Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 827 people
86447 users - nu online: 827 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
North Miami eert emancipatie-pioniers met kunstinstallatie in openbare ruimte


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 18 april 2017

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


De stad North Miami onthulde zaterdag 4 maart een nieuw kunstwerk, waarvoor opdracht was gegeven om de “erfenis van de homo-, lesbische, biseksuele, en transgender kampioenen van het district Miami-Dade en de historische mijlpalen van hun gemeenschap te vieren,” aldus Scott Galvin, het raadslid uit Noorth Miami die dit project aanjaagde.

Het kunstwerk is gemaakt door de uit Miami stammende kunstenaar Alan Gutierrez en krijgt een permanente plek in het Enchanted Forest Elaine Gordon Park, 1725 NE 135th Street in North Miami.

Dit is de eerste keer in het district Miami-Dade dat een permanent openbaar kunstwerk de HLBTQ-gemeenschap eert. De installatie is voorzien van een tijdlijn die de periode 1977-2017 bestrijkt: beginnend bij het historische opkomen voor homorechten door Ruth Shack in 1977 en veertig jaar later eindigend met de made-in-Miami film Moonlight, geregisseerd en geschreven door Miamianen Barry Jenkins en Tarell Alvin McCraney. Het is de eerste homofilm ooit die een Oscar won voor Beste film, en bovendien ook de eerste met een geheel zwarte cast.

“De inspiratie voor het kunstproject was aanvankelijk de tragedie in de nachtclub Pulse te Orlando in juni 2016,” zegt raadslid Galvin, die al achttien jaar in het openbare bestuur werkzaam is. Dit maakt van hem een van de langstzittende openlijk homoseksuele verkozen ambtenaren in de Verenigde Staten. Galvin: “In plaats van een somber gedenkteken voor de slachtoffers van die aanslag viert het beeld in North Miami de HLBTQ-levens die ons allen inspireren, en met het beeld wordt ook de nalatenschap van de HLBTQ-mijlpalen erkend.”

De realisatie van dit kunstwerk nam negen maanden in beslag en begon in de zomer van 2016. Er werd een open inschrijving uitgeschreven, en meer dan dertig kunstenaar reageerden hierop met inzendingen. Het winnende kunstwerk werd vervolgens geselecteerd door een commissie met culturele leiders en experts.

“De onthullingsplechtigheid was meer dan ontroerend en veel aangrijpender dan ik had verwacht,” verklaarde kunstenaar Alan Gutierrez. “Ik wist dat ik iets creëerde dat onderdeel van de gemeenschap uit zou gaan maken, maar ik had niet verwacht dat het op een hele beweging zou gaan slaan. Een beweging die geleid werd door pioniers die taboes rond liefde en acceptatie zouden openbreken.”

De pioniers van de HLBTQ-beweging staan op een plaque die naast de kunstinstallatie staat. De plaque dient als tijdlijn van de homogeschiedenis van het district Miami-Dade.

Bij de onthulling betuigde raadslid Scott Galvin iedereen die met het werk wordt geëerd hartstochtelijk erkentelijkheid, te beginnen met Ruth Shack: “Het begon hier in Miami-Dade in 1977, toen Ruth Shack als districtsgelastigde de historische motie indiende om de mensenrechtenverordening te wijzigen en homoseksuelen hierin op te nemen. Ze schreef veertig jaar geleden geschiedenis, en niet alleen voor het district Miami-Dade, maar ook als drijvende kracht achter een nationale beweging die wilde stoppen en ook niet gestopt kan worden.”

Ruth Shack’s baanbrekende strijd voor homorechten werd nationaal voorpaginanieuws in de jaren zeventig, toen Anita Bryant (de zangeres en spreekbuis voor sinaasappelsap uit Florida) een controversiële campagne leidde om met behulp van een kiezersreferendum Shack’s voorstel te blokkeren. Het zou nog eenentwintig jaar duren voordat het district deze bescherming weer zou instellen.

“Ik ben vereerd,” verklaarde Ruth Shack: “Toen we dit streven veertig jaar geleden in gang hebben gezet en hebben geprobeerd om de homoseksuele gemeenschap samen te laten komen, bestond zoiets nog niet. Je riskeerde je leven, de reputatie van je familie en je baan als je openlijk homoseksueel was. En vandaag zijn veel van die pioniers aanwezig, die de moed hadden naar buiten te treden. Het is geweldig inspirerend, maar er is nog zoveel werk aan de winkel.”

Raadslid Galvin introduceerde tijdens de onthulling ook een aantal van de andere iconen die worden geëerd, waaronder een aantal rechters, oud-burgemeester Kevin Burns, de eerste openlijk homoseksuele burgemeester in het district Miami-Dade, de in North Miami wonende Martin Gill, een openlijk homoseksuele man die in 2010 het recht won om adoptie-ouder te worden en daarmee Florida’s drieëndertig-jarige verbod op homo-adoptie doorbrak. Ook SAVE was aanwezig, de HLBTQ-organisatie die de drijvende kracht was achter het herstellen van de Miami-Dade mensenrechtenverordening in 1998, jaren na de strijd tussen Anita Bryant en homo-activisten.

De anderhalve meter lange, verticale, met een zeewaardige coating bedekte metalen beeldvormen zijn ontstaan uit een reeks van exact afgestemde specifieke kleuren. Deze kleuren zijn de achttien standaard make-upkleuren die worden gebruikt voor speciale effecten, zowel op het podium als in de film. “Deze kleuren worden letterlijk gebruikt in theatrale en filmische representaties van personages, om zo een overdreven werkelijkheid te accentueren, of over te brengen wie we kunnen zijn of wat er met ons gedaan kan worden. Deze representaties bestaan in een virtuele ruimte die ook onze werkelijkheid kan worden,” aldus de kunstenaar Alan Gutierrez.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

North Miami eert emancipatie-pioniers met kunstinstallatie in openbare ruimte

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 21 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media