Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1123 people
86447 users - nu online: 1123 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Grote vervolging homo's in Tsjetsjenië


door Redaktie in Historie & Politiek , 25 april 2017

This article is also available in English


In de Russische autonome republiek Tsjetsjenië worden op grote schaal mensen vervolgd vanwege hun seksuele gerichtheid. Dat wordt gemeld door de onafhankelijke krant Novaja Gazeta en bevestigd door Human Rights Watch. In Tsjetsjenië zijn vanaf begin dit jaar minstens honderd mensen zonder reden opgepakt en drie mensen zouden om het leven zijn gebracht.

Mensen worden vastgehouden in illegale detentiecentra  waar ze worden gemarteld met elektroshock, in elkaar geslagen en gedwongen namen en gegevens van andere homo- en biseksuele mannen te overhandigen.

Het Russian LGBT Network bevestigt deze berichten op grond van getuigenissen van slachtoffers, familie en vrienden van de slachtoffers, en journalisten. Het Network heeft een 24-uurs vertrouwelijke hotline opgezet waar getuigen en slachtoffers zich kunnen melden met meer informatie en om zo snel mogelijk in veiligheid gebracht te kunnen worden.


‘Die mensen bestaan niet in onze republiek’

De afschuwelijke feiten die in Novaja Gazeta worden genoemd, worden op schandelijke wijze ontkend door de Tsjetsjeense autoriteiten. Volgens Alvi Karimov, de woordvoerder van president Ramzan Kadyrov, staan er in het artikel in Novaja Gazeta enkel leugens en is het ‘desinformatie om Tsjetsjenië zwart te maken’. Tegen persbureau Tass liet hij weten dat er van vervolging van homo/biseksuelen helemaal geen sprake kan zijn, want ‘die mensen bestaan niet in onze republiek’.

Maar mochten ‘die mensen’ wel bestaan, dan mag je ze best opsluiten en vermoorden, zegt Heda Saratov, het hoofd van de Tsjetsjeense Mensenrechtenraad. Ze laat weten geen klachten over het opsluiten en doden van homo- of biseksuelen gekregen te hebben. Dat is overigens niet verbazingwekkend, want ze heeft ook gezegd dat ze zulke klachten ook niet in overweging zou nemen. Volgens Saratov is homoseksualiteit namelijk ‘erger dan oorlog’. “Dit is een kwaad dat iedere Tsjetsjeen zal bestrijden”, vindt Saratov.

Namens de Russische centrale overheid heeft ook Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov op het Novaya Gazeta-artikel gereageerd. Peskov zegt het artikel te kennen, maar of de genoemde feiten kloppen weet hij niet. “Dit is een kwestie voor de locale autoriteiten – dit is niet de Kremlin-agenda”, zegt Peskov. Ondanks de reactie van Karimov en Saratov raadt Peskov mensen aan ‘gebruik te maken van hun rechten’ en klachten in te dienen bij de lokale autoriteiten. Op de vraag of er in Tsjetsjenië homoseksuelen leven, zegt Peskov dat hij die vraag niet kan beantwoorden, omdat hij geen ‘grote deskundige is op het terrein van homoseksuele gerichtheid’…

Human Rights Watch (HRW) heeft inmiddels in een persverklaring laten weten dat het Novaja Gazeta-artikel overeenstemt met informatie uit betrouwbare bronnen die de mensenrechtenorganisatie sinds enige tijd zelf uit Tsjetsjenië krijgt. Op grond van die informatie gaat HRW er vanuit dat minstens drie mannen om het leven zijn gekomen. Volgens HRW heerst er onder LHBT’s een ‘klimaat van angst’, vandaar dat een HRW-woordvoerder kritiek uit op de reactie van Kremlin-woordvoerder Peskov en de top van de Russische politiek oproept om de vervolging te veroordelen en de slachtoffers veiligheid en gerechtigheid te bieden.

COC Nederland onderhoudt over de vervolging in Tsjetsjenië nauw contact met het Russian LGBT Network. Deze Russische LHBT-organisatie probeert informatie uit de regio te krijgen en mensen in veiligheid te brengen. Daarnaast dringt de organisatie er bij Russische en internationale autoriteiten op aan de misdadige feiten die in Novaya Gazeta gerapporteerd worden te onderzoeken en aan de misstanden een einde te maken.

Het COC heeft daarover op dit moment ook intensief contact met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. COC roept een ieder met directe betrouwbare contacten in de regio en meer informatie over de situatie zich te melden via telnr. 020-6234596 of info@coc.nl.


Tsjetsjenië

Tsjetsjenië is een autonome republiek binnen de Russische Federatie gelegen in de Noordelijke Kaukasus. Centraal in de Tsjetsjeense samenleving staat de clanstructuur. Het volk is tot de dag van vandaag opgedeeld in onafhankelijke clans, stammen en families, die aan een traditionele visie op seksualiteit, huwelijk en gezin vasthouden.

De meeste Tsjetsjenen zijn moslims, maar er zijn ook veel aanhangers van de Russisch-Orthodoxe Kerk en ongelovigen. Tsjetsjeense moslims zijn van oudsher voornamelijk aanhangers van het mystieke soefisme, maar de laatste jaren stijgt onder jongeren het aantal aanhangers van het meer fundamentalistische wahabisme.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Grote vervolging homo's in Tsjetsjenië

Redaktie, in Historie & Politiek op 28 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media