Back to Top
Dinsdag 28 Jan
86407 users - nu online: 1267 people
86407 users - nu online: 1267 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Ook meer hepatitis A bij Belgische homo's


door Redaktie in Health & Body , 29 mei 2017


Sinds begin 2017 wordt er meer hepatitis A vastgesteld bij Belgische mannen die seks hebben met mannen. De zeer besmettelijke leverziekte maakte al een tijd opmars onder homo's in andere Europese landen. Vaccinatie tegen hepatitis A kan voorkomen dat je ziek wordt.

In de afgelopen jaren zijn er uitbraken van hepatitis A onder homoseksuele mannen in grote steden in Europa geweest, waaronder ook Nederland. Het lijkt er nu op dat deze toename ook België heeft bereikt. De eerste maanden van 2017 zijn er 51 bevestigde infecties met hepatitis A gevonden onder Belgische mannen die seks hebben met mannen, terwijl dat aantal voor de hele bevolking gemiddeld op 60 à 70 gevallen per jaar ligt.

Hepatitis A is erg besmettelijk. De infecties onder homomannen komen vooral door dat het virus ook via anale seks makkelijk kan worden  overgedragen. Bijvoorbeeld door kontlikken (rimmen) of het aanraken van de anus van je sekspartner. Condooms bij veilig vrijen zijn ook aan de buitenkant mogelijk besmet met het virus en bieden dus geen bescherming tegen de ziekte. Het virus wordt ook overgedragen via besmette handen, voorwerpen, voedsel of dranken die verontreinigd zijn met deeltjes ontlasting. Daarom is hand-hygiëne en gebruik van persoonlijke of wegwerphanddoeken belangrijk om overdracht naar andere mensen zoveel mogelijk te voorkomen.

Ziekteverschijnselen

Hepatitis A kan zo licht verlopen dat iemand het niet eens merkt. De verschijnselen treden na de incubatietijd op en zijn over het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal ook gepaard met geelzucht: het geelkleuren van huid en oogwit, het donker worden van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). Slechts bij hoge uitzondering ontstaan levensbedreigende complicaties. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. De ziekte wordt niet chronisch.

In Nederland is ongeveer 10% van de jongvolwassenen ooit besmet geweest met het hepatitis A-virus. Daarna ben je levenslang beschermd tegen de ziekte.

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. De aanbeveling geldt dus ook voor Turkije en Oost-Europa. Maar is ook aanbevolen voor mensen met veel wisselende contacten. Het hepatitis A vaccin is zeer veilig. Bijwerkingen van de hepatitis A inenting zijn soms wat pijn op de injectieplaats en hoofdpijn.


Beschermingsduur hepatitis A inenting

De beschermingsduur is afhankelijk van het merk vaccin: voor Hariri en Epaxal één jaar, voor Avaxim drie jaar. Als je de hepatitis A injectie na zes tot twaalf maanden herhaalt, ben je 30-40 jaar beschermd. De bescherming is ook 30-40 jaar als je jaren na de eerste hepatitis A inenting je tweede haalt.
 

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Ook meer hepatitis A bij Belgische homo's

Redaktie, in Health & Body op 01 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media