Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1214 people
86437 users - nu online: 1214 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Zeven openlijke LHBT's gekozen in nieuwe Tweede Kamer


door Redaktie in Historie & Politiek , 09 mei 2017

This article is also available in English


In de nieuwe Tweede Kamer zijn zeven openlijke LHBTI’s gekozen. Daarnaast zijn er ook elf zogenaamde regenboogkandidaten gekozen – dat zijn kandidaten die zich aangemeld hadden bij COC’s verkiezingswebsite GayVote, omdat ze aangeven dat ze zich nadrukkelijk inzetten voor LHBTI-emancipatie.

Sjoerd Potters (VVD)De zeven openlijke LHBTI’s – in alfabetische volgorde – zijn:  Vera Bergkamp (D66), Hanke Bruins Slot (CDA), Mark Harbers (VVD), Rob Jetten (D66), Henk Krol (50PLUS), Henk Nijboer (PvdA) en Sjoerd Potters (VVD).

Van deze zeven zijn er twee van D66 en de VVD en één van CDA, PvdA en 50PLUS. Net niet herkozen – want nr. 15 op de SP-kandidatenlijst – werd Eric Smaling. VVD’er Sjoerd Potters werd wel herkozen, maar zal toch niet in de Tweede Kamer terugkeren, omdat hij in april burgemeester van De Bilt is geworden.

In de oude Tweede Kamer werden in 2012 acht openlijke LHBTI’s gekozen. Tussentijds veranderde dat aantal door de toetreding van Eric Smaling (april 2014), het aftreden van D66’er Gerard Schouw (juli 2015) en het aftreden in oktober 2013 en in december 2014 weer terugkeren van Henk Krol.

Rob Jetten (D66)De elf regenboogkandidaten – in alfabetische volgorde – zijn:
Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Pia Dijkstra (D66), Kirsten van den Hul (PvdA), Sadet Karabulut (SP), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Nevin Özütok (GroenLinks), Lammert van Raan (Partij voor de Dieren), Emile Roemer (SP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Linda Voortman (GroenLinks).


Mark Harbers (VVD) Van deze elf zijn er vier van GroenLinks, drie van de Partij voor de Dieren, twee van de SP en één van D66 en PvdA.

Deze verkiezingen waren bijzonder, omdat er voor het eerst op transgender kandidaten gestemd kon worden. Van de zes kandidaten van vijf partijen werd echter geen enkele gekozen, maar Sophie Schers (GroenLinks) haalde met 5193 voorkeurstemmen wel een mooi resultaat.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Zeven openlijke LHBT's gekozen in nieuwe Tweede Kamer

Redaktie, in Historie & Politiek op 12 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media