelukkig hebben we voor die conclusie, die in extenso ietwat ingewikkelder in elkaar zit dan hier neergepend, geen wetenschappelijke en juridische studie nodig. Mijn gezond verstand zegt dat stealthing niet kan, net als dat mijn gezond verstand ook zegt dat er niet zoiets is als “recht op seks zonder condoom” of “the right to spread my seed.”

De juristen onder jullie kunnen haar volledige studie nalezen op deze link: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2954726.
Bron: Columbia Journal of Gender and Low, Vol. 32, No. 2, 2017.

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Recht op seks zonder condoom

De Ket, in Columns & Opinie op 23 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media