Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 910 people
86447 users - nu online: 910 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Na het enorme succes van de EuroPride waarmee we Amsterdam en Nederland mooi liberaal op de wereldkaart hebben gezet, blijven we dit jaar weer dicht bij onszelf en kijken naar waar het in de basis om draait. Jouw trots en het delen daarvan. This is your Pride, her Pride, his Pride, our Pride. This is my Pride!

door Lucien Spee - 14 mei 2017

Printervriendelijke Pagina  
This is my Pride!


This article is also available in English


Canal parade

Zoals elk jaar rond deze tijd hoor je geluiden dat de Pride in Amsterdam een commercieel heterofeest is geworden en niets meer met de homo-emancipatie te maken zou hebben. Dat zijn weemoedsklanken waar ik om meerdere redenen als directeur niet veel mee kan. Ten eerste omdat deze zijn gebaseerd op onjuiste aannames over de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van onze Pride en ten tweede omdat wetenschappelijk onderzoek van Movisie uitwijst dat bedrijven die meevaren wel degelijk bijdragen aan HLBT-acceptatie en dat dit pure winst is.

In 1970, een jaar na de Stonewall-rellen, werd de eerste Gay Pride Parade ter wereld gehouden in New York. Na zeven jaar vond in Nederland de eerste grote demonstratie plaats, die georganiseerd werd door de Internationale Lesbische Alliantie. Dit werd een jaarlijks evenement dat sinds 1979 Roze Zaterdag heet en elk jaar in een andere stad plaatsvindt. In tegenstelling tot Roze Zaterdag is Amsterdam Pride, zoals het evenement van 1996 tot 2006 heette, niet ontstaan als demonstratie of protestmars.

Onze Pride was puur een feest, georganiseerd door homohoreca-ondernemers verenigd in de GBA, om Amsterdam als homo-uitgaansstad te promoten en de vrijheid en diversiteit van onze stad te vieren (wat nog steeds verankerd zit in het DNA van ons festival). Een cadeautje van de gay ondernemers aan de stad, zoals Siep de Haan het vaak noemt. Pas vele jaren later is er emancipatoire inhoud aan de Pride toegevoegd en zijn we uitgegroeid van een evenement van een dag naar een internationaal bekend HLBT-festival dat de diversiteit van de HLBT-gemeenschap tot uitdrukking brengt met sport, kunst en cultuur, roze kerkdiensten, manifestaties in diverse Amsterdamse stadsdelen en Lesbian, Senior en Trans Pride. Vanwege die ontwikkeling ontvingen wij in 2014 zelfs de Bob Angelo Penning van het COC.

De eerste homo-demonstratie in Amsterdam in 1977

Toen ik in 2011 bij de Pride betrokken raakte telde Amsterdam nog zo’n negentig homozaken, zoals cafés, clubs en winkels. Daarvan heeft ondertussen meer dan de helft haar deuren moeten sluiten. De kosten voor het organiseren van de Pride zijn daarentegen in dezelfde tijd meer dan verdubbeld. Alleen daardoor al is het niet meer mogelijk om alle kosten nog enkel op de gay ondernemers hun schouders te laten rusten en te verwachten dat de Pride nog steeds een cadeautje van hen aan de stad is.

De reden van het dalend aantal homozaken is niet alleen te wijten aan een falend gemeentebeleid zoals velen beweren of door internet en Grindr. Het succes van onze eigen emancipatie heeft natuurlijk ook voor veel verandering gezorgd. Homo’s zijn gaan trouwen, hebben kinderen gekregen en hebben gekozen voor het huisje-boompje-beestje-concept waarin minder ruimte is voor het nachtleven. En als we uitgaan, getrouwd of niet, kiezen we steeds vaker voor een “hetero” etablissement. Verder heeft de homo-emancipatie in het buitenland ook niet stil gestaan en zijn we in steeds meer landen welkom op vakantie. Wat door de komst van low cost carriers en Airbnb ook nog eens betaalbaarder is dan ooit. Voor hetzelfde geld gaan we tegenwoordig een weekend stappen in Berlijn of Barcelona.

Lucien SpeeTegelijkertijd zitten we in een fase waarin homo-activisme zich niet meer op de politiek hoeft te richten maar vooral op werkgevers en sportbonden. Dit gebeurt veelal van binnenuit en het resultaat daarvan zien we de laatste jaren meevaren in de botenparade. De trotse roze werknemersverenigingen van multinationals. We zijn hen niet alleen dankbaar omdat zij met hun brede schouders de Pride nog mogelijk maken, maar vooral omdat zij daarmee bijdragen aan de “sociale norm” dat het normaal is om discriminatie van HLBT’s af te keuren.  

Tot slot weiger ik in wij en zij te denken omdat er zonder hetero’s geen Pride zou zijn. Toen niet en nu niet. Alleen de rollen veranderen een beetje. Toen stonden ze meer langs de kant bij onze Pride en wij meer aan de kant van de samenleving. Nu staan ze meer op een boot en wij meer midden in de samenleving. Gun hen die jou gelijkheid gunnen ook een plek tussen ons! 

Van wie je ook houdt, Amsterdam houdt van jou!Lucien Spee is Algemeen Directeur van de Stichting Amsterdam Gay Pride.  

Zie www.pride.amsterdam voor meer informatie over het evenement,
dit jaar van 29 juli tot 6 augustus 2017.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

This is my Pride!

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 17 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media