Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 963 people
86440 users - nu online: 963 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument te Den Haag


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 02 mei 2017

This article is also available in English


In 1993 werd het Homomonument Den Haag Internationaal onthuld. Het initiatief voor dit Haagse monument ter herdenking van alle homo’s en lesbiennes die wereldwijd wegens hun seksuele voorkeur werden en worden vervolgd en onderdrukt, werd in 1985 genomen.Ruim een jaar later, op 20 oktober 1986, werd een voorstel voor de oprichting in de Haagse gemeenteraad behandeld en aangenomen, waarna een ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven waarop zevenenveertig inzendingen binnenkwamen. Uiteindelijk werd unaniem gekozen voor het ontwerp van de Haagse kunstenaar Theo ten Have. Zijn creatie is een stalen beeld op een granito voetstuk van ruim zeven meter hoogte. De vorm en kleur van het monument staan symbool voor een zelfbewust gay leven; het blauw is de basis voor de bewustwording, groen is de kleur van de samenleving, de knopen erin symboliseren de conflicten en het omhoog reikende roze staat voor de bevrijding. Als motto werd gekozen voor een regel van de dichteres Ida Gerhardt, “Waar vriendschap open als het zonlicht is, werd ons een ongepeild geluk beschoren,” die in het graniet aan de voet van het monument is gegraveerd.

Enkele jaren na de onthulling oordeelde het gemeentebestuur dat de functie en het doel van het monument niet goed herkenbaar zijn en daarom onthulde de toenmalige wethouder Marjolijn de Jong in 2011 naast het monument een plaquette met daarop in het Nederlands, Spaans, Engels en Russisch de tekst: “Teken tegen onderdrukking en vervolging van lesbische vrouwen en homoseksuele mannen waar ook in de wereld.” Ongeveer tegelijkertijd ontwikkelde zich een discussie of de gekozen locatie nog steeds optimaal was. Die leidde ertoe dat het monument op 26 april 2015 op een nieuwe plek aan de Koekamp werd “her-onthuld.” Op de nieuwe locatie is het Internationale Homomonument Den Haag prachtig gelegen op de groenstrook van de Koningskade, tegenover de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten.

Sinds de (her)onthulling vindt er jaarlijks op 4 mei bij het monument een plechtigheid plaats ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking in het algemeen en de strijd voor gelijke rechten voor en de emancipatie van de mondiale HLBT-groep in het bijzonder. De herdenkingsbijeenkomsten worden georganiseerd door de Stichting Internationaal Homomonument Den Haag in samenwerking met COC Haaglanden.

Dit jaar staat de ceremonie in het teken van het thema “vertrouwen.” Vera Bergkamp, oud-voorzitter van het COC Nederland en thans lid van de Tweede Kamer voor D’66, zal als spreker dit thema nader belichten. Daarnaast wordt er gesproken door een vertegenwoordiger van het Haagse gemeentebestuur en door de voorzitter van het COC Haaglanden, Arnout van Kooij.

Namens het College van Burgemeester en Wethouders zal een krans worden gelegd, gevolgd door vertegenwoordigers van andere lokale en regionale organisaties zoals de gemeente Den Haag, COC Haaglanden, Politie en Brandweer Den Haag, Stichting Rainbow en de homo-horeca van Den Haag.

De plechtigheid begint om 19.30 uur. Iedereen is welkom om de herdenking bij te wonen, met het verzoek om tien minuten voor aanvang aanwezig te zijn.

Na afloop van de ceremonie is er gelegenheid voor een samenzijn van de deelnemers aan de ceremonie in het COC café, Scheveningseveer 7, 2518 HB Den Haag (tegenover het Hilton Hotel), waar koffie en thee worden aangeboden door het COC Haaglanden.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument te Den Haag

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 05 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media