Back to Top
Donderdag 22 juni
85915 users - nu online: 1265 people
Gay News : Editie : 309 : Zeven openlijke LHBT's gekozen in nieuwe Tweede Kamer

Printervriendelijke Pagina  

Zeven openlijke LHBT's gekozen in nieuwe Tweede Kamer

door Redaktie in Historie & Politiek , 09 mei 2017


In de nieuwe Tweede Kamer zijn zeven openlijke LHBTI’s gekozen. Daarnaast zijn er ook elf zogenaamde regenboogkandidaten gekozen – dat zijn kandidaten die zich aangemeld hadden bij COC’s verkiezingswebsite GayVote, omdat ze aangeven dat ze zich nadrukkelijk inzetten voor LHBTI-emancipatie.

Sjoerd Potters (VVD)De zeven openlijke LHBTI’s – in alfabetische volgorde – zijn:  Vera Bergkamp (D66), Hanke Bruins Slot (CDA), Mark Harbers (VVD), Rob Jetten (D66), Henk Krol (50PLUS), Henk Nijboer (PvdA) en Sjoerd Potters (VVD).

Van deze zeven zijn er twee van D66 en de VVD en één van CDA, PvdA en 50PLUS. Net niet herkozen – want nr. 15 op de SP-kandidatenlijst – werd Eric Smaling. VVD’er Sjoerd Potters werd wel herkozen, maar zal toch niet in de Tweede Kamer terugkeren, omdat hij in april burgemeester van De Bilt is geworden.

In de oude Tweede Kamer werden in 2012 acht openlijke LHBTI’s gekozen. Tussentijds veranderde dat aantal door de toetreding van Eric Smaling (april 2014), het aftreden van D66’er Gerard Schouw (juli 2015) en het aftreden in oktober 2013 en in december 2014 weer terugkeren van Henk Krol.

Rob Jetten (D66)De elf regenboogkandidaten – in alfabetische volgorde – zijn:
Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Pia Dijkstra (D66), Kirsten van den Hul (PvdA), Sadet Karabulut (SP), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Nevin Özütok (GroenLinks), Lammert van Raan (Partij voor de Dieren), Emile Roemer (SP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Linda Voortman (GroenLinks).


Mark Harbers (VVD) Van deze elf zijn er vier van GroenLinks, drie van de Partij voor de Dieren, twee van de SP en één van D66 en PvdA.

Deze verkiezingen waren bijzonder, omdat er voor het eerst op transgender kandidaten gestemd kon worden. Van de zes kandidaten van vijf partijen werd echter geen enkele gekozen, maar Sophie Schers (GroenLinks) haalde met 5193 voorkeurstemmen wel een mooi resultaat.
 
gerelateerd
Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument te Den Haag

President Polen: 'Het homohuwelijk zal hier nooit komen'

AMC en DC Klinieken bundelen krachten met nieuwe hiv-poli in Amsterdam


Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Zeven openlijke LHBTs gekozen in nieuwe Tweede Kamer

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.225.3.114Rubrieken:


Meer uit Historie & Politiek
Meer uit nummer 309
Meer van Redaktie

Filmhuis Den Haag


Regelmatig gay-specifieke voorstellingen

meer info |visit


NCADAM


regular safe sex parties

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren