Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1024 people
86447 users - nu online: 1024 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Van een jongen die een man wordt


door Rob Blauwhuis in Films & boeken , 09 oktober 2003

This article is also available in English


In 1999 publiceerde Bruce Weber zijn prachtige Chop Suey Club, een loflied van zo'n tweehonderd, over een periode van vier jaar gemaakte foto's van Peter Johnson. De tijdsspanne maakt duidelijk dat Weber door de schoonheid van zijn model gegrepen moet zijn geweest. Weber is echter niet de enige fotograaf wiens fascinatie voor een jongen een ode in boekvorm heeft opgeleverd. Een paar jaar na Chop Suey Club verscheen Brian: A Nine-Year Photographic Diary van Reed Massengill. Onlangs dook dit boek weer in de Nederlandse boekwinkel op, nu heel wat vriendelijker geprijsd dan het bij verschijnen was.

In zijn aantekeningen bij Chop Suey Club schreef Weber dat Peter aanvankelijk enige schroom moest overwinnen om zich ontkleed voor de camera te tonen. Een schroom die Brian Hess niet lijkt te kennen, want reeds op de foto's uit het eerste jaar (1992) toont hij zich in volle naakte schoonheid. Brian is echter op een heel andere manier een uiterst interessant document.

Het toont namelijk hoe een timide all-American jock, die net van de middelbare school lijkt te zijn gekomen, uitgroeit tot een extroverte sex hunk met tatoeages en piercings. Evenals Weber's Peter is Brian heteroseksueel, maar dat weerhoudt hem er, ook evenals Peter, niet van zich in uiterst homo-erotische situaties te laten vastleggen, in dit geval met de fotograaf.

Wat Brian bovendien zo intrigerend maakt, is dat het laat zien hoe het uiterlijk van iemand in de loop der tijd kan veranderen en hoe dat zijn persoonlijkheid lijkt te beïnvloeden. Op de eerste foto's is Brian een onschuldig ogende, blondgelokte jongen, die in uiterst viriele sportkleding poseert. De mannelijkheid die hij hier nog door middel van kleding oproept, wordt in de loop der jaren steeds meer onderdeel van zijn persoonlijkheid. Het volgende jaar zijn zijn lokken verdwenen en heeft hij ineens een uiterst korte crew cut.

Maar vreemd genoeg zijn dit juist de foto's waarop hij er misschien wel het weerloost uitziet. In 1994 heeft hij donkere krullen en heeft hij ook een tepelpiercing laten zetten. Nog weer een jaar later zijn de krullen weer verdwenen en vervangen door een korte hanenkam en tribal tattoos op zijn hoofd. Ook is zijn pik nu versierd met een forse Prince Albert en neemt het aantal tatoeages op zijn lichaam toe. In 1997 laat hij ook het lidteken van een klauwafdruk op zijn borst aanbrengen. En toch blijft Brian een lieve uitstraling houden...

Ik kan me heel goed voorstellen dat Massengill al zo lang is gefascineerd door de transformaties van deze jongen, die tevreden lijkt met zijn lichaam en -zichzelf, en dat hij hem ook in de toekomst wil blijven fotograferen. Bij de man, die in de loop van dit boek zijn eerste bloei bereikt, blijft namelijk de jongen die hij ooit was door de viriele oppervlakte heen-schemeren.

Reed Massengill, Brian: A Nine-Year Photographic Diary, Santa Monica, FotoFactory Press, 2001, 92 blz.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Van een jongen die een man wordt-


Reactie van dd. 08 juli 2004
wow wat een mooie foto's peter. klasse


GERELATEERDMEER VAN ROB BLAUWHUISMEEST GELEZEN VAN ROB BLAUWHUIS

Van een jongen die een man wordt

Rob Blauwhuis, in Films & boeken op 15 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN FILMS & BOEKENIN NUMMER 145


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media